Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 02 24

Advokatas apie nutekintus duomenis – galima tikėtis iki 10 tūkst. eurų kompensacijos

Paviešinus nutekintus vartotojų asmens duomenis iš įmonės „CityBee“ bazės, Lietuvoje per savaitę pasipylė dar keli duomenų bazių rinkiniai. Tūkstančiai nukentėjusių lietuvių ėmė burtis į grupes, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pradėjo vidinį tyrimą, daugiau nei pusantro šimto nukentėjusių kreipėsi į policiją. „Regitra“ pranešė apie padidėjusį skaičių vairuotojo pažymėjimą pasikeisti norinčių žmonių.
Nutekinti lietuvių asmens duomenys
Nutekinti lietuvių asmens duomenys / 15min nuotr.

Tačiau, ką gali pasiekti ir kokio žalos atlyginimo gali tikėtis žmonės, pradėję bylinėtis su jų duomenų neapsaugojusia bendrove? Kokią išmoką galima gauti susitarus su įmone, kada verta kreiptis į teismą, o kada išlaidos būtų didesnės, nei gauta kompensacija? Į šiuos ir kitus klausimus atsako asmens duomenų apsaugos teisės specialistas, advokatas Martynas Antanaitis.

Praėjusią savaitę Lietuvoje pasipylė iš įmonių bazių nutekinti asmeniniai vartotojų duomenys, kada tokiu atveju reiktų kreiptis į teisininkus, o kada neverta gaišti?

– Šiose situacijose vartotojams pirmiausia siūlyčiau kreiptis į kvalifikuotą teisininką dėl konsultacijos, kad būtų įvertintos nukentėjusio asmens faktinės ir teisinės galimybės reikšti pagrįstą pretenziją įmonei dėl žalos, susijusios su asmens duomenų pažeidimu, kuri gali būti tiek turtinė (pvz., kokios nors išlaidos), tiek neturtinė (pvz., patirti dvasiniai išgyvenimai, įvairūs nepatogumai, pažeminimas, reputacijos pablogėjimas ir kt.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje