Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 10 /13:41

Agnės Širinskienės laikinoji komisija dėl tyrimo objekto apsispręs už uždarų durų

Seimo laikinoji komisija, kuriai pavesta tirti 2008–2016 metais vykusią verslo įtaką politikams, dėl konkrečių tyrimo objektų ketina apsispręsti kitą savaitę įvyksiančiame posėdyje. Komisijos pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė, pareiškė, kad posėdis bus uždaras, nes jame gali būti pagarsinta įslaptinta informacija. Ji žadėjo, jog ateityje komisija rengs ir atvirus posėdžius.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį įvykęs pirmasis laikinosios komisijos posėdis tetruko apie 15 minučių. Jame komisija pasitvirtino darbo reglamentą.

Komisijoje dirbti sutikęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas pasiūlė A.Širinskienei paskirti pavaduotoją, socialdemokratas Artūras Skardžius ėmė siūlyti „tvarkiečio“ Rimo Andrikio kandidatūrą. Tačiau komisija nubalsavo, kad A.Širinskienei pavaduotojo nereikia.

„Tai yra komisijos sprendimas, paprastai komisijos pačios apsisprendžia, – sprendimą komentavo A.Širinskienė ir pridūrė pati maniusi kitaip, nei nusprendė komisija. – Bet turiu priimti demokratinę valią daugumos.“

Seimas laikinajai komisijai suformulavo užduotį tirti 2008–2016 metais vykdytą verslo įtaką politiniams procesams. Ką konkrečiai tirs, komisija turėtų apsispręsti pati.

Tai ketinama padaryti kitą savaitę.

A.Širinskienei pareiškus, kad sprendžiant dėl tyrimo objekto bus rengiamas uždaras posėdis, E.Gentvilas pabrėžė, jog uždariems posėdžiams rengti reikia Seimo leidimo.

„Kad mes galėtume laisvai apie visus tyrimo objektus kalbėti, taip pat ir tuos, kurie nėra vieši“, – paaiškino ji.

Po posėdžio A.Širinskienė žurnalistams sakė, kad kitą posėdį bus svarstomi tyrimų objektai.

„Natūralu, kad tie objektai gali būti susiję ir su Seimo nariams žinoma įslaptinta informacija ir tokiu atveju mes pagal statutą turime rengti uždarą posėdį“, – sakė ji.

Komisijos pirmininkės teigimu, atvirų posėdžių bus: „Bandysime sudėlioti temas taip, kad ten, kur nėra slaptos medžiagos, jūs galėtumėte dalyvauti. Lūkestį žinoti, kaip vyksta tyrimas, aš puikiai suprantu.“

Suformulavo abstrakčias užduotis

Seimo nutarimo projekte dėl komisijos įkūrimo numatyta, kad ji tirs asmenų ar grupių darytą neteisėtą įtaką politiniams procesams, rinkimų eigai, koalicijų formavimui, frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai ir finansavimui.

Taip pat – suinteresuotų asmenų galbūt darytą įtaką teisėkūros procesui, valstybės institucijų vadovų, valstybės tarnautojų rinkimui ar skyrimui ir (ar) jų veiklai, valstybės valdomų įmonių (jų dukterinių bendrovių), viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui ar skyrimui ir (ar) jų veiklai.

Komisiją siūloma įpareigoti aiškintis teisėsaugos ir žvalgybos institucijų vykdytą turimos informacijos teikimą kompetentingoms institucijoms, kokios pateiktos informacijos pagrindu buvo daromos išvados, kokie teisės aktai inicijuojami, kokių kitų priemonių buvo imtasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius