-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 22

Agnė Širinskienė apie Seimo rinkimus: „neplanuoju“ nereiškia „nedalyvausiu“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė, Seimo narė Agnė Širinskienė sako, kad jos laiškas frakcijos nariams buvo neteisingai interpretuotas, kai buvo pranešta, esą jame ji rašo nedalyvausianti kitų metų Seimo rinkimuose. Parlamentarė sako, kad apie kitų metų rinkimus kalbėti tiesiog per anksti, nes dar neaišku nei su kokia programa juose dalyvaus „valstiečiai“, nei kokie žmonės bus partijos sąraše.
Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Širinskienė apgailestauja, kad jos laiškas, skirtas kolegoms, pateko į žiniasklaidą. Dar liūdniau jai dėl to, kad laiškas pasiekė ne visas, o kupiūruotas.

„Nematant konteksto, kas ką rašė, kas ką šnekėjo, yra labai sunku suprasti, ką norima pasakyti. Dėl mano sprendimų. Galiu tiesiog pacituoti, kas buvo parašyta: „aš neplanuoju kitų rinkimų, tad neplanuoju vietos sąraše ar vienmandatės apygardos“. Nebuvo žodžio „nedalyvausiu“. Buvo pasakyta, kad esamu momentu aš neplanuoju. Mano galva, tai skirtingi dalykai, o suinterpretuota buvo taip, kaip buvo“, – aiškino A.Širinskienė.

Nesu labai emocinga, bet šį kartą buvau labai nusivylusi.

Tiesa, penktadienį, kai lrytas.lt paskelbė A.Širinskienės laiško ištraukas, jas komentavo ne pati Seimo narė, o partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. A.Širinskienės telefonas buvo išjungtas, o R.Karbauskis laišką vadino emociniu ir vylėsi, kad A.Širinskienės nuomonė dėl rinkimų dar pasikeis.

A.Širinskienė pripažino, kad laišką rašė įskaudinta ir nuvilta kolegų, kurie neigiamai įvertino jos perėjimą į „tvarkiečių“ frakciją Seime.

„Nesu labai emocinga, bet šį kartą buvau labai nusivylusi. Dėl to ir buvo pasakyta, kad aš neplanuoju ir man tie planavimai, kuriuos matau ir tarp kolegų, ir kitose frakcijose, keisti. Ir jie šiuo metu trukdo dirbti“, – teigė Seimo narė.

A.Širinskienė sako nesupranti, kuri jos frazė buvo perskaityta lyg pasitraukimas iš politikos. Ji tikina, kad žodžio „nedalyvausiu“ tame laiške nerašė.

„Aš tikrai neplanuoju, vienmandatės aš seniai neplanuoju. Dėl to nesu pradėjusi dirbti jokioje apygardoje, netgi ten, kur pati gyvenu, nedalyvauju renginiuose didžiąja dalimi, tiesiog sudarydama galimybę Seimo nariui Gintautui Kinduriui ten dirbti. Esu labai patenkinta jo darbu ir džiaugiuosi, kad jis ten puikiai žinomas“, – dėstė „valstietė“.

Būtų labai sunku matyti kai kuriuos, na, teoriškai sakau, jei įsilietų praeities politikai, turėję įvairių problemų.

A.Širinskienė sako, kad kol kas per anksti sakyti, kad rinkimuose ji tikrai dalyvaus. Esą tai priklausys nuo „valstiečių“ programos ir žmonių, kurie bus partijos kandidatų sąraše.

„Būtų labai sunku įsivaizduoti savo rinkimų planavimą, jei staiga pasikeistų LVŽS šeimos politika. Jei ji pasidarytų ultraliberali. Tikrai dėl mano politinių pažiūrų aš greičiausiai tokiu atveju neplanuočiau visiškai dalyvauti rinkimuose. Ir komanda svarbi. Būtų labai sunku matyti kai kuriuos, na, teoriškai sakau, jei įsilietų praeities politikai, turėję įvairių problemų“, – pagal ką spręs, ar siekti būti perrinktai į Seimą, aiškino A.Širinskienė.

Tačiau ji neigė, kad LVŽS šiuo metu išgyvena krizę. Anot jos, Vytauto Bako išėjimas iš frakcijos buvo nujaučiamas, o konflikto tarp R.Karbauskio ir Viktoro Pranckiečio nėra, nes kalbama esą ne apie V.Pranckietį, o apie Seimo pirmininko pareigų perleidimą koalicijos partneriams.

„Aš, žinokite, iš tikrųjų nematau konflikto, nes V.Pranckiečio, kaip tokio, klausimo partijoje nėra. V.Pranckiečiui pačiam yra aktualu savo klausimą nuolat kelti ir rodyti, kad jis neva yra persekiojama auka. Taip nėra. Yra, kaip visais kitais laikais, kiek vyksta nepriklausomos Lietuvos politika. Keičiantis koalicijai, atsiranda nauji koalicijos partneriai ir labai natūralu, kad pasikeičia tam tikros atsakomybės sritys“, – teigė Seimo narė.

Pati A.Širinskienė, pagal tokią logiką, tapusi „tvarkiečių“ frakcijos nare turėtų atsisakyti vietos Seimo Seniūnų sueigoje ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės pareigų, nes jas gavo kaip „valstiečių“ atstovė pagal šios partijos frakcijai taikomą kvotą.

Tačiau trauktis A.Širinskienė neskuba. Ji aiškina, kad kvotų sistemos Seime nėra laikomasi jau seniai, bet pokyčių reikalaujama tik iš jos.

„Mes tą klausimą, manau, spręsime artimiausiu laiku, nes iš tikrųjų Seime ilgą laiką buvo keičiamasi kvotomis. Europos reikalų komitete „valstiečiai“ konservatoriams yra atidavę porą kvotų ir vietoj „valstiečių“ yra konservatorių atstovai.

Dabar turime situaciją su Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu, kur ponas V.Bakas, tikėtina, liks dirbti. Jis bus antras Mišrios grupės atstovas, nors Mišri grupė ten kvotų negali turėti. Socialdemokratai jam dovanoja kvotą savo sąskaita.

Tai tas keitimasis kvotomis visada buvo įprastinė Seimo praktika, kuri pradėjo kelti problemas tik tada, kai atsirado Širinskienės klausimas pas „tvarkiečius“ ir dėl Seniūnų sueigos, ir dėl Teisės ir teisėtvarkos komiteto. Reikės su kolegomis ir teisininkais diskutuoti ir priimti sprendimus vienodai visiems taikant teisės aktus. Dabartinis Statuto išaiškinimas iš esmės užkirstų kelią ir V.Bakui likti NSGK, ir reiktų peržiūrėti Europos reikalų komiteto sudėtį“, – dėsto Seimo narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius