Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 01

AIDS nešiotojas: mano dantų niekas negydė trejus metus

510 – tiek sergančiųjų AIDS gyvena Klaipėdos apskrityje. Ketvirtadienį, minint Pasaulinę AIDS dieną, Klaipėdoje susitikę šios ligos prevencija besirūpinantys atstovai džiaugėsi, kad pajūryje šios ligos atvejų nustatoma gana mažai, tačiau bendros tendencijos liūdina – sergančiųjų daugėja sostinėje ir kitose šalies vietose. Nors šių metų pasaulis šūkis „Nulis naujų ŽIV atvejų, nulis mirčių, nulis diskriminacijos“, patys AIDS nešiotojai neslepia – aplinkinių požiūris yra sunkiai pakeliamas.
Europos aikštėje siūloma nemokamai pasidaryti greitąjį ŽIV testą.
Patys žmonės gali apsisaugoti nuo užsikrėtimo šia liga ir mirties nuo jos gyvendami saugų seksualinį gyvenimą, tikrindamiesi kraują ir nuolat primindami savo artimiems apie AIDS grėsmę. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Trejus metus negalėjau susitvarkyti dantų, nes gydytojai purtėsi išgirdę apie mano ligą. Dabar turiu nuostabią odontologę, kuri man net į skolą dantis sutaisė“, - susirinkusiems pasakojo AIDS sergantis Jurgis.

Per 10 mėn. Klaipėdos mieste užfiksuota 10 sergančiųjų šia liga, apskrityje dar 14. Statistika gąsdina kita prasme – vis labiau AIDS plinta lytiniu keliu, o ne per narkotikų vartojimą, kaip buvo anksčiau. 2010 metų duomenimis, Klaipėdoje sergančių yra vos 1,2 proc. daugiau nei Vilniuje (395 sergantieji), 2009-iais Klaipėdoje jų buvo 2,4 proc. daugiau.

Jokio konfidencialumo

Iš viso Lietuvoje iki šiol nustatyti 1867 ŽIV infekuoti asmenys, iš jų 510 Klaipėdoje.

Klaipėdoje yra įsikūrusi asociacija „Pozityvus gyvenimas“, vienijanti ir padedanti AIDS sergantiems žmonėms. Jos administratorė Nijolė pasakojo, kad labiausiai stebina medikų elgesys. „Globoju AIDS sergančią merginą. Ji gulėjo ligoninėje ir nenorėjo, kad artimieji sužinotų apie ligą. Kai koridoriuje laukę tėvai paklausė, kas yra jų dukrai, Reanimacijos skyriaus gydytojas visam koridoriui sušuko: „Ji serga AIDS!“. Nesilaikoma jokio konfidencialumo“, - teigė Nijolė, turinti AIDS sergantį sūnų.

Kai kurie specialistai stebisi – kitomis nepagydomomis ligomis sergantys žmonės tiek paniekos nesulaukia. Tačiau didžiausia problema, anot Nijolės, kad Klaipėdoje dirba tik viena šia liga sergančiuosius priimanti gydytoja ir tik dvi dienas per savaitę, po pusantros valandos. Jai susirgus situacija tampa katastrofiška, nes vaistus sergantieji turi gerti nuolatos.

Klaipėdoje viešėjęs Užkreičiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čiaplinskas teigė, kad apie šias problemas teks pakalbėti susitikus neformalioje aplinkoje.

Gydymas tobulėja

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulinės kovos su AIDS dienos minėjimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulinės kovos su AIDS dienos minėjimas

Pasak S. Čiaplinsko, per 30 metų, kuomet pirmą kartą išgirsta apie tokią ligą, pasaulis nuveikė itin daug. Šiuo metu yra apie 30 padedančių vaistų, juos sergantysis turi gerti visą gyvenimą. Valstybė šiuos vaistus kompensuoja ir per metus vienam žmogui jie kainuoja apie 25 tūkst. Lt. Vadinasi, dviejų dirbančiųjų sumokėtų mokesčių dėka gydomas tik vienas žmogus. „Estai jau dabar susiduria su problema, kad net ketvirtadalio sveikatos fonde numatytų lėšų reikia šios ligos gydymui“, - pasakojo S. Čiaplinskas.

Šią vasarą pateikti mokslininkų duomenys parodė, kad žmogui, gaunančiam antivirusinį gydymą, net 96 proc. sumažėja tikimybė, kad jis užkrės savo lytinį partnerį net nenaudodamas apsaugos priemonių. Anksti diagnozavus ligą ir pradėjus gydyti prognozuojama, kad tikėtina gyvenimo trukmė sumažėja vos mažiau nei metais.

Pasaulinės kovos su AIDS dieną norima priminti, kad patys žmonės gali apsisaugoti nuo užsikrėtimo šia liga ir mirties nuo jos gyvendami saugų seksualinį gyvenimą, tikrindamiesi kraują ir nuolat primindami savo artimiems apie AIDS grėsmę.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius