-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 16

A.Kubilius įsitikinęs, kad tai, ką daro, yra teisinga ir reikalinga

Šį trečiadienį sukaks šimtas dienų, kai dirba Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė. Per šiuos tris mėnesius A.Kubilius tapo vienu nemėgstamiausių politikų, bet vis tiek yra įsitikinęs, kad daro tai, ko reikia.
Partijos steigėjas, pirmininkas Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Mokesčiai Litas

Interviu „Kauno dienai“ premjeras prie savo padarytų klaidų nepriskyrė kardinaliai pakeistos mokesčių sistemos ir pajamų surinkimo plano, kuris dabar nevykdomas.

„Nenoriu girtis, bet 31 proc. apklaustųjų sako, kad esame visai nebloga Vyriausybė. Eidami į Vyriausybę supratome, kur einame. Neįsivaizduoju, kaip ekonomikai taip sparčiai lėtėjant ir mažėjant Vyriausybei būtų galima svajoti apie populiarumą, kai tenka imtis labai nepopuliarių sprendimų. Bet jaučiu tam tikrą vidinę pusiausvyrą tarp to, ką reikėjo ir ką pavyko padaryti per šį laiką. Todėl net ir viešai sakoma kritika ar garsus nušvilpimas kokiam nors mitinge man neatrodo labai baisus. Mano patirtis sako, kad svarbiau, kai esi įsitikinęs, kad tai, ką darai, yra reikalinga. Ir tada nesvarbu, ar dėl tų sprendimų tau ploja opinija, ar liaupsina, ar neliaupsina“, – dienraščiui sakė A.Kubilius.

Jeigu Finansų ministerijai būtų vadovavę tokie žmonės, kokie ten buvo iki Seimo rinkimų, tai šiandien būtų tekę visiškai nuvertėjusius litus klijuoti ant sienų, – sakė A.Kubilius.„Ne kartą sakiau, kad buvo klaidų ir netikslumų. Bet bendrą mokesčių pakeitimų paketą vertinu pozityviai. Gal ir daug kam netikėtas buvo mūsų žingsnis pačiomis pirmomis dienomis įgyvendinti nemažą mokesčių sistemos reformą, kurią, beje, buvome suplanavę savo rinkimų programoje. Tai padarėme nieko nelaukdami, nes valstybės ekonominė situacija reikalavo radikalių veiksmų, pirmiausia siekiant garantuoti valstybės finansų stabilumą. Tai galėjome pasiekti tik radikaliai mažindami biudžeto deficitą. Tai darėme iš dviejų pusių – mažindami išlaidas ir didindami pajamas, – aiškino premjeras. – Jeigu būtume nesiėme tų veiksmų, jau sausį būtų pradėjusios vėluoti pensijos, vasarį būtume susidūrę su kitomis mokėjimo problemomis.“

Į dienraščio klausimą, kad galbūt Vyriausybė galėtų sparčiau koreguoti mokesčius, matydama, kad ankstesni pakeitimai neefektyvūs, pavyzdžiui, gal verta grąžinti mokesčių lengvatas mėsai, nes lietuviai masiškai važiuoja jos pirkti į Lenkiją, premjeras atsakė, kad jau gaunama žinių, jog ir Lenkijoje pradėjo kilti kainos: „Gal dėl to, kad lietuviai ten viską išperka?“

„Pagal tai, ką reikėjo padaryti ir kas padaryta, galiu tik pagirti visą Finansų ministerijos kolektyvą. Mūsų laukia dar daug darbų finansų sistemoje. Ir nelabai populiarių darbų. Jeigu Finansų ministerijai būtų vadovavę tokie žmonės, kokie ten buvo iki Seimo rinkimų, tai šiandien būtų tekę visiškai nuvertėjusius litus klijuoti ant sienų“, – sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius