Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 15

Advokatų tarybos pirmininko reakcija į FNTT pareiškimus: neturi būti linčo teismo

Lietuvos advokatai teikia paslaugas 14-ai sankcionuotų įmonių, nors pagal įstatymus to daryti negali, sako Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovai. Advokatūra pirmadienį teigė informacijos apie tai neturinti. Apie šią skandalingą situaciją portalo 15min videolaidoje „15/15“ – pokalbis su naujuoju Lietuvos advokatų tarybos pirmininku Mindaugu Kukaičiu. Naujasis Advokatų tarybos pirmininkas taip pat išsakė savo požiūrį į teisėsaugos tyrimus prieš advokatus, rezonansinius tyrimus bei savo pirmtako Igno Vėgėlės kalbas, įaudrinusias visuomenę.
Ignas Vėgėlė ir Mindaugas Kukaitis
Ignas Vėgėlė ir Mindaugas Kukaitis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Ar gali advokatas ginti asmenį ar įmonę, kuriai pritaikytos sankcijos
  • Kaip naujasis Advokatų tarybos pirmininkas vertina teisėsaugos tyrimus prieš advokatus
  • Kodėl rezonansiniai tyrimai neretai teismuose baigiasi išteisinimais
  • Kodėl advokatai gina net tuos, kuriuos visuomenė pasmerkia?
  • Koks M.Kukaičio požiūris į jo pirmtako I.Vėgėlės pareiškimus apie skiepus ir galimybių pasus?

– Pirmadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) paskelbė, kad Lietuvos advokatai teikia paslaugas 14-ai sankcionuotų įmonių, nors pagal įstatymus to daryti negali. Ir čia pabrėžiama, kad su sankcionuotomis įmonėms negalima turėti verslo ryšių, o advokatai tokius ryšius turi, nors per dvi darbo dienas turėtų apie tai informuoti tarnybą. Advokatūra, tai jūs konkrečiai, pasakėte pirmadienį, kad tokios informacijos neturite. O galbūt šiandien jau turite?

– Išties geras klausimas. Paprastai, gerasis pavyzdys institucinio bendradarbiavimo yra, kada institucija ne spaudoje pradeda aiškintis tokius jautrius klausimus, kurie gali sukelti tam tikrą dviprasmybę. Tai išties mes negavome informacijos iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos.

Vakar pasirašiau kreipimąsi ir paprašiau jų pateikti paaiškinimą, kaip jie supranta teisės taikymą ir kokius pavyzdžius jie turi. Visuomenei išties reikia atskirti ir paaiškinti, kad teisinių paslaugų teikimas, advokato paslauga yra kildinama iš demokratinės vertybės ir ji tikrai negali būti sankcionuojama kaip pati teisinių paslaugų teikimo paslauga. Nes tai yra tiek Konstitucijoje įtvirtinta, tiek chartijoje, tiek Žmogaus teisių pagrindų konvencijoje ir deklaracijoje, kiekvienas žmogus turi teisę į teisminę gynybą.

Ir jeigu tai yra varžoma, tuomet yra pažeidžiamos tiek Europos Sąjungos vertybės, tiek demokratijos principai. Todėl kalbėti iš anksto apie tai, kad advokatai kažkaip pažeidinėja sankcijas, yra iš esmės kaip ir neatsakinga tol, kol mes neturime įrodymų. Advokatų taryba gegužės mėnesį yra priėmusi išaiškinimą ir sprendimą, jog advokatai neturėtų padėti išvengti sankcijų.

Ir advokato negalima tapatinti su klientu. Advokatas neturi verslo santykio su klientais, jis tiesiog įgyvendina teisę į gynybą. Jeigu advokatas, gindamas klientą, mano, kad vienas ar kitas subjektas nepagrįstai įtrauktas į sankcijas, jis turi teisę surašyti kreipimąsi į institucijas ir iškelti klausimą, ar jo klientas yra įtrauktas teisėtai, pagrįstai. Ir teismas priims sprendimą. Tai čia yra būtent tiesos ieškojimas.

– Tai, kad advokatai gauna pinigus iš klientų, nėra verslo ryšiai?

– Ne. Advokatūros įstatymo pati pagrindinė nuostata – advokatas ir advokato veikla nėra ūkinė komercinė veikla.

– Jūs laukiate oficialių įrodymų, o ne viešos informacijos, kurią paskelbė FNTT. Beje, kaip manote, kodėl FNTT pirmiausia viešai paskelbė ir viešumu tvarkosi su šia problema, jeigu tai yra problema?

– Na, dėl viešumo išties nėra teisingas kelias viešinti tai, kas dar neišaiškinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius