-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 26

Afganistane nukentėję kariai galėjo nesilaikyti saugumo reikalavimų

Afganistane tarnaujantys Lietuvos kariai gali būti iš dalies patys kalti dėl incidento, per kurį buvo sužeisti du lietuviai. Neoficialiomis „15min“ žiniomis, vykdydami eskortavimą Lietuvos kariai galėjo nesilaikyti saugumo reikalavimų.
Afganistane šiuo metu tarnauja beveik 150 tūkst. karių iš 47 valstybių. Lietuva vadovauja centrinės Goro provincijos atkūrimo grupei.
Afganistane šiuo metu tarnauja beveik 150 tūkst. karių iš 47 valstybių. Lietuva vadovauja centrinės Goro provincijos atkūrimo grupei. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas praėjusią savaitę informavo, kad kariai buvo apšaudyti ketvirtadienį Goro provincijos sostinėje Čagčarane. Keturi Lietuvos kariai lydėjo psichologinių operacijų karius, kurie susitiko su vietos televizijos stoties darbuotojais.

Užpuolimas įvyko po susitikimo Čagčarano centre. Afganistano nacionalinės policijos uniformą vilkintis vietos gyventojas kelis kartus iššovė iš pistoleto ir sėdęs ant bendrininko vairuojamo motociklo pasišalino. Kulkos kliudė du lietuvius: 28 metų vyresnįjį leitenantą Liną Novogreckį ir 35 metų vairuotoją viršilą Audrių Lužaitį.

Anksčiau pranešta, neva Lietuvos kariai ugnimi neatsakė vengdami civilių aukų.

T.Balkus negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, ar sužeisti Lietuvos kariai iš tiesų nedėvėjo šalmų, o ginklus buvo palikę automobilyje. Anot jo, užpuolimo detalės paaiškės baigus tyrimą.Tačiau „15min“ pasiekė informacija, kad Lietuvos kariai buvo užpulti nepasirengę. Šaltinių teigimu, kariškiai galimai nesilaikė saugumo reikalavimų. Esą lydėdami kariai būdami atviroje teritorijoje nedėvėjo šalmų, o ginklus buvo palikę automobilyje.

Ši informacija nustebino Lietuvos kariuomenės vado atstovą spaudai kapitoną Tomą Balkų. „Aš tokios informacijos tikrai neturiu. Nežinau, iš kur pasiekė jus tokia informacija“, – vakar „15min“ sakė T.Balkus. Pasak jo, užpuolimo detalės turėtų paaiškėti baigus tyrimą. Kaip vyksta tyrimas ir kada jis bus baigtas, turėtų paaiškėti šią savaitę.

Grįžo į Lietuvą

L.Novogreckiui per užpuolimą kulka pataikė į galvą ir sukėlė stiprų vidinį nosies kraujavimą. A.Lužaičiui buvo sutrupinti plaštakos kaulai.

Sužeisti Lietuvos kariai po užpuolimo buvo skubiai nuvežti į Provincijos atkūrimo grupę (PAG), ten jiems suteikta pirmoji pagalba, vėliau jie nuskraidinti į Mazari Šarifo karo ligoninę.

Šeštadienio vakarą A.Lužaitis buvo parskraidintas į Šiaulių karinį aerodromą. Jį pasitiko šeimos nariai ir karo medikai.

Anot T.Balkaus, karys buvo nuvežtas į gydymo įstaigą, ten tęsiamas gydymas. Kiek laiko truks gydymas, kariuomenės atstovas negalėjo pasakyti, esą tai yra privatus kario reikalas. „Šiuo metu jis yra pasiėmęs biuletenį, jis yra gydomas ir, kada išleis, tada ir sužinosime“, – teigė T.Balkus.

L.Novogreckiui Afganistane buvo sėkmingai atlikta operacija, tačiau jis liko šioje šalyje. Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad karininko patirtus sužalojimus medikai vertina kaip lengvesnius, nei buvo tikėtasi po pirminių vertinimų. Šią savaitę medikai turėtų pateikti rekomendacijas dėl L.Novogreckio gydymo ir parskraidinimo į Lietuvą.

„Kad jis bus parskraidintas, jau aišku, tik mes laukiame dabar gydymo išvadų. Kai prižiūrintys medikai leis karį skraidinti į Lietuvą, mes jį ir skraidinsime“, – sakė T.Balkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius