Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 04

Afganistano valdžia prašo perduoti jiems Lietuvos bazę pasibaigus misijai

Afganistano pareigūnai prašo Lietuvos perduoti vietos pajėgoms Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklą, kai Lietuva kitąmet baigs šią misiją.
Patrulis Goro provincijoje
Patrulis Goro provincijoje / vyr. ltn. Jurgio Norvaišos nuotr.

Naujasis provincijos gubernatorius Sayedas Armaras Ramadis tokį pasiūlymą pateikė susitikęs su Afganistane viešinčia krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene.

„Mes pasiūlėme Provincijos atkūrimo grupei perduoti mums stovyklą, kuomet jūs paliksite provinciją, bet sprendimas dėl to bus priimtas pačios Lietuvos“, – žurnalistams po susitikimo sakė gubernatorius, į pareigas paskirtas šių metų rugpjūtį.

Vietos pareigūnų teigimu, Goro provincijos saugumo pajėgos neturi tinkamos stovyklos gyvenimui ir darbui.

Vietos pareigūnų teigimu, Goro provincijos saugumo pajėgos neturi tinkamos stovyklos gyvenimui ir darbui.

12 tūkst. Afganistano kariuomenės pajėgoms vakarų regione vadovaujantis generolas Tajas Mohammadas Jahidas dėkojo už Lietuvos pagalbą rengiant vietos pajėgas, kurios, jo teigimu, padarė didelę pažangą.

Generolas pabrėžė, kad afganistaniečiai jau turi patirties perimdami tarptautinės koalicijos karines bazes. Rugsėjo viduryje Goro provincijoje buvo dislokuotas Afganistano nacionalinės armijos batalionas, kuriame – daugiau nei 500 karių.

„Toks karinių bazių perdavimas prasidėjus atsakomybės perdavimo procesui vyksta visame Afganistane, mes jau turime tokios bazių perėmimo patirties kai kuriose kitose provincijoje. Taigi turime planų ir manome, kad gera idėja perimti PAG bazę iš Lietuvos, kurį pastatė ir įkūrė šią bazę“, – BNS sakė Afganistano nacionalinės armijos 207 korpuso vadas generolas Taj Mohammad Jahid.

Krašto apsaugos ministrės R.Juknevičienės teigimu, galutinis sprendimas dėl stovyklavietės nėra priimtas.

„Esame gavę prašymą iš Goro provincijos vadovybės, kad jie norėtų ją perimti, bet kol kas vyksta skaičiavimai. Visa tai, kas mums reikalinga ir kas toliau bus naudojama kariuomenės reikmėms, mes parsivešime, bet yra tokių dalykų, kurių pervežimas bus brangesnis nei jų palikimas čia“, – BNS sakė R.Juknevičienė.

Šiuo metu Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnaujanti 15-oji Lietuvos karių pamaina yra sudaryta daugiausiai iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių. Lapkritį juos pakeis šiuo metu pasiruošimą misijai bebaigianti 16-oji Lietuvos karių pamaina, o kitų metų gegužę – pasirengimą taip pat jau pradėjusi Lietuvos karių misiją Provincijos atkūrimo grupėje užbaigsianti 17-oji Lietuvos karių pamaina.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV), Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Ukrainos, Kroatijos ir Bulgarijos atstovai.

PAG civilinis elementas sudarytas iš Lietuvos, Japonijos ir JAV biurų, atstovaujančių savo valstybių vyriausybėms ir vykdančių vystomojo bendradarbiavimo programas bei projektus.

Afganistane vis labiau įsibėgėjant atsakomybės už saugumo užtikrinimą vietos pajėgoms perdavimo procesui, planuojama iki 2013 metų pabaigos išvesti Lietuvos karius iš Afganistano Goro provincijos ir užbaigti Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės veiklą.

Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius