Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 14 /16:54

Advokatūros vadovas: leidimas paaugliams skiepytis prieš tėvų valią – neteisėtas

Lietuvos advokatūros tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė neteisėtu vadina Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimą leisti nepilnamečiams patiems apsispręsti skiepytis nuo koronaviruso, jei tam nepritaria tėvai ar globėjai. Teisės profesorius pabrėžia, kad pagal įstatymus nepilnamečiai sandorius sudaro tik turėdami tėvų sutikimą. „Nesuprantu, kas vyksta Lietuvoje. Galbūt ministerija atleido visus teisininkus?" – stebisi jis. Ministerija nurodo, kad vaikai, nepriklausomai nuo tėvų nuomonės, gali skiepytis, nes tai numato Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas.
Skiepai vaikams
Skiepai vaikams / 123RF.com nuotr.

Taip teisininkas reagavo į Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimą, kad vaikai galės savarankiškai registruotis skiepui ir patys atvykti į vakcinacijos centrą, net jei tėvai tam nepritaria.

„Jeigu vaiko nuomonė dėl vakcinacijos nesutampa su tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų nuomone, jis gali kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis dokumentuotų, jog asmuo gali teisingai įvertinti savo sveikatos būklę. Gavęs tokį dokumentą, vaikas gali savarankiškai registruotis skiepui ir pats atvykti į vakcinacijos centrą“, – rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime.

I.Vėgėlė sako, kad tokia tvarka prieštarauja Civiliniam kodeksui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Vėgėlė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ignas Vėgėlė

„Nuo 14 iki 18 metų vaikas gali sudaryti sandorį tik esant tėvų sutikimui. Iki 14 metų jis apskritai negali sudaryti sandorio, išskyrus labai mažus buitinius dalykus, kuriuos leidžia Civilinis kodeksas. O tai yra konkretus sandoris – sutikimas vakcinuotis“, – 15min sakė advokatūros vadovas.

„Leidimas vakcinuotis, leidimas eiti pas medikus yra vienašalis sandoris. Kai tėvai nuveda vaiką pas medikus, jie pasirašo aibę sutikimų ir leidimų. Tai – sandoris, tėvų sudaromas vaiko vardu. Suaugę mes patys pasirašome tuos popierius už save“, – teigė jis.

I.Vėgėlė nurodė, kad medicininė pagalba tik ypatingos skubos atvejais vaikams atliekama be tėvų leidimo.

„Net tuo atveju, jei vaikas kreipiasi į mokyklos seselę, ji padeda jam tik ekstra atveju. Visais kitais – susisiekia su tėvais. Bet kokiai intervencijai į vaiko sveikatą reikia pasirašyti šūsnį dokumentų“, – akcentavo teisininkas.

„Nesuprantu, kas vyksta Lietuvoje. Galbūt Sveikatos apsaugos ministerija atleido visus teisininkus? Toks įspūdis susidaro, kad jų nebeliko. O jei liko – jiems vertėtų atsiversti Civilinį kodeksą prieš priimant tokius sprendimus“, – siūlė I.Vėgėlė.

Lietuvoje pirmadienį startuoja vakcinacija 12-15 metų amžiaus paaugliams.

Jie skiepijami „BioNTech“ ir „Pfizer“ gaminama vakcina „Comirnaty“.

Registruoti vaikus skiepijimui taip pat gali tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai.

Užregistravus vaiką vakcinacijai, bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų turi kartu atvykti į vakcinacijos centrą.

Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Skiepijimas – ypatingas atvejis?

„Valstietė“ Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė nėra tokia kategoriška.

Ji teigia, kad vaikų skiepijimas, kai tėvai tam prieštarauja, traktuojamas kaip nenumatytas ypatingas atvejis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme yra numatyti atkiri atvejai, kada vaikas gali gauti paslaugas be tėvų sutikimo“, – 15min komentavo ji.

Pagal minėtą įstatymą, kai tėvai vengia atlikti įstatymo numatytas funkcijas ar kai tėvai tarpusavyje nesutaria dėl sveikatos priežiūros masto nepilnamečiam pacientui iki 16 metų, sprendimus dėl to priima gydantis gydytojas, o prireikus – gydytojų konsiliumas, išimtinai vadovaudamasis paciento interesais.

Gydytojai, atsižvelgdami į nepilnamečio interesus, diagnostikos ir gydymo metodus parenka ir tada, jei yra nesutarimų tarp paciento iki 16 metų ir jo atstovų.

Šios įstatymo nuostatos, pasak A.Širinskienės, ir sudaro galimybę skiepyti nepilnametį, kai tam nepritaria tėvai.

„Įstatymas galimybę suteikia. Yra ne tėvų norai ir pageidavimai, bet vertinami vaiko interesai. Ir jeigu vakcina su pediatrine indikacija, o aš kaip suprantu „Pfizer“ vakcina pediatrinę indikaciją jau turi, saugumas ir efektyvumas yra įrodytas“, – kalbėjo ji.

Kad nuo COVID-19 pasiskiepyti norintys vaikai gali kreiptis į savo gydytoją, kuris kreiptųsi į gydytojų konsiliumą ir priimtų sprendimą dėl vaiko vakcinacijos nuo COVID-19 ligos, patikino ir sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

Tai, pasak jos, įmanoma remiantis minėtu Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu.

Diskusijos pasaulyje

Jungtinėse Valstijose dvylikamečių skiepijimas nuo koronaviruso prasidėjo gegužę, Europos šalys tokius sprendimus priima šį mėnesį.

Vaikams koronaviruso liga yra mažiau pavojinga nei vyresniems žmonėms, o skiepijimu siekiama užkirsti kelią viruso perdavimui.

Vis dėlto retai sunkia COVID-19 forma suserga ir vaikai, įmanomos ir vėlesnės komplikacijos.

Vaikų ir paauglių skiepijimas Vakarų šalyse sukėlė nemažai diskusijų.

Pasaulio sveikatos organizacija gegužę paragino turtingesnes šalis atidėti nepilnamečių skiepijimą, o turimas vakcinas skirti skurdesnėms šalims, kuriose jų vis dar negauna pažeidžiamos grupės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius