-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 08

Adolfas Ramanauskas-Vanagas socialiniuose tinkluose kaltinamas nebūtais dalykais

Čikagoje Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimui atidengiamas paminklas, tačiau socialiniuose platinamos jį šmeižiančios žinutės. Propagandos karų ekspertas mano, kad tai nėra atsitiktinumas.
Čikagoje atidengtas paminklas Adolfui Ramanauskui-Vanagui
Vilniuje – pilietinė akcija partizanui A.Ramanauskui–Vanagui palaikyti / URM nuotr.

Naujienų portale Refa.lt platinama naujiena, kurios pavadinime teigiama, kad A.Ramanauskas-Vanagas neva atsakingas už tūkstančių žydų žmogžudystes. Nuoroda į naujieną pasidalijo daugiau nei pusšimtis feisbuko vartotojų.

Dėmesį atkreipti bandoma iššaukiančia antrašte, nors pateikiamas tekstas su ja neturi nieko bendra. Refa.lt publikuojamas tekstas identiškas praėjusių metų liepą naujienų portale Respublika.lt pasirodžiusiam Dariaus Čiužausko straipsniui, kuriame pasakojama apie Klaipėdos politikui Viačeslavui Titovui pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl A.Ramanausko-Vanago šmeižto.

Nuoroda į naujieną taip pat sulaukė nemažai dėmesio feisbuko puslapyje Lietuvos naujienos. Čia, kaip ir Refa.lt, dalijamasi provokuojančiu turiniu. Greta kaltinimų partizanų vadui taip pat galima aptikti ir daugiau netikrų naujienų, pavyzdžiui, neteisingą orų prognozę, apie kurią buvo rašyta antradienį.

Kremliaus mitologija

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) daktaro Nerijaus Maliukevičiaus manymu, partizanų vadą šmeižianti informacija – nuolatinė Kremliaus mitologijos, niekinančios pokario Lietuvos istoriją, dalis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius

Pokario rezistencijos dalyvius siekiama parodyti kolaboravus su Trečiuoju reichu ir dalyvavus masinėse žydų žudynėse.

„Dabar bendrame kontekste matau paminklo A.Ramanauskui-Vanagui atidengimą Čikagoje. Tai ir yra informacinis pretekstas tas žinutes sukti ir tiražuoti. Tai yra visiškai techninis šiuolaikinės Kremliaus propagandos aspektas“, – sakė N.Maliukevičius.

15min primena, kad Rusijos ambasada Jungtinėse Valstijose protestavo prieš paminklo Lietuvos partizanų vadui atidengimą Čikagos priemiestyje. Feisbuko įraše ambasada kaltina Lietuvą „Holokausto šalininkų šlovinimu“.

Dėl to į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją (URM) buvo išsikviestas Rusijos ambasadorius Vilniuje. URM teigimu, Rusijos atstovui buvo pasiūlyta atidžiau pasidomėti A.Ramanausko-Vanago asmenybe.

Dabar bendrame kontekste matau paminklo A.Ramanauskui-Vanagui atidengimą Čikagoje. Tai ir yra informacinis pretekstas tas žinutes sukti ir tiražuoti.

Partizanų vado nepriekaištingą reputaciją patvirtino daugelis nepriklausomų ekspertų, tyrinėjančių to meto įvykius.

1918 metais gimęs A.Ramanauskas-Vanagas partizanu tapo 1945 m. Po poros metų jis ėmė vadovauti Dainavos apygardai, o 1948 m. paskirtas Pietų Lietuvos partizanų srities vadu.

Dar po metų A.Ramanauskas-Vanagas tapo Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio prezidiumo pirmininko Jono Žemaičio pavaduotoju, o 1950 m. pradžioje Sąjūdžio Gynybos pajėgų vadu.

1952–1953 m. jis pasitraukė iš aktyvios ginkluotos kovos ir su šeima slapstėsi iki 1956 m., kai buvo sulaikytas. Po žiaurių kankinimų jam mirties bausmė įvykdyta 1957 m.

Partizano vado palaikai kapinėse Vilniuje buvo atrasti ir identifikuoti 2018 m. Tų pačių metų spalį partizanų vadas buvo iškilmingai palaidotas Antakalnio kapinėse, valstybės vadovų panteone. Panašaus pobūdžio informacinių atakų netrūko ir tuo metu.


Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius