-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 11

Agnė Zuokienė kviečia diskutuoti apie motinystės apsaugą Lietuvoje

Trečiadienį, rugsėjo 12 d., 15.00 val., Seimo narė Agnė Zuokienė Seime rengia diskusiją apie valstybinę motinystės apsaugą. Itin aktualiais klausimais diskutuoti kartu su esamais ir būsimais tėveliais pakviesti Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos ministerijų, Socialinės paramos centro, Valstybinės darbo inspekcijos, „Sodros“ bei Vilniaus gimdymo namų atstovai.
Agnė Zuokienė
Agnė Zuokienė / Gretos Skaraitienės nuotr.

„Esu verste užversta mamyčių ir tėvelių laiškais, kuriuose prašoma atsakyti į begales jiems kylančių klausimų apie darbdavių elgesį jų atžvilgiu. Aprašoma daug netipinių situacijų, netelpančių į vieno ar kito įstatymo rėmus, ir keliančių pagrįstą nerimą dėl vyraujančio nepateisinamo darbdavių požiūrio į kūdikio besilaukiančias moteris bei mažamečius vaikus auginančius tėvus, – sako A. Zuokienė. – Šias gyvenimiškas istorijas ir pateiksiu atsakingų institucijų atstovams, tikėdamasi, kad tiek man, tiek kartu dalyvausiantiems tėveliams bus išaiškintos jų teisės ir pareigos, pateikti konstruktyvūs siūlymai bei patarimai“.

A.Zuokienė pastebi, jog iš gaunamų nusiskundimų akivaizdžiai matyti, kad daugeliu atvejų darbdaviai pažeidžia tėvų teises, apibrėžtas įstatymais: „Jie naudojasi, kad ne visi darbuotojai turi teisinių žinių ir manipuliuoja tuo. Ypač – emociškai pažeidžiamiausiomis kūdikio besilaukiančiomis darbuotojomis“. Tokios moterys, pasak Seimo narės, susiduria net su tyčiniu darbdavių persekiojimu, kaltinimais, nepagrįstu sąlygų bloginimu, spaudimu išeiti iš darbo savo noru. „Ypač įstrigo vienos būsimos mamytės atvejis, kai grįžusi po ligos į darbą sužinojo, jog į jos vietą priimtas kitas žmogus, todėl jai siūloma iki dekretinių atostogų pasiimti neapmokamas atostogas“, – pasakoja A. Zuokiene. – Ši ir kitos aprašytos laiškuose istorijos rodo ne konkrečių darbdavių, bet visos visuomenės požiūrį į motinystę. Suprantama, kad visuomenės negalima išauklėti per keletą metų, todėl čia svarbus valstybės vaidmuo leidžiant įstatymus ir užtikrinant jų vykdymą“.

Tėveliams daug klausimų kyla ir dėl vaiko priežiūros atostogų, vadinamų „mamadienių“ ir „tėvadienių“ bei darbo sąlygas grįžus po motinystės atostogų. Daug nerimo būsimoms mamoms kelia darbo stažas, norint gauti motinystės išmoką. „Studentė, kuriai dar nėra 26 metų, mokosi dieniniame skyriuje, iki gimdymo yra sukaupusi 5 mėn. darbo stažą, kita moteris buvo registruota darbo biržoje, įsidarbinusi išdirbo 7 mėnesius; dar viena moteris, turinti 1,2 metų darbo stažą, per tą laiką paėmė mokymosi atostogas ir iki metų stažo dabar jai trūksta 6 dienų – štai į tokius labai konkrečius pavyzdžius noriu sulaukti atsakymų iš atsakingų institucijų atstovų“, – sako A. Zuokiene. – Taip pat – ką daryti moterims, susiduriančiomis su darbdavių nesupratingumu, kai itin dažnai serga vaikas, ar kai tenka lydėti vaiką pas gydytoją, slaugyti jį ligoninėje ir pan.“.

Pasak A. Zuokienės, atsakymų į klausimus, kaip „mamadienių“ ir „tėvadienių“ teise gali pasinaudoti specifinių profesijų atstovai, laukia mokytojai, gydytojai ir kt. Taip pat tėvai, gyvenantys ne pirmoje santuokoje, tačiau auginantys sutuoktinio iš kitos santuokos mažametį vaiką.

Seimo narė Agnė Zuokienė jau 8-us metus kūdikių besilaukiančioms moterims rengia šventę, kurią registravo ir Lietuvos rekordų agentūra „Factum”, kaip daugiausiai žmonių vienu metu talpinančią Vilniaus Rotušėje: skaičiuojant ir būsimas mamas, ir jų nešiojamus kūdikius, iš viso šventėje dalyvauja per 800 žmonių. A. Zuokienė taip pat yra jau 10 m. sėkmingai veikiančio sveikatinimo projekto „Nedelsk“ iniciatorė. 2009 m. apdovanota „Santarvės fondo“ ženkleliu. 2011 m. – „Diplomatic Courier“ nominacija „Top Global Women“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius