Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 24

A.Kubilius: kas padės išgyventi žiemą

Premjeras Andrius Kubilius pripažįsta, kad ateinančią žiemą išgyventi Lietuvos žmonėms nebus paprasta, tačiau padės mažesnės šilumos, gamtinių dujų, vasarą sumažintos elektros kainos. Anot jo, nuo gruodžio ir sausio mažinamos socialinės išmokos, pensijos socialinės atskirties nepadidins, o gali net sumažinti.
A.Kubilius lankosi VU Fizikos fakultete 2009-04-04
A.Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Sodra

„Bendra tendencija akivaizdi: kainos krinta dėl objektyvių ekonomikos procesų. Tai palengvina šiek tiek gyvenimą“, – interviu Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

Jo teigimu, ir pati Vyriausybė siekia didinti įvairių sektorių konkurencingumą.

„Be abejo, nėra paprasta išgyventi tokiomis sąlygomis, bet galiu pasakyti, kad šilumos kainos mažės. Dujų kainos, tiekiamos vartotojams, taip pat mažėja, elektros kainos sumažintos nuo metų vidurio. Be abejo, uždarius Ignalinos atominės elektrinės antrąjį bloką jos šiek tiek paaugs, bet tikrai ne tiek, kiek buvo skaičiuojama praėjusios Vyriausybės“, – sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, iš kitos pusės, smunkant ekonomikai, mažėja algos, socialinės išmokos. Tačiau, premjero tvirtinimu, pačias mažiausias išmokas gaunantys žmonės nenukentės, jų pajamos nesumažės, taip pat nepadidės socialinė atskirtis.

„Išmokos mažinamos remiantis solidarumo ir teisingumo principu. Visų pirma mažinama visoms grupėms. Ir lygiai taip pat, kaip anksčiau buvo mažinami atlyginimai, tiek valstybės

 Išmokos mažinamos remiantis solidarumo ir teisingumo principu. Visų pirma, mažinama visoms grupėms.

tarnyboje, tiek biudžetininkams, taip dabar mažinamos socialinės išmokos. Taikomas tas pats principas, kad didesnes pajamas gaunantys turėtų solidariai prisidėti daugiau prie problemų sprendimų, todėl jiems taikomas didesnis mažinimo koeficientas. O mažas pajamas gaunantiems išmokos praktiškai visai nemažinamos ir tai liečia apie 100 tūkst. pensininkų, kurie gauna mažesnes nei 650 litų pensijas. Tuo požiūriu tikrai manau, kad atskirtis neturėtų didėti, gal net ir turėtų mažėti, nes kai išmokų ir atlyginimų mažinimas tam tikra prasme yra progresyvus, nematau, kodėl dėl to turėtų didėti atskirtis“, – sakė A.Kubilius.

Vyriausybė planuoja, kad jos pasiūlytas socialinių išmokų karpymo planas leis sutaupyti maždaug 2,4 mlrd. litų.

Į taupymo ir deficitinio „Sodros“ biudžeto gelbėjimo planą įtraukiama maždaug 82 proc. visų šalies pensininkų, šeimos, turinčios vaikų, valstybinių pensijų gavėjai bei kadenciją baigę prezidentai, kurių rentas numatoma mažinti apie 20 procentų. Pensijos, neviršijančios 650 litų per mėnesį, nebus mažinamos.

Socialinio draudimo pensijos, motinystės pašalpos, išmokos vaikams ir pensijos dirbantiems pensininkams turėtų mažėti nuo kitų metų sausio pradžios.

Tuo tarpu valstybines pensijas, rentas ir kitas papildomas socialines išmokas ketinama mažinti nuo šių metų gruodžio 1 dienos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius