Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 19

Afganistano ir Lietuvos ministrai pasmerkė antiislamišką filmą ir karikatūras

Vilniuje susitikę Afganistano ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai trečiadienį pasmerkė amerikiečių antiislamišką filmą ir Prancūzijos žurnale paskelbtas pranašo Muhammado karikatūras, kurios sukėlė smurto bangą musulmoniškame pasaulyje.
Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius priėmė Afganistano užsienio reikalų ministrą Zalmai Rassoulą
Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius priėmė Afganistano užsienio reikalų ministrą Zalmai Rassoulą. / BFL/Tomas Urbelionis

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Afganistane Vygaudas Ušackas sako, kad tarptautinė bendrija turi pademonstruoti, jog šios provokacijos neatitinka jos išpažįstamų vertybių.

„Tvirtai smerkiame filmą ir visas karikatūras, kurie žeidžia musulmonų įsitikinimus. Tuo met metu, noriu pasakyti, kad neturime įsivelti į žaidimą, kuris gali būti labai pragaištingas.

Tikiuosi, kad tokia provokacija liausis ir visi ims gerbti vieni kitų įsitikinimus“, – sakė Afganistano ministras Zalmai Rassoulas (Zalmajus Rasulas), atsakydamas į BNS klausimą.

„Gyvename pasaulyje, kuriame turėtų būti gerbiami vieni kitų įsitikinimai. Turime užtikrinti, kad mažuma žmonių negalėtų sutrikdyti taikaus bendradarbiavimo, kurį kuriame su visu pasauliu“, – kalbėjo Afganistano ministras.

Afganistane jau kelios dienos tęsiasi kruvini protestai dėl amerikiečių mėgėjiško filmo, kuriame išjuokiamas pranašas Muhammadas. Antradienį per mirtininkės sprogimą sostinėje Kabule žuvo 12 žmonių.

Kai kurie apžvalgininkai nerimauja, kad dar vienas smurto proveržis gali kilti Prancūzijos satyriniam žurnalui trečiadienį paskelbus Muhammado karikatūras. Leidinio „Charlie Hebdo“ viršelyje buvo išspausdinta karikatūra, kurioje vaizduojamas musulmonas, sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, kurį stumia žydas ortodoksas.

Ši karikatūra buvo pavadinta „Neliečiamieji 2“ (Intouchables 2), turint omenyje Prancūzijoje sukurtą filmą apie neturtingą juodaodį, padedantį neįgaliam aristokratui.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis trečiadienį pareiškė, kad žmonės, kurie imasi tokių provokacijų, „turėtų prisiimti atsakomybę už nekaltų žmonių aukas“.

„Tai neprisideda prie stabilumo ne tik Afganistane ar Pakistane, bet visame musulmoniškame pasaulyje.

Tie žmonės, kurie imasi tokių provokacinių žingsnių, puikiai žinodami, kokios reakcijos susilauks, manau, turi būti atitinkamai įvertinami, ir turi prisiimti visą atsakomybę už tas nekaltas aukas, kurios atsiranda, kai vienokios ar kitokios provokatyvios informacinės žinios ar filmai išvysta dienos šviesą“, – kalbėjo ministras.

Žurnalistės paklaustas, ar neįžvelgia paralelių tarp antiislamiško filmo ir merginų grupės „Pussy Riot“ politinės akcijos prieš Kremlių Maskvos katedroje, ministras atsakė neigiamai: „Tikrai neįžvelgiu. Yra pasekmės ir yra adekvatus įvertinimas.

Tai, ką sukėlė filmas, kuris yra provokatyvus, įžeidžiantis tikinčiųjų jausmus, matome baisias pasekmes. “Pussy Riot„ matome ne visai deramą veiksmą, kurio griežtas įvertinimas, mūsų nuomone, yra neadekvatus“.

A.Ažubalis sakė, kad neramumai Afganistane nepakeis Lietuvos veiklos šioje šalyje, ir pabrėžė, kad lietuvių kariai ir civiliai niekad nėra sukėlę vietinių protestų dėl nepagarbos.

„Lietuviai niekada neįsivėlė ir neįsivelia į jokius provokatyvius veiksmus. Lietuviai ganėtinai sėkmingai pagarbiai dirba toje aplinkoje, kuri yra svetima mums pagal elgesį, charakterį“, – sakė ministras.

Ministras pabrėžė, kad lietuvių kariams pasitraukus iš Goro provincijos, lietuviai ir toliau prisidės apmokydami vietos pajėgas.

Į Vilniuje vykstančią tarptautinę konferenciją atvykęs ES misijos Afganistane vadovas V.Ušackas teigė, kad vykstantys neramumai demonstruoja, kaip vieni kraštutinumai gali išprovokuoti kitus kraštutinumus.

„Svarbu, kad tarptautinė bendrija pasiųstų bendrą žinią, jog šios provokacijos neatspindi mūsų bendrų vertybių, o mes pasikliautume mūsų musulmonais broliais, kurie užkirstų kelią riaušėms ir provokacijoms“, – BNS sakė V.Ušackas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius