-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 10

A.Kubilius neatmeta susitarimo su „NDX energija“, A.Zuokas įžvelgia neryžtingumą

Vyriausybės paruošti įstatymų pakeitimai leistų susitarti su privataus kapitalo bendrove „NDX energija“ ir nutraukti bendradarbiavimą nacionalinėje energetikos bendrovėje LEO LT, prognozuoja premjeras Andrius Kubilius.
Gimtadienio tortas
Gimtadienio tortas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tuo tarpu vienas iš valdančiosios koalicijos partnerių Liberalų centro sąjungos vadovas Artūras Zuokas tvirtina, kad vietoj konkretaus LEO LT išardymo projekto Vyriausybei siūlomos nuostatos, kurios leistų marinti bendovę LEO LT. Jis įžvelgė ir Prancūzijos bendrovės „Electricite de France" protegavimo požymių.

„Partneriams pateiktas projektas dėl LEO LT rodo dar vieną pasikeitusią Vyriausybės poziciją. Iki šiol buvo aiški kryptis į išformavimą, o dabar įstatymų pakete apie tai nekalbama. Sakyčiau, kad pasirinkta liūto marinimo taktika – tai yra liūto išsekinimas nemaitinant. Įstatymų paketas kelia daug klausimų", – sakė A.Zuokas.

Trečiadienį po pusryčių su koalicijos partneriais ministras pirmininkas žurnalistams sakė, kad pačios „NDX energijos" vadovai yra išsakę pageidavimą „išsiskirstyti", ir teigė apie galimybę, neva privatus partneris gali kreiptis į arbitražą, negirdėjęs.

„Aptarėme, kokios yra darbo grupės išvados ir ką svarstys Vyriausybė trečiadienį. Tie projektai yra žinomi ir čia yra svarbu keli dalykai. Vyriausybė pateiks Seimui svarstyti įstatymų paketą, kuris sudarytų galimybę valstybei strateginėse įmonėse turėti pakankamai instrumentų spręsti naudinga visuomenei kryptimi strateginių projektų klausimus. Antras dalykas – kalbant konkrečiai apie elektros energetikos reikalus, mes turime turėti omenyje, kokia šiandien situacija su LEO LT ir viešai išsakytus „NDX energijos" vadovų pageidavimus situaciją išspręsti neatidėliojant, galutinai išsiskirstyti", – tvirtino premjeras.

Jo teigimu, tai yra vienas iš galimų sprendimų.

Savo ruožtu LEO LT vadovai yra viešai pabrėžę, kad toks LEO LT, koks yra dabar, toliau egzistuoti negali, tačiau nuo pasiūlymų Vyriausybei kol kas susilaiko.

A.Zuokas teigia, kad daug klausimų kelia ir strateginio investuotojo parinkimas.

„Atominės elektrinės statytojas – valstybei nuosavybės teise priklausantis juridinis asmuo, kurio dalis akcijų Vyriausybės sprendimu gali būti perleidžiama Europos Sąjungos valstybių narių kontroliuojamiems juridiniams asmenims. Tai iš ES kontroliuojamų asmenų, kiek pamenu, tik EDF'as („Electricite de France" – BNS) yra kontroliuojamas valstybės, turint omenyje, kad Prancūzijos valdžia turi 51 proc. Realiai šita sąvoka yra skirta vos ne vienai bendrovei", – teigė A.Zuokas.

Jo teigimu, be to, iki šiol akcijų perleidimo klausimai buvo patikėti Seimui, o ne Vyriausybei.

Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė laikosi pozicijos, kad LEO LT kaip monopolija privalo būti išformuota.

Pagal Europos Sąjungos teisės aktus elektros ūkis negali būti vienose rankose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius