-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 23

A.Pocius: žiniomis apie CŽV kalėjimą gali būti siekiama silpninti Lietuvos galimybes dalyvauti tarptautiniuose projektuose

Skleidžiant informaciją apie neva Lietuvoje buvusį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą gali būti siekiama silpninti Lietuvos galimybes dalyvauti tarptautiniuose projektuose.
Žiaurūs karių veiksmai kalėjimuose paskatino net kurti apie tai filmus.
Žiaurūs karių veiksmai kalėjimuose paskatino net kurti apie tai filmus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai BNS penktadienį sakė buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius, dabar advokatas Arvydas Pocius.

„Aš nenoriu spekuliuoti tuo ir komentuoti atitinkamus sprendimus, bet kaip žmogus, manau, tai siekis galbūt pasilpninti mūsų valstybės galimybes dalyvauti tarptautiniuose projektuose, tiek NATO, tiek Europos Sąjungoje. Tai yra susiję, manau, su negeromis intencijomis, nepadedant nei Aljansui, nei pačiai valstybei. O kas ir kodėl tai daro, tuo turėtų užsiimti atitinkamos institucijos ir atsakingi už tai asmenys“, – sakė buvęs VSD vadovas, institucijai vadovavęs nuo 2004–ųjų balandžio iki 2007–ųjų gegužės.

Buvęs VSD vadovas teigė, kad informacijos vertinimo sunkumų kelia aplinkybė, kad žinios apie CŽV kalėjimus pirmiausia pasirodė ne kur kitur, o būtent JAV žiniasklaidoje. Pasak A.Pociaus, jam įtartini atrodo JAV televizijos „ABC News“ paskelbtos informacijos šaltiniai ir esą tai nėra patikimi duomenys.

„Sunkiausia čia ir vertinti. Apskritai aš labai įtariai žiūriu į tokius informacijos šaltinius ir, mano supratimu, tai nėra jokie įrodymai ir jokie patikimi duomenys“, – tvirtino buvęs VSD generalinis direktorius, iš pareigų buvęs priverstas trauktis po jam nepalankaus parlamentinio VSD veiklos tyrimo.

A.Pocius tvirtino, kad tiek vadovaudamas VSD, tiek dabar neturi jokios informacijos apie esą Lietuvoje veikusį CŽV kalėjimą.

„Aš tokios informacijos niekuomet neturėjau ir tokios informacijos neturiu ir šiuo metu“, – teigė A.Pocius.

Anot pašnekovo, apie 20 kilometrų nuo Vilniaus Antaviliuose esančios VSD bazės „viešas rodymas esant kažkokiems gandams, kurių tikrumas nėra patvirtintas jokiais duomenimis, daro tam tikrą žalą“.

„Aš mačiau tą reportažą (ketvirtadienį rodytą LNK reportažą – BNS), tačiau gandų komentuoti iš tikrųjų nesiryžtu ir nemanau, kad yra tikslinga, nes aš tokios informacijos (kad ten galėjęs būti CŽV kalėjimas – BNS) tikrai neturiu, o kad yra rodomi objektai, priklausantys institucijoms, aš manau, tai nėra geras dalykas, kadangi tai turėtų aiškintis, institucijos, kaip jos vertina tą dalyką“, – tvirtino A.Pocius.

Buvęs VSD vadovas teigė, kad parlamentinį tyrimą ketinantis vykdyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas į jį iki šiol nesikreipė.

JAV televizija „ABC News“ pranešė, kad CŽV kalėjimas įtariamiems „Al Qaeda“ teroristams netoli Vilniaus galėjo veikti iki 2005 metų lapkričio mėnesio. LNK televizija ketvirtadienį kaip galimą vietą nurodė Antaviliuose esančią bazę, dabar priklausančią VSD.

Buvę valstybės vadovai paneigė galimybę, kad Lietuvoje veikė CŽV kalėjimas, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę sakė turinti „netiesioginių įtarimų“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius