-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 11

A.Valantinas: Generalinės prokuratūros pavaldumas Vyriausybei nepadėtų pagerinti prokuratūros darbo

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas teigia nemanantis, kad Generalinės prokuratūros (GP) pavaldumas Vyriausybei padėtų pagerinti jo vadovaujamos institucijos darbą.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Aš asmeniškai taip nemanau“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė generalinis prokuroras.

Vis dėlto, jis pripažino, kad tokį klausimą būtų galima svarstyti, jei „tai galėtų išspręsti problemas“.

„Mano pozicija visada bus tokia ir nekis niekada: jeigu tai pagelbėtų išspręsti tas problemas, kurias mes šiandien turime, tai, matyt, apie tai nėra jokių klausimų (...) Jeigu tai padėtų pagerinti darbus, tai tie klausimai galėtų būti svarstomi“, – sakė A.Valantinas.

Generalinis prokuroras tvirtino dar nematęs trečiadienį priimtų Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) išvadų, tačiau pripažino, kad ikiteisminis tyrimas vadinamojoje pedofilijos byloje nebuvo atliekamas be priekaištų.

„Taip, aš pripažįstu, kad ne viskas šioje byloje padaryta taip, kaip reikia. Už tai buvo skirtos tarnybinės nuobaudos“, – sakė generalinis prokuroras.

A.Valantinas atsisakė komentuoti TTK pirmininko Stasio Šedbaro teiginius, kad netinkamai savo pareigas vykdę prokurorai turėtų būti nubausti griežčiau, tačiau teigė, kad „savo sprendimų niekada nekeičia“.

„Aš niekada nekeičiu savo sprendimo nepriklausomai nuo nieko, kaip žinote. Tarnybinis patikrinimas atliktas, konstatuoti tam tikri pažeidimai, jie įvertinti tarnybinėmis nuobaudomis“, – sakė teisėsaugininkas.

Generalinis prokuroras dėl tarnybinių nusižengimų tiriant vadinamąją pedofilijos bylą nutarė vieną prokurorę atleisti iš darbo, tris pažeminti pareigose, dviem prokurorams skirti papeikimus ir vienai – pastabą.

TTK trečiadienį patvirtino, kad teisėsaugininkų tyrimas vadinamojoje pedofilijos byloje vyko neoperatyviai, tačiau sąmoningo vilkinimo požymių nenustatyta.

„Mes traktuojame, jog dėl neoperatyvumo, dėl nekompetencijos, iš tiesų yra padaryta žala tyrimui, ir tai gali turėti reikšmės net galutiniems sprendimams“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė jo vadovas S.Šedbaras.

Komitetas, konstatavęs, kad tyrimas uždelstas ir dėl žemesnės grandies prokurorų patirties trūkumo tiriant tokią komplikuotą bylą, pasigedo vadovybės veiksmų susidarius tokiai situacijai.

„Susidaro įspūdis, kad buvo ne vien tik vilkinimo, bet ir pasimetimo ir nežinojimo, kaip tokią bylą tirti. Šitoje vietoje akivaizdu, kad aukštesnieji prokurorai, kurie kontroliuoja, vadovauja, nesuteikė reikiamos pagalbos“, – sakė S.Šedbaras.

Taip pat komitetas išvadose siūlo generaliniam prokurorui dar kartą įvertinti visų grandžių prokuratūrų darbą, nors po tarnybinio patikrinimo sankcijos jau paskirtos.

Komitetas kelia ir Generalinės prokuratūros pavaldumo klausimą, siūloma svarstyti galimybę ją perduoti vykdomosios valdžios kontrolėn.

Seimas TTK nariams buvo nurodęs išsiaiškinti, ar kauniečio Drąsiaus Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų, ar šis tyrimas nebuvo nepagrįstai vilkinamas, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimai egzistuojančias teisinio reguliavimo spragas.

Seimo komitetas ikiteisminiu tyrimu dėl galimo mažamečių mergaičių tvirkinimo susidomėjo, kai spalio 5 dieną Kaune buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė.
 
Juos ir dar tris asmenis kaunietis D.Kedys kaltino tvirkinus jo mažametę dukterį bei jos pusseserę. Dėl tvirkinimo į prokuratūrą vyras kreipėsi praėjusių metų lapkritį, tačiau ikiteisminis tyrimas nebaigtas iki šiol.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius