Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04

„Abonementinis mokestis“ už neįgalius vaikus ir negalėjimas pasirinkti supykdė mamas: mus apgavo

Šiaulių miesto tarybos priimtas sprendimas supykdė asociaciją „Šiaulių lietaus vaikai“. Birželio pradžioje buvo patvirtintas Ringuvos specialiosios mokyklos mokinių ir Specialiojo ugdymo centro mokinių, turinčių didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymo poreikių, priežiūros vasaros (liepos, rugpjūčio mėnesiais) laikotarpiu įkainis. Asociacijos vadovė Živilė Kulėšė kreipėsi į savivaldybę su raštu, kuriame klausiama, kodėl tėvai turi mokėti už visą dieną, jei visai grupei tokia priežiūra reikalinga tik pusdienį. Maža to, besiaiškinant situaciją paaiškėjo, kad problema ne tik „abonementinis mokestis“, bet ir tai, kad tėvai iš dviejų paslaugų priversti rinktis vieną, ko jie daryti nenori.
Autizmu sergantys vaikai dažnai vadinami „lietaus vaikais“
Autizmu sergantys vaikai dažnai vadinami „lietaus vaikais“ / 123rf.com
Temos: 2 Šiauliai Negalia

Taryba patvirtino 35 Eur mėnesinį mokestį (be maitinimo) vienam vaikui, nepriklausomai nuo to, ar jis visą dieną praleis įstaigoje, ar joje bus trumpiau, neatsižvelgiama ir į tai, ar vaikas joje bus visas dienas, ar tik, tarkime, dalį mėnesio. Anot šį klausimą pristačiusios Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorės Astos Lesauskienės, tai – drausmės arba „abonementinis“ mokestis.

Pasak jos, organizuoti darbą vasarą su sunkią negalią turinčiais vaikais nėra lengva, reikalingos stabilios lėšos, todėl tėvai turi mokėti stabilią kainą, jei vaiko į įstaigą ir neatves.

„Tie 35 Eur yra skirti vaikų edukacinėms priemonėms, išvykoms ir pan. 300 Eur, kuriuos už kiekvieną vaiką prideda savivaldybė kas mėnesį – tai daugiausia yra darbo užmokestis ir kiti su tuo susiję mokesčiai“, – kalbėjo Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė. Prie minėto 35 Eur „abonemento“ tėvams iš savo kišenės teks primokėti ir už vaikų maitinimą.

„Tai, ką tėvai moka už maitinimą, priklauso nuo to, kokioje įstaigoje vaikas yra – Specialiojo ugdymo centre per mėnesį, jeigu vaikai maitinsis visus tris kartus, suma sudarys 68 Eur, bet tėvai gali pasirinkti du maitinimus, bus šiek tiek mažiau. Už vyresnius šiek tiek daugiau moka. Suma už maitinimą priklausys nuo to, kaip tėvai pasirinks“, – aiškino A.Lesauskienė.

Nors po balsavimo, kuriuo priimtas sprendimas „už“ šį mokestį, Šiaulių meras Artūras Visockas teigė, kad veikiausiai „daugybė žmonių, kurie turi tuos vaikus, dabar linkę padėkoti tarybai už sprendimą miesto tarybai“, netrukus į savivaldybę su raštu kreipėsi asociacijos „Šiaulių lietaus vaikai“ vadovė Živilė Kulėšė.

Rašte abejojama, ar tikrai teisingai priimtas sprendimas, nenustatyti pusės dienos įkainio, nes nenustačius šio įkainio, pažeidžiamos Ringuvos specialiosios mokyklos mokinių teisės, nes jų priežiūra, pasirodo, kainuoja daugiau, nei Specialiojo ugdymo centro vaikų.

Rin­gu­vos spe­cia­lio­sios mo­kyk­los vai­kai da­ly­vau­ja So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­jos Šiau­lių mies­to su­tri­ku­sio vys­ty­mo­si kū­di­kių na­muo­se vyk­do­ma­me pro­jek­te, primenama savivaldybei aso­cia­ci­jos, vie­ni­jan­čios au­tiz­mo spekt­ro su­tri­ki­mą tu­rin­čius vai­kus au­gi­nan­čius tė­ve­lius, va­do­vės pateiktame rašte.

Projektas numato, kad 5 val. per dieną jie gauna visiškai nemokamą priežiūrą su edukacijomis. Būtent dėl šios priežasties Ringuvos specialiosios mokyklos mokiniams priežiūra vasaros metu nuspręsta organizuoti Kūdikių namuose.

„Vasaros metu šiems vaikams tereikėjo pusės dienos, t.y. tik dar 5 valandų, finansavimo iš Savivaldybės biudžeto. Tai reiškia, kad ir Savivaldybei šių vaikų priežiūra kainuoja per pusę pigiau. Kyla klausimas, kodėl tėvai už vaikų priežiūrą vis tiek turi mokėti po 35 Eur už mėnesį, kaip ir Specialiojo ugdymo centro vaikų tėvai, kuriems Savivaldybė kompensuos 10 valandų per dieną. Tai akivaizdus vienos interesų grupės teisių pažeidimas, iš anksto žinant, kad finansinė našta jiems užkeliama didesnė nei kitai tuos pačius poreikius turinčiai interesų grupei. Vieni tėvai po šio tarybos sprendimo už 5 val. mokės 35 Eur, o kiti tėvai už 10 val. mokės 35 Eur“, – atkreipiamas dėmesys rašte.

Anot jo, drausmės mokesčiu taip skambiai, bet labai įžeidžiančiai pavadintas mėnesinis mokestis už vaiko priežiūrą žemina tėvų orumą ir savigarbą. „Ar neįgaliųjų vaikų tėvai tokie nedrausmingi lyginant su vaikų lopšelių darželių vaikų tėvais, nes ten taikomas 7,20 Eur mėnesinis mokestis ir tikrai nevadinamas jis drausmės mokesčiu?“ – klausiama Ž.Kulėšės pasirašytame rašte.

Dvi skirtingos paslaugos

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė 15min teigė, kad antradienio vakarą vyko susirinkimas su tėvais, kurio metu kalbėta apie šį sprendimą.

„Pavyko išsiaiškinti, kad skirtingai suprantame šią situaciją. Bet išsiskyrėme tikrai supratę, kad tai yra dvi skirtingos paslaugos (5 val. dienos centras ir 10 valandų per dieną vasaros priežiūros paslauga) ir tėvai turi apsispręsti, kurią paslaugą renkasi. Nuo to ir priklausys, kiek tėvams reikės sumokėti“, – aiškino ji.

Vieno iš vaikų mama Edita 15min teigė, kad besijaučianti tiesiog apgauta.

„Mamoms daromas spaudimas. Paskutinę minutę pareiškė, kad mes negalime dalyvauti antrame projekte, aš ir, manau, dauguma mamų paliktos likimo valiai su savo vaikais, liekam be darbo, be pajamų ir iš anksto neinformuotos, o paskutinę minutę pateikia savo versiją ir per porą valandų turi apsispręsti“, – piktinosi Edita.

Trečiadienį tėvai gavo laišką, kuriame raginama iki 11 val. apsispręsti ir atsakant į laišką patvirtinti:

1. Savo prašymą dėl pageidavimo lankyti Šiaulių miesto savivaldybės inicijuotą Dienos priežiūros grupę, kad galėtume pradėti teikti šią paslaugą su visu maitinimu (už per mėnesį lankytomis dienomis vaikams teikiamą maitinimo paslaugą reikės susimokėti iki einamo mėnesio 20 dienos).

2. Arba atsisakyti šios paslaugos ir toliau lankyti Kūdikių namuose vykdomą projekto „Dienos užimtumo grupė vaikams su negalia“, kuris vasaros laikotarpiu dirba nuo 08.00 iki 13.00 valandos ir yra nemokamas ( projektas savo veiklą tęs iki gruodžio 31 dienos, mokslo metais nuo 14.00 iki 19.00 valandos).

Laiške taip pat nurodoma, kada reikia sumokėti mokestį ir ką daryti tuo atveju, jei paslaugos atsisakoma.

Pasak A.Lesauskienės, „liepos mėnuo jau prasidėjo ir visiems turi būti aišku: kokias paslaugas kas gaus, ir kas už ką turi sumokėti“.

Nori pretenduoti į abi paslaugas, o verčiami rinktis vieną

Tuo metu kito vaiko mama Ingrida, kalbėdama su 15min, sakė, kad po antradienio susitikimo su Administracijos direktoriumi ir dar dviem „tetom iš savivaldybės, klausimas dėl mokesčio jau pakrypo kitaip“.

„Mano vaikas nuo balandžio mėnesio lanko 5 val. nemokamą Dienos centrą pagal Ministerijos projektą. Ir jeigu aš noriu vesti į Savivaldybes vasaros priežiūros projektą, turiu atsisakyti Dienos centro, kurį mano vaikas lankytų iki metų pabaigos. Mums buvo pranešta kad abiejuose projektuose dalyvauti negalime ir nepaaiškinta, kodėl“, – pasakojo Ingrida.

Vienintelis argumentas, pasak jos, buvo tas, kad jiems „ir taip gerai“, kad turi 5 val.

„Ir buvom apkaltintos, kad norim visko sau. Nors vietų ir Dienos centre, ir Vasaros priežiūroje yra ir, manau, kad visiems norintiems užtektų“, – svarstė ji.

Pasak moters, mamos tiesiog prašė savivaldybės pridėti joms kelias valandas, kad ir mokamai, jog jos galėtų eiti į darbus. Vis dėlto, savivaldybė, anot jos, vis tiek nurodė rinktis iš dviejų paslaugų vieną.

„Trečiadienį 9.30 gavome laišką iš Kūdikių namų, kuriuo buvo paprašyta apsispręsti iki 11 val. ką norime daryti ir parašyti prašymą Vasaros priežiūrai arba jos atsisakymą“, – teigė Ingrida.

Dabar „abonentinis mokestis“ mamoms esą tapo antraeiliu dalyku. „Mes nenorime prarasti Dienos centro, kuris buvo įkurtas ne prižiūrėti vaikus, o rengti jiems edukacijas ir kuris tęsis iki metų pabaigos. Bet jeigu neatsisakysim, tai kad ir su mokesčiu mes vasaros priežiūros negausim. Argumentų, kokiu pagrindu, mes negali pretenduoti į abu, mums nebuvo išsakyta“, – piktinosi moteris.

Pradedant lankyti Dienos centrą, anot jos, niekas neperspėjo, kad kituose projektuose dalyvauti negalės, sutartyje su Dienos centru tai irgi nenurodyta.

Dar vieno vaiko mama vardu Viktorija 15min sakė, kad Ringuvos mokykla nežinojo, ar gaus finansavimą vasaros stovyklai iki birželio 21 d.

„Tad neaišku buvo ir su priežiūra Kūdikių namuose... Tuo metu mamoms buvo kišami lapai su klausimais, ar reikia vasarai, kokioms valandom ir mėnesiais reikia... Rašėm, kad poreikis yra ir pasirašinėjome... O poreikis kai kurioms dirbančioms mamytėms buvo, normalu, didesnis nei penkios valandos per dieną, tad paprašė galimybės už papildomas valandas kam jų reikia susimokėti. Labai nemalonus dalykas buvo tas, kad mus apkaltino – maždaug kaip mes galėjome nežinoti, kad čia du atskiri projektai ir norime vienu metu ant dviejų kėdžių atsisėsti, tai nebūkim jau tokios ir nepasiimkim visko!“ – apmaudo neslėpė Viktorija.

Anot jos, ne kartą išgirdo replikas, kad neva ir taip gerai „sėdi su tuo projektu po penkias valandas priežiūros iki metų pabaigos“.

„Tai gal vis dėlto užleisti bent vasarai vietą toms šeimoms, kurioms tikrai labai labai to reikia? Norėjau tuo klausimu kelis kartus pasisakyti, bet man nebuvo leista, kaip ir kitoms mamoms. Tai kaip čia išeina – mums tikrai nelabai jau ir reikia, nes yra kam tikrai reikia labiau, nei mums?“ – nesupranta moteris.

Dalyvauti susirinkime su tėvais jai esą buvo sudėtinga, buvo juntama didelė įtampa.

„Nes daugiau kalbėjo ir dėstė savo nepatenkintus argumentus jie patys, net nebandydami mūsų klausytis, nei, juolab, suprasti kažką“, – kalbėjo Viktorija.

Galiausiai po išvakarėse vykusio susirinkimo, anot Viktorijos, tėvai sulaukė „spaudimo“ pasirinkti tik vieną projektą.

„O jei kam reikia 10 valandų, tai į 5 valandų projektą iki metų pabaigos nebegali sugrįžti... Nors sutartis pasirašėm iki gruodžio 31 dienos“, – nusivylimo neslėpė šiaulietė.

Dar kartą susitiks su tėvais

Administracijos direktorius Antanas Bartulis žadėjo pateikti 15min komentarą dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau trečiadienį to nepadarė. Vėliau per A.Lesauskienę jis pranešė, kad komentuoti bus pasiruošęs tik pirmadienį spaudos konferencijos savivaldybėje metu.

A.Lesauskienė, paklausta, kodėl tėvai negali rinktis abiejų paslaugų ir ar bus atsižvelgta į jų nuomonę, 15min tepasakė, kad to jie negali padaryti todėl, kad tai „dvi skirtingos paslaugos“.

„Be to, į dienos centrą (5 val. paslaugą) yra tikrai daugiau norinčiųjų, ne tik Ringuvos specialios mokyklos vaikai. Penktadienį dar kartą Administracijos direktorius susitiks su tėvų atstovais“, – žadėjo A.Lesauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius