-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 25

A.Kubilius: diskusijos dėl motinystės išmokų turi būti baigtos per mėnesį

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius teigia, kad diskusijos dėl motinystės pašalpų koregavimo turėtų būti baigtos per mėnesį.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras tikino, jog motinystės pašalpų trukmės ar pačių pašalpų mažinimo klausimas, kaip siūlo Pasaulio bankas ar kitos institucijos, kol kas nesvarstomas, diskutuojama tik dėl galimybės sumažinti socialinių išmokų vadinamąsias lubas iki 3,72 tūkst. litų (iki mokesčių) vaikus iki dvejų metų auginančioms motinoms.

„Šiuo metu svarstome klausimus, susijusius su tuo, ar Seimui pateikti pasiūlymai gali būti iškart įgyvendinti, ar reikalingas tam tikras laikotarpis, po kurio įsigaliotų pakeitimai, ar naujovės bus taikomos visoms motinoms, ar tik toms, kurios jau dabar gauna tas išmokas, ar tik toms, kurios gimdys priėmus šį įstatymą. Daug dalykų dar svarstome, bet tai tik diskusijos pradžia, tačiau ją per mėnesį turime baigti“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Pasak jo, vadinamųjų lubų taikymas turėtų įtakos tik nedidelei daliai motinų – toms, kurios uždirbdavo gerokai daugiau nei vidutinis atlyginimas, kuris yra apie 2,5 tūkst. litų.

„Daugumai motinų mūsų pateikti siūlymai nieko nepakeičia. Dėl trukmės tikrai kol kas nesvarstome. Priešingai, svarstome galimybes, kaip padėti motinoms šį gana sudėtingą laikotarpį lengviau pragyventi, todėl svarstome galimybę ir manau, ji tikrai bus įgyvendinta, kad motinoms būtų leidžiama gauti ne tik motinystės išmokas dvejus metus su įvedamomis papildomomis lubomis, bet ir, jeigu jos matys, galimybę dirbti ir užsidirbti papildomai“, – aiškino premjeras.

A.Kubiliaus teigimu, šiuo metu Seimui siūlomi pakeitimai dėl motinystės išmokų taip pat turėtų sumažinti prielaidas piktnaudžiauti pašalpomis.

„Piktnaudžiavimų yra buvę ir jie buvo gana plačiai paplitę, jau vien iš to matyti, kiek per metus paaugo vidutinė suma, kuri išmokama – pernai per mėnesį vidutiniškai buvo išmokama 2 tūkst. litų, o šiemet ji pasiekė 2,5 tūkst. litų. Tai yra blogai. Dėl to kenčia ir sąžiningos motinos, ir visi mokesčių mokėtojai. Mes ieškome būdų, kaip sumažinti pagundų taip piktnaudžiauti“, – sakė ministras pirmininkas.

Sumažinti socialinių išmokų vadinamąsias lubas vaikus iki 2 metų auginančioms motinoms siūloma nuo rugpjūčio. Toks sprendimas, teigiama, leistų per metus sutaupyti apie 150 mln. litų. Išmokų dydis, jas skaičiuojant pagal gautą atlyginimą, nesikeis, tačiau jos negalės viršyti 3720 litų neatskaičius mokesčių, arba 2,5 draudžiamųjų pajamų dydžio.

Šiuo metu pirmaisiais metais motinoms mokama 100 proc., o antraisiais – 85 proc. atlyginimo dydžio išmoka.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius