Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 23

Afganistane sužeisti kariai gydytojams leidus bus parskraidinti į Lietuvą

Afganistane ketvirtadienio rytą sužeisti du Lietuvos kariai lėktuvu buvo išgabenti į šalies šiaurėje esančią vokiečių karo ligoninę, o vėliau gydytojams leidus jie bus parskraidinti į Lietuvą, pranešė kariuomenė.
Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas
Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Algis Vaičeliūnas ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad keturi kariai į Goro provincijos sostinę Čagčaraną lydėjo psichologinių operacijų karius, kurie turėjo susitikti su vietos televizijos stoties darbuotojais dėl televizijos darbo pagerinimo.

Užpuolimas įvyko po susitikimo Čagčarano centre – Afganistano nacionalinės policijos uniformą vilkintis vietos gyventojas kelis kartus iššovė iš pistoleto ir sėdęs ant bendrininko vairuojamo motociklo pasišalino. Lietuvos kariai ugnimi neatsakė vengdami civilių aukų.

„Vienas šūvis pataikė užduoties vykdymo grupės vadui vyresniajam leitenantui Linui Novogreckiui į galvą, padaryta smakro paviršutinė šautinė žaizda ir buvo stiprus vidinis nosies kraujavimas. Taip pat buvo šauta į vairuotoją viršilą Audrių Lužaitį, kuriam buvo padaryta smakro paviršutinė šautinė žaizda, kairės plaštakos paviršutinė šautinė žaizda ir dešinės plaštakos šautinis daugiaskeveldrinis lūžis“, – pasakojo A.Vaičeliūnas.

Po įvykio 28 metų L.Novogreckis ir 35 metų A.Lužaitis buvo skubiai nugabenti į provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovyklą, jiems buvo suteikta pirminė medicininė pagalba. L.Novogreckiui atlikta operacija siekiant sustabdyti vidinį nosies kraujavimą, kad karys galėtų kvėpuoti. Šiuo metu jo būklė yra stabili.

Iš Herato atskridęs transportinis lėktuvas išgabeno abu karius į Afganistano šiaurę Mazari Šarifą, kur yra įsteigta vokiečių karo ligoninė ir jiems toliau bus suteikiama pagalba, sakė jungtinio štabo viršininkas.

Pasak jo, gydytojams leidus sužeisti kariai netrukus gali būti pargabenti į Lietuvą, nes Afganistane šiuo metu yra logistinę paramą ten nuskraidinęs Karinių oro pajėgų transporto lėktuvas C27J „Spartan“.Vienas šūvis pataikė užduoties vykdymo grupės vadui vyresniajam leitenantui Linui Novogreckiui į galvą, padaryta smakro paviršutinė šautinė žaizda ir buvo stiprus vidinis nosies kraujavimas.

Artimieji apie įvykį yra informuoti.

Pastarąjį kartą Lietuvos kariai Afganistane buvo sužeisti gegužės mėnesį – tąkart nuo netiesioginės minosvaidžio ugnies nukentėjo trys Specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

Iki šiol didžiausia Lietuvos netektis NATO operacijoje Afganistane – 2008 metų gegužę Goro provincijoje per riaušes žuvęs seržantas Arūnas Jarmalavičius.

A.Vaičeliūnas BNS rugpjūčio mėnesį yra sakęs, kad Afganistano Goro provincijoje, ypač jos pietuose, aktyviau veikia Talibano kovotojai, puldinėjantys vietos saugumo pajėgasir taikius gyventojus.

Generolo teigimu, priešiškų pajėgų aktyvesni veiksmai Gore nestebina, nes to ir buvo tikimasi koalicinėms pajėgoms vykdant dideles operacijas pietinėse Afganistano provincijose ir iš jų išstumiant priešiškus kovotojus.

Goro provincija iki šiol buvo laikoma vienu ramiausių ir stabiliausių regionų Afganistane. Kariškių teigimų, talibai ja naudodavosi kaip užuovėja siekiant persigrupuoti ir atgauti jėgas.
Afganistano Goro provincijoje tarnauja apie 150 Lietuvos karių ir civilių, o neramiuose šalies pietuose operacijas vykdo Specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas „Aitvaras“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius