-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 01

Agnė Zuokienė užsimojo vėzdu prieš pedofilus

Seimo narės A.Zuokienės pranešimas: padarius seksualinį nusikaltimą vaikui – visos įmanomos tyrimo priemonės.
Agnė Zuokienė
Parlamentarė Agnė Zuokienė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo narė Agnė Zuokienė įregistravo Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimo įstatymo projektą, kuris išplečia procesinių prievartos priemonių taikymo galimybes, kai pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimo nepilnamečio atžvilgiu. Per 5 metus užregistruota daugiau nei 800 tokių nusikaltimų, dažniausi iš jų – mažamečio tvirkinimas ir seksualinis mažamečio prievartavimas. Dažniausiai prieš nepilnamečius nusikalsta 30–39 metų asmenys, teigiama trečiadienį Seimo kanceliarijos Viešųjų ryšių skyriaus išplatintame pranešime.

Mažamečio vaiko tvirkinimas, lytinės aistros tenkinimas su nepilnamečiu jam grasinant ar už atlygį, nepilnamečių išnaudojimas pornografijai, remiantis Baudžiamuoju kodeksu, nelaikomi sunkiais nusikaltimais. Įtariamųjų tokiais nusikaltimais šiuo metu negalima suimti, neleidžiama klausytis jų pokalbių ar tikrinti jų elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos, atlikti nusikalstamą veiką imituojančių veiksmų.

„Sunku patikėti, kad mūsų šalyje tiek daug antžmogių. Tokiems nusikaltimams atskleisti būtina imtis visų procesinių prievartos priemonių. Dabar priemonės pasirenkamos pagal nusikaltimo sunkumą: jei nusikaltimas nėra sunkus – priemonės ribotos, dėl to taip sudėtingai ir ilgai vyksta tyrimai“, – sako Seimo narė A.Zuokienė, prieš kurį laiką jau įregistravusi pasiūlymą baustiems už seksualinio pobūdžio bei kitus vaikų atžvilgiu padarytus nusikaltimus riboti galimybes dirbti su vaikais.

Prieš savaitę Generalinė prokuratūra patvirtino ikiteisminių tyrimų kontrolės aprašą, kuris įpareigoja kontroliuoti, kad seksualinių nusikaltimų nepilnamečiams ikiteisminiai tyrimai būtų atliekami ne ilgiau kaip 4 mėnesius. Tačiau dažnai neįmanoma per trumpiausią laiką atskleisti visų nusikaltimo aplinkybių ir tinkamai atlikti pareigų, nes tyrėjai vis dar neturi galimybės pasinaudoti visais galimais instrumentais ir metodais.

Matydama ne vien subjektyvias, bet ir sistemines susidariusios situacijos priežastis, parlamentarė pasiūlė keisti LR Baudžiamojo proceso kodeksą, kad tirdamos minėtus nusikaltimus teisėsaugos institucijos galėtų imtis visų įmanomų BPK numatytų priemonių: ir suėmimą, ir elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolę, ir savo tapatybės neatskleidžiančių ikiteisminio tyrimo pareigūnų veiksmus ir kt. Generalinė prokuratūra jau pritarė Seimo narės A.Zuokienės siūlymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius