-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 09

Adamkus rūpinasi ateitimi, Kubilius – šia diena

Prezidentas Valdas Adamkus rūpinasi būsimų pensininkų gerove ir garantijomis, tačiau Vyriausybė tikina, kad jiems svarbiau išmokėti pensijas dabar, o dėl ateities rūpinsis vėliau.
V.Adamkus su A.Kubiliumi.
V.Adamkus su A.Kubiliumi skirtingai žiūri į pensinių fondų problemas. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Antradienį V.Adamkus „ant kilimėlio“ pasikvietė premjerą Andrių Kubilių, socialinės apsaugos ir darbo ministrą Rimantą Dagį, sveikatos apsaugos ministrą Algį Čapliką bei Finansų ministerijos sekretorių Edmundą Žilevičių.

Ministrai turėjo atsakyti į klausimus, kaip bus kompensuojami privačių pensijų kaupimo fondų praradimai pasibaigus sunkmečiui, taip pat kaip bus reguliuojamos vaistų kainos nuo liepos 1 dienos, kai baigsis lengvatinio PVM tarifo taikymas.

V.Adamkus rūpinasi būsimais pensininkais

Prezidentas dar prieš mėnesį paprašė Vyriausybės parengti planą, kaip ekonomikai augant bus kompensuojami milijono būsimų pensininkų praradimai – jis išreiškė pageidavimą, kad įmokų praradimai būtų kompensuojami šimtu procentų.

Po susitikimo premjeras Andrius Kubilius teigė, kad jiems labiau rūpi dabartinių pensininkų pensijos šiemet nei tikslūs atsakymai, kas bus po kelerių ar keliolikos metų.V.Adamkus taip pat prašė ministrų kabinetą parengti „Sodros“ stabilumo bei sveikatos apsaugos sistemos finansavimo strategiją, koreguoti vaistų politiką – kad staiga dėl padidėjusio PVM nepakiltų medikamentų kainos.

Kubilius: laukia skausmingi sprendimai

Po susitikimo premjeras A.Kubilius teigė, kad jiems labiau rūpi dabartinių pensininkų pensijos šiemet nei tikslūs atsakymai, kas bus po kelerių ar keliolikos metų. „Prezidentas teisingai kelia klausimą dėl milijono būsimų pensininkų, kuriems rūpi išmokos iš būsimų fondų, bet sprendimo dėl būsimų pensininkų negalime atskirti nuo dabartinių ir mažinti pensijų dabar“, – kalbėjo premjeras.

Jis užsiminė, kad šiemet laukia dar vienas biudžeto karpymas, siekiantis 2 proc. BVP (1,5–2 mldr. litų). Šiuo metu dėl to diskutuojama Vyriausybėje, o premjeras kol kas nenorėjo pasakyti, ar bus didinami mokesčiai ir taip gaunamos trūkstamos pajamos, ar bus atsisakoma dar daugiau išlaidų.

Pasak premjero, bus ir socialinių išmokų permainų, tačiau kokios jos, A.Kubilius kol kas slepia. „Yra daug pasiūlymų, kuriuos būtų galima vardyti, bet nė vieno lengvo ir neskausmingo, todėl nevardysime, kol nesame apsisprendę“, – teigė A.Kubilius.

R.Dagio teigimu, šiuo metu į „Sodrą“ surinkta 490 mln. litų mažiau, nei planuota. Jis teigė, kad pensininkai nenukentės ir pensijos bus išmokamos laiku, taip pat kol kas neturėtų mažėti motinystės išmokos.

„Pasakiau, kiek galėjau pasakyti“, – paklaustas, ar bus didinami mokesčiai, kalbėjo R.Dagys.

Už poros savaičių brangs vaistai

Nuo liepos 1 dienos baigsis PVM lengvatų taikymas vaistams. Sveikatos apsaugos ministras teigia vis dar tokiam sprendimui nepritariantis, tačiau tai priklauso ne tik nuo jo, bet ir nuo visos koalicijos.

A.Čaplikas kalbėjo, kad ateinančią savaitę pasirašys įsakymą dėl ilgalaikių priemonių, kurios turėtų padėti mažinti vaistų kainą Lietuvoje, taikymo.

„Aš tikiuosi, kad pavyks. Nėra trumpalaikių priemonių, yra tik ilgalaikės priemonės, kurios neleistų smarkiai kilti kainoms. Tai vaistų grupavimas, mažmeninės kainos reguliavimas ir panašiai. Tačiau staiga nieko neįvyks, o dėl pakilusių vaistų kainų daugiau nukentės Privalomojo sveikatos draudimo fondas“, – ministras sakė greitų stebuklų nesitikintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius