-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 31

A.Valantinas ginasi ir meluoja

Generalinė prokuratūra (GP) pranešė, kad neatlieka ikiteisminio tyrimo dėl pasikėsinimo į dr. Joną Basanavičių. Nors niekas to ir neteigė. Išsisukinėdama iš kvailos padėties, GP ir jos vadovas Algimantas Valantinas galutinai susipainiojo savo mele.
Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas
Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„2009 metų liepos 28 d. „Lietuvos žinių" dienraštyje spausdintoje Rimanto Varnausko publikacijoje „Prokuratūra pradėjo amžiaus tyrimą" rašoma, kad: „(...) prokurorai (...) ėmėsi visais požiūriais „amžiaus bylos" – pasikėsinimo į dr. Joną Basanavičių (1851-11-23 - 1927-02-16) tyrimo, verto tūkstantmečio jubiliejaus", – rašoma GP išplatintame paneigime. – Šią informaciją platinančių žiniasklaidos priemonių atstovams pranešame, kad GP ikiteisminio tyrimo dėl pasikėsinimo į dr. J.Basanavičių nėra pradėjusi ir neatlieka.

GP buvo gautas kelių fizinių asmenų, įvardijančių save Marijampolės bendruomenės atstovais, pareiškimas, kuriame teigiama, kad 1918 metų vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras dr. J.Basanavičius buvo nužudytas Vilniuje, savo darbo kabinete.

Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu dėl asmenų aptarnavimo tvarkos, valstybės institucijos įpareigotos atsakyti visiems pareiškėjams arba persiųsti jų pareiškimus kompetentingoms institucijoms.

Matant, kad marijampoliečių prašymas nėra konkretus ir nenorint, kad minėtas pareiškimas būtų siuntinėjamas iš vienos institucijos į kitą, GP Specialiųjų tyrimų skyriuje rengiamas atsakymas pareiškėjui, kaip tai numato Viešojo administravimo įstatymas.

Šiuo konkrečiu atveju iš Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centro prašoma ne surinkti ikiteisminiam tyrimui būtiną medžiagą, o patikslinti istorinius duomenis teisiniu aspektu."

„Čia juk kažkoks blūdas"

Liepos 29 dieną Lietuvos radijo laidoje „Dienos tema" jos vedėjas Tomas Dapkus klausė, ar Lietuvos valstybė turi veiksmingą prokuratūrą? Europarlamentaro Vytauto Landsbergio ir generalinio prokuroro Algimanto Valantino diskusija turėtų sudominti ir tuos skaitytojus, kurie sekė „J.Basanavičiaus bylos" peripetijas:

V.Landsbergis (V.L.): Lietuva neturi veiksmingos prokuratūros, visos rezonansinės bylos yra skandinamos, vilkinamos (...). Nusmukote iki to, kad eisite tirti J.Basanavičiaus palaikus, ar jo lenkai nenužudė. Jūsų vadovaujama įstaiga net tokias versijas priima.

Algimantas Valantinas (A.V.): Aš labai džiaugiuosi, kad sekate šitą informaciją, klaidinančią informaciją. Apie J.Basanavičiaus kažkokį iškasinėjimą.

V.L.: Jūs pavedėte tirti?

A.V.: Ar Jūs įsitikinęs tuo?

V.L.: Aš skaitau citatas.

A.V.: Skaitykit ir toliau laikraščius. Kai darome sprendimus iš laikraščių, tai taip ir gyvename.

V.L.: Palaukit, Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroras Alvydas Valiukevičius (laikraščiui) sako: „Kiekvienas prašymas pagal galiojančius įstatymus turi būti tiriamas, išnagrinėtas. Jeigu net, jūsų manymu, jis skamba ir kiek absurdiškai ar neįtikinamai. Atsakymą turime duoti bet kuriuo atveju." Jeigu jis taip nesako, tai tegu paduoda laikraštį į teismą, nes jis atrodo labai kvailai.

Kad prokuratūrą nori kvailio vietoje padaryti, tai tą matau, – sakė A.Valantinas.

A.V.: Kad prokuratūrą nori kvailio vietoje padaryti, tai tą matau.

V.L.: Kad patys save ir darote kvailio vietoje.

A.V.: Ne!

V.L.: Jis (prokuroras) sako, kad turi būti tiriama. Tai prašymas.

A.V.: Taip, gavome prašymą, parengsime atsakymą.

V.L.: Ar jūs patikrinote, ar tie žmonės, kurie rašė prašymą egzistuoja? (Egzistuoja – aut. past.). Esu matęs tokių dalykų, kai parašomi baisūs straipsniai ir jau reikalaujama kelti bylą.

A.V.: Kokią bylą? Prokuratūrą norima parodyti nieko verta, nes užsiima J.Basanavičiaus tyrimu. Sekantis tyrimas bus švento Brunono nužudymas.

V.L.: Perdavėte šitą dalyką Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) Specialiųjų tyrimų skyriui. Cituoju: „Vykdydamas prokuratūros pavedimą, mūsų skyrius ieško pirminių jo mirties aplinkybes patvirtinančius dokumentų – oficialių metrikų išrašų, mirties akto ir t. t." Čia juk kažkoks blūdas. Betrūksta palaikus iškasti. Ten gal nelabai protingas žmogus sėdi, kuris pasiryžęs tokį tyrimą daryti.

A.V.: Gavus laikraščio dviejų puslapių rašymą apie nieką, čia yra neprotinga... Nuėjo žinia.

V.L.: Tai ne apie nieką. Ar buvo toks prokuratūros pavedimas?

A.V.: Mes gauname šimtus pareiškimų. Laikraštis rašo apie ikiteisminį tyrimą. Nėra ikiteisminio tyrimo.

V.L.: Taip laikraštis nė karto nerašo. Jis rašo apie jūsų pavedimą.

Susipainiojo: tiria – netiria?

Išgirdusi generalinio prokuroro A.Valantino viešai platinamus prasimanymus ir dienraščio šmeižtą, LŽ redakcija vakar kreipėsi į GP, kad būtų pateikta rašto LGGRTC kopija. Iki pietų buvo aiškinta, kad su ja susipažinti galima, tačiau kopijos daryti nevalia – „nenorime, kad klaidžiotų antspauduoti dokumentai". Galiausiai GP nutarė tarpinstitucinį susirašinėjimą viešai paskelbti GP interneto svetainėje.

Taigi, cituojame GP raštą LGGRTC: „Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriuje 2009-07-10 gautas Marijampolės bendruomenės narių pareiškimas, kuriame teigiama, kad 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius buvo nužudytas Vilniuje, savo darbo kabinete, lenkų slaptosios karinės tarnybos nario. Kartu su pareiškimu buvo pateikta rašytojo V.Petkevičiaus knygos ir Lietuvos enciklopedijos puslapių kopijos.

Todėl remdamasis išdėstytu ir vadovaudamasis LR BPK 97 str., prašau pateikti archyvinius duomenis patvirtinančius ar paneigiančius gautame pareiškime nurodytus faktus apie J.Basanavičiaus mirties (nužudymo) aplinkybes."

Atkreiptinas dėmesys, kad BPK arba Baudžiamojo proceso kodekso 97 straipsnis „Daiktų ir dokumentų, turinčių reikšmės nusikalstamai veikai tirti ir nagrinėti, išreikalavimas" skelbia, kad „ikiteisminio tyrimo pareigūnas, prokuroras ir teismas turi teisę reikalauti iš fizinių ir juridinių asmenų pateikti daiktus ir dokumentus, turinčius reikšmės nusikalstamai veikai tirti ir nagrinėti."

Lietuvių kalba skaitant šiuos raštus atrodo, kad prokurorai vis dėlto kažką tiria, tačiau generaliniam prokurorui A.Valantinui atrodo kitaip. V.Landsbergis teisus – LŽ iš tikrųjų nerašė apie ikiteisminį tyrimą, tik apie oficialų raštišką GP pavedimą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro Specialiųjų tyrimų centrui dėl J.Basanavičiaus nužudymo Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius