Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 24

Afganistane sužalotų karių būklė geresnė, nei buvo manoma iš pradžių

Lietuvos kariuomenės atstovai penktadienį 15min.lt informavo, kad Afganistane ketvirtadienį nukentėjusių karių sužalojimai yra lengvesni, nei iš pradžių buvo manoma. Jau artimiausiu metu abu sužeisti kariai turėtų būti parvežti į Lietuvą.
Lietuviai Čagčarano apylinkėse (archyvo nuotr.)
Patruliuojantys Lietuvos kariai Čagčarano apylinkėse (archyvo nuotr.) / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip penktadienį 15min.lt informavo Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Balkus, vyr. ltn. Linas Novogreckis po atliktos operacijos šiuo metu ilsisi. Anot medikų, operacija pavyko sėkmingai.

„Karininko patirti sužalojimai vertinami kaip lengvesni, nei tikėtasi po pirminių vertinimų. Pagrindinės kraujagyslės ir nervai nebuvo pažeisti. Per dvi tris dienas medikai turėtų pateikti rekomendacijas dėl karininko vežimo į Lietuvą. Kol sustiprės, vyr. ltn. L.Novogreckis kol kas liks ligoninėje Mazeri Sharife, ten juo toliau rūpinsis medikai“, – penktadienį teigė T.Balkus.

Kitas sužeistas karys viršila Audrius Lužaitis į Lietuvą turėtų būti grąžintas artimiausiu metu.

Per karių užpuolimą ketvirtadienio rytą Goro provincijos sostinėje Čagčarane nukentėjo ir vienas vietos gyventojas. Goro gubernatoriaus atstovas spaudai Abdulas Hai Khatibis dar ketvirtadienį vietos žiniasklaidai tvirtino, kad kariai užpulti provincijos sostinės Čagčarano centre, greta nedidelės parduotuvėlės. Per užpuolimą nukentėjo šios parduotuvėlės savininkas.

Kariuomenės atstovas kpt. T.Balkus šią informaciją patvirtina.

„Atvykę į vietos televizijos stotį, užduoties vykdymo grupės kariai užtikrindami pastate esančių karių saugumą budėjo prie pastato, vėliau patruliavo pėsčiomis. Patruliuojančius karius ir pakvietė šalia televizijos stoties esančios parduotuvės savininkas. Vyr. ltn. L.Novogreckis ir vrš. A.Lužaitis artėjo prie pardavėjo. Tuo metu prie jų priartėjęs policininko uniforma vilkintis afganistanietis kelis kartus šovė iš pistoleto. Lietuvos kariai į parduotuvę įėję nebuvo“, – teigia T.Balkus.

Per užpuolimą buvo sužeisti abu kariai ir parduotuvės savininkas. Lietuviai nuvežti į karo lauko ligoninę, į pilvą sužeistas parduotuvės savininkas buvo nuvežtas į Čagčarano ligoninę, ten juo rūpinasi vietos gydytojai. Lietuvos medikai papildomos informacijos apie nukentėjusį vietos gyventoją neturi.

„Čagčarano gyventojai, matydami Lietuvos karius, vykdančius užduotis mieste, dažnai prieina  pabendrauti, pasikviečia į savo parduotuves ar dirbtuves. Bendraudami su vietos gyventojais, Lietuvos kariai palaiko gerus santykius su jais, sužino mieste vyraujančias nuotaikas, taip pat sužino aktualiausias gyventojų problemas“, – tvirtina kariuomenės atstovas.

Karius užpuolęs vyras paspruko motociklu. Lietuviai į užpuolimą šūviais neatsakė.

„Aš karių paklausiau, kaip galėjo būti, kad jūs buvote šešiese, o du ginkluoti užpuolikai su pistoletu jus užpuolė, man buvo atsakyta, kad tai įvyko labai greitai. Užpuolikas vilkėjo Afganistano nacionalinės policijos, mūsų draugiškų pajėgų, uniformą. Sunku buvo numatyti tokį dalyką. Taip pat viskas vyko tada, kai aplink buvo šimtai vietos nekaltų gyventojų ir, jei kariai būtų atsakę ugnimi, būtų buvę daug civilių aukų, kariai stengėsi juos apsaugoti", – dar ketvirtadienį karių veiksmus po incidento aiškino Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas.

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad PAG-11 vadas pulkininkas Gintaras Smaliukas suformavo 40-ies karių greitojo reagavimo padalinį, kuris padės vietos pajėgoms šį įvykį ištirti. Šiuo metu ieškomi užpuolikai, įvykį tiria vietos saugumo pajėgos – policija ir Nacionalinio saugumo departamentas.

Pirminiais duomenimis, sulaikyti du įtariamieji.

Tyrimas tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius