Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 01

A.Šemetos žmona pasiryžusi viskam

Būsimojo eurokomisaro Algirdo Šemetos žmona žurnalistė Ramunė Sotvarienė mėgins suderinti darbą Vilniuje ir pagalbą vyrui Briuselyje.
Finansų ministras Algirdas Šemeta su žmona
Finansų ministras Algirdas Šemeta su žmona / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos į Europos Komisiją (EK) deleguojamas buvęs finansų ministras A.Šemeta jau kraunasi lagaminus. Kartu su A.Šemeta į Briuselį vyks ir jo žmona dienraščio „Lietuvos rytas" specialioji korespondentė R.Sotvarienė. „Pasiėmiau mėnesio atostogas, kad padėčiau vyrui įsikurti. Tačiau planų likti užsienyje ilgiau tikrai nepuoselėju, negaliu visko mesti ir išvažiuoti. Turiu savo darbą ir tikrai nenoriu būti tik kieno nors žmona", – LŽ vakar sakė ji. Dėl galimybės dirbti užsienyje su savo darbdaviais R.Sotvarienė teigė nekalbėjusi. Per kelias atostogų savaites žurnalistė prisipažino tiesiog norinti atitrūkti nuo aktualijų ir pailsėti. „Nieko mano gyvenime neįvyko, kad jausčiausi esanti dėmesio centre. Gal tik prisidėjo daugiau rūpesčių", – tikino moteris.

Derins interesus

Ekonomikos temomis rašanti žurnalistė prisipažino mėginsianti įtikti ir vyrui, ir dukrai, ir sau pačiai. „Kol kas manau, kad įmanoma suderinti darbą Vilniuje ir pagalbą vyrui Briuselyje. Porą savaičių galima būti Lietuvoje, porą – šalia vyro", – savo planus dėstė moteris. Septyniolikametė jos dukra šiemet lankys paskutinę gimnazijos klasę. „Nesvarstome galimybės, kad tuos paskutinius metus ji mokytųsi užsienyje. Manome, kad mokyklos baigimo atestatą ji turi gauti Lietuvoje", – pabrėžė R.Sotvarienė.

Paklausta, kodėl moteris, kurios vyrui netrukus bus mokamas 70 tūkst. litų atlyginimas, užuot sėdėjusi namie, veržiasi dirbti, žurnalistė prisipažino, kad jos pastarojo meto gyvenimas iš tiesų yra dvilypis. „Viena vertus, noriu išsaugoti savo profesinius įgūdžius, pasinaudoti galimybėmis. Kita vertus, stengiuosi padėti vyrui, jį palaikyti. Tad visą laiką balansuoju tarp šių dviejų pasirinkimų", – sakė R.Sotvarienė. Ji prisipažino, kad į gana dažną savo vyro, dabar jau buvusio finansų ministro, veiklos kritiką reaguodavo gana jautriai, ypač kai kritiškos pastabos būdavo nepagrįstos.

Įpratę gyventi kukliai

Ramunė tikino kol kas nežinanti, kur Briuselyje įsikurs jos vyras. „Viskas įvyko taip staiga, kad nebuvo laiko apie tai pagalvoti", – sakė ji. Moteris mano, kad nesunkiai pasirinks iš tų variantų, kurie paprastai siūlomi įsikurti eurokomisarams. Anot R.Sotvarienės, nei jos vyras, nei ji pati naujajam būstui ypatingų reikalavimų neturi. „Mes įpratę gyventi paprastai, patys tvarkome savo namus ir jų aplinką", – teigė ji.

A.Šemetos ir R.Sotvarienės šeima mėgsta keliauti, aplankė nemažai Europos bei kitų žemynų valstybių. „Visos šalys labai savitos, įdomios, tačiau geriausia gyventi Lietuvoje", – pripažino žurnalistė. Laisvalaikį Ramunė su vyru dažniausiai leidžia savo sodyboje, keliauja po gimtąjį kraštą.

R.Sotvarienė, mėgstanti elegantišką klasikinį drabužių stilių, teigė niekada neturėjusi problemų, kai kartu su vyru tekdavo dalyvauti oficialiuose renginiuose. Todėl ji nesijaudina, kad Briuselyje atrodys prasčiau nei kitos tokio rango damos. Ramunė sakė nesidomėjusi, ar eurokomisaro žmonai priklauso kokių nors lengvatų. „Manęs tai visiškai nedomina. Mano pareiga – padėti vyrui patogiai įsikurti, kad jis galėtų gerai dirbti. Tuo mano misija ir baigiasi", – pabrėžė ji.

Komisaras neskurs

Kaip jau skelbta, eurokomisaro, atsakingo už finansinį programavimą ir biudžetą, postą užimsiantis A.Šemeta Briuselyje per mėnesį gaus 19,9 tūkst. eurų (68,7 tūkst. litų) atlyginimą.

Kas mėnesį eurokomisarai taip pat gauna 607 eurus (2094 litus) reprezentacinėms išlaidoms ir vadinamąją rezidentinę kompensaciją, kuri sudaro 15 proc. algos (dar beveik 3 tūkst. eurų, arba 10,26 tūkst. litų). Šeimą turinčiam komisarui mokamas dar 2 proc. pareiginės algos priedas, šiuo atveju tai būtų 1,4 tūkst. litų (už vaikus mokamas atskiras priedas).

Naujų EK narių įsikūrimo Briuselyje išlaidoms padengti Komisija išmoka dviejų atlyginimų dydžio (beveik 40 tūkst. eurų – 138 tūkst. litų) kompensaciją. Atvykstančiam (vėliau ir išvykstančiam) komisarui taip pat kompensuojamos kelionės bei asmeninių daiktų perkraustymo išlaidos. Eurokomisarui skiriamas automobilis ir du vairuotojai.

Kol kas nežinoma, ar A.Šemeta poste bus paliktas ir naujai penkerių metų EK kadencijai (dabartinė baigsis rudenį). Tačiau ir tuo atveju, jei kėdės nepavyktų išsaugoti, A.Šemetai, kaip ir visiems EK nario postą paliekantiems asmenims, trejus metus bus mokama vadinamoji tranzitinio periodo išmoka. Atsižvelgiant į darbo stažą, tai sudaro nuo 40 iki 65 proc. komisaro algos. Tad eurokomisaro postą palikusiam A.Šemetai kas mėnesį bus mokama bent po 7960 eurų (27,5 tūkst. litų) per mėnesį. Minėtą išmoką buvęs komisaras iš Briuselio gautų net susiradęs kitą darbą, tačiau naujojo atlyginimo ir išmokos suma negali viršyti buvusios eurokomisaro algos – 20 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius