Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12

Agnė Zuokienė apgailestauja, kad Rugsėjo 1-ąją ir toliau bus diskriminuojami kai kurie pradinukai

Antradienį 31 balsu „už“, 19 „prieš“ Seimas atmetė parlamentarės Agnės Zuokienės siūlymą tėvams, auginantiems ir vieną vaiką iki 12 metų, suteikti galimybę Rugsėjo 1-ąją – Mokslo ir žinių dieną – praleisti su savo vaiku.
Agnė Zuokienė
Agnė Zuokienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Jau daugiau nei penkerius metus, pagal Darbo kodekso 214 straipsnį, abu tėvai, auginantys 2 vaikus iki 12 metų, kiekvieną mėnesį gali pasinaudoti papildomu apmokamu laisvadieniu („mamadieniu“/„tėvadieniu“). Per metus tokių dienų susidaro 24, ir vieną jų tėvai gali skirti vaikų palydėjimui į mokyklą Rugsėjo 1-ąją. Tuo tarpu tėvai, auginantys tik vieną vaiką iki 12 metų, neturi teisės į nė vieną papildomą laisvadienį per metus.

„Ar pradinukai kalti, kad neturi brolių ar seserų arba juos turi vyresnius nei 12 metų? Kaip turi jaustis vaikai, matydami, jog jų draugus palydi mamos ir tėčiai, o jų mama tą dieną turi dirbti? Ką turi jausti mama, išleidusi pirmoką į pirmą klasę, jo nepalydėdama? Kodėl deklaracijos apie šeimą nevirsta konkrečiais siūlymais?“ – šių Seimo narės A.Zuokienės klausimų per svarstymus komitetuose ir Vyriausybėje politikai neišgirdo.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė yra išsakiusi nuomonę, kad „papildomų atostogų suteikimas visiems tėvams, nepriklausomai nuo šeimoje augančių vaikų skaičiaus, atitiktų teisėtus vaiko interesus.“

Oponentų nuomone, tėvai gali pasiprašyti išleidžiami iš darbo pasižadėdami darbą atlikti vėliau ar darbdavio gera valia. Tuo tarpu Seimo narė Agnė Zuokienė, įsitikinusi, jog gyvenime ne visada vadovaujamasi gera valia ir inicijavo Darbo kodekso pataisas po to, kai gavo prekybos centrų kasininkių laišką, jog darbdaviai neišleidžia mamų palydėti vaikus į mokyklą arba kelia itin daug papildomų sąlygų, norinčioms Rugsėjo 1-ąją būti su savo vaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius