Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 08

Adamkus: be ES krizė būtų sunkesnė

Penktadienį, Europos dienos išvakarėse, Seime vyko konferencija, skirta penkerių Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) metų sukakčiai paminėti.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

Susirinkę politikai, akademikai, ekonomistai ir nevyriausybinių organizacijų atstovai diskutavo apie Lietuvos vaidmenį formuojant ES politiką, narystės šioje bendrijoje poveikį Lietuvos ekonomikai.

Su penkerių metų sukaktimi ES konferencijos dalyvius sveikindamas prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė, kad Lietuva, būdama šios organizacijos narė, turi perduoti savo sukauptą patirtį, stiprinti ryšius su rytinėmis kaimynėmis.

Su euru būtų buvę lengviau

„Ir Lietuvos, ir visos Europos žmonės gyvena sunkmečio nuotaikomis. Jis užgožia kasdienę naudą, kurią verslas ir žmonės pasiekia Europoje. Jei nebūtume ES nariai, sunkmetis būtų dar sudėtingesnis“, – kalbėjo V.Adamkus. 

Prezidentas kritikavo buvusias Vyriausybes, nesugebėjusias įvesti euro: „Jei būtume laikęsi biudžeto politikos ir vykdę permainas, tai būtume, aš tikiu, įsivedę eurą ir geriau pasirengę dabartiniam sunkmečiui.“

V.Adamkus priminė, kad 2013 metais Lietuva perims vadovavimą ES, o iki to laiko liko ketveri metai – trumpesnis laikotarpis, nei esame ES nariai.

Po prezidento į tribūną pakilęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ragino balsuoti ateinančiuose Europos Parlamento rinkimuose ir taip prisidėti prie ES politikos formavimo. „Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą – tai istorinės tiesos atkūrimas ir grįžimas į Europos šeimą. Tik 20 metų mus ir kitas valstybes skiria nuo Berlyno sienos griuvimo ir Sovietų Sąjungos žlugimo. Visos ES šalys yra neatsiejamos viena nuo kitos – galbūt reikėtų sakyti, kad mūsų ne trys milijonai, o 500 milijonų“, – kalbėjo A.Valinskas.

Niutono dėsnis ir dviračiai

Po sveikinimo kalbų pirmasis pranešimą skaitė premjeras Andrius Kubilius. Jis pareiškė, kad neskaitys savo patarėjų parašytos kalbos, kad konferencija netaptų nuobodi, ir dėl to atsiprašo vertėjų. „Pabandysiu paaiškinti, kodėl antrasis Niutono dėsnis ir mano patirtis minant dviračius yra tokie svarbūs kalbant šia tema“, – kalbėjo premjeras.

Antrasis Niutono dėsnis teigia, kad jėga lygi masės ir pagreičio sandaugai. Pasak ministro pirmininko,  Lietuva neturi didelės masės, palyginti su kitomis ES valstybėmis, todėl mums lieka pasirinkti kuo didesnį pagreitį. „Pagreitis – dinamiškumo analogas. Su tokia pačia jėga, su kuria kai kurie sunkieji senbuviai veikia Europą, reikia veikti ir mums, pasitelkiant pagreičio faktą“, – fizikos pagrindus aiškino premjeras, turintis fiziko išsilavinimą.

„Su žmona miname tandemą. Tai labai geras šeimos vertybių patikrinimo instrumentas. ES mes visi miname ne tandemą, o 27 vietų dviratį. Iš patirties žinau, kad bandymai minti ne kartu ir ne sinchroniškai baigiasi griovyje“, – šnekėjo A.Kubilius.

Jo teigimu, tie, kurie mano, kad ES mes visi važiuojame ne vienu dviračiu, o sėdime ant atskirų, taip pat turėtų atsiminti, kad priešiniai vėjai nebaisūs tik esant viename būryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius