Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 16

Airijos lietuvę Aušrą jojimo sporto meistrystės moko „žirgų užkalbėtojas“

Aušra Clarke – Airijoje gyvenanti lietuvė, kuri nuo mažumės yra pasinėrusi į žirgų sportą. Dabar ji su vyru Gregoriu Clarke valdo nedidelį žirgyną jūros pakrantėje. Neseniai Aušra varžybose sužibėjo kaip niekada ryškiai – dvi pirmos vietos dviejų žvaigždučių tarptautinėse varžybose.
Aušra Clarke
Aušra Clarke / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Airija Žirgas

Belgijoje vyko CSI dviejų žvaigždučių konkūrų varžybos. Tokios vyksta reguliariai visame pasaulyje. Varžybos ypatingos tuo, kad čia privalai būti savo šalies atstovu. Aušra, žinoma, šoko per konkūrus už Lietuvą.

Taip sutapo, kad šiuo metu dviejų sutuoktinių lietuvės Aušros ir airio Gregorio žirgyne yra tik jauni žirgai, todėl būtent šio amžiaus grupėje ir varžėsi.

Šoko su trimis žirgais. Penkiamečių įskaitoje Aušra su dviem žirgais Janco V ir Just Blue finale pelnė pirmą ir antrą vietas. Just Blue buvo prizininkas kiekvieną varžybų dieną.

Su vienu šešiamečiu žirgu Check Me Z bendros amžiaus grupės žirgų įskaitoje finale buvo trečia.

Netrukus kitose panašiose varžybose, taip pat vykusiose Belgijoje, tie patys trys žirgai tapo prizininkais skirtingomis dienomis, tačiau finale prizines pozicijas užleido labiau patyrusiems žirgams.

Aušra nevadina šio laimėjimo sėkme: „Pasisekti gali vieną kartą. Įžvelgiu aiškų ryšį su tuo, jog prieš metus teko dirbti su aukšto lygio žirgų treneriu Alejandro Valdivia. Žirgų pasaulyje jis vadinamas tiesiog Colie.“

VIDEO: Joja Aušra Clarke

Žirgininkė atskleidė, kad draugystė ir bendravimas su šiuo iš Meksikos kilusiu ir JAV gyvenančiu bei dirbančiu žirgų treneriu prasidėjo labai natūraliai – jos žirgyne, kai prireikdavo, A.Valdivia ir raiteliai galėdavo pasaugoti savo žirgus.

Už tai Colie atskleidė nemažai savo darbo paslapčių, kurias pirmiausia perėmė iš savo tėvo, o vėliau daugelį dalykų sukūrė ir pats.

Reikėtų patikslinti, kad žirgų treneris – tai tas žmogus, kuris dirba ne su raiteliu, o su žirgu. Jis nuolat pabrėžia, kad kiekvieną dieną mes žirgą kažko mokome – arba gero, arba blogo.

Tai tas pats kaip rašyti ilgą laišką. Galima daryti klaidas ir jas bandyti užbraukti, o galima tų klaidų tiesiog nedaryti. Juk užbraukymas vis tiek matysis. Geriausia būtų, kad žirgas kauptų savyje tik gerus įspūdžius.

Asmeninio archyvo nuotr./Aušra Clarke
Asmeninio archyvo nuotr./Aušra Clarke

A.Valdivia pats kuria įvairiausius įrankius ir priemones, kurios padeda žirgui „pamiršti“ blogus įpročius. Štai vienas žirgas elgiasi per daug savarankiškai – jis pamato kliūtį ir lekia į ją „nepasitaręs“ su raiteliu.

Ant kaktos uždėtas tam tikras įtvaras neleidžia ištiesti galvos – skauda. Netrukus žirgas paklūsta ir pasiduoda raitelio valdymui. Juk raitelis atsakingas už tai, per kiek šuolių reikia atsidurti prie kliūties.

Po tokių priemonių išbandymų Aušra naudoja tik pačius lengviausius ir ploniausius žąslus.

„Žirgų užkalbėtojas“, rodos, iš paprasčiausių priemonių sukuria įrankius, kurie padeda įsibaiminusiam žirgui nebijoti prisilietimų, balno ir kitų jį trikdančių dalykų. Taip pat sukūrė specialią sistemą be jokių žąslų.

Kai žirgas prie jos pripranta, raiteliui pakanka tiesiog pasvirti balne į reikiamą pusę ir žirgas juda tiksliai ten, kur reikia. Po tokių priemonių išbandymų Aušra naudoja tik pačius lengviausius ir ploniausius žąslus. Jie tampa beveik nereikalingi.

Ne veltui JAV A.Valdivia dažnai vadinamas „žirgų užkalbėtoju“. Tiesa, ar melas, tačiau daugelis raitelių gali patvirtinti, jog šis žirgų treneris dar prieš kelias valandas vien žvilgsniu nustato, kad gyvūnas tuoj sirgs.

„Jo kitokia treniravimo sistema – viskas labai natūraliai žirgui. Jam leidžia būti savimi. Kai jis ėmėsi padėti su žirgais, atsirado abipusis pasitikėjimas tarp manęs ir žirgo. Varžybose kilo rezultatai“, – džiaugėsi raitelė.

Žirgas savo sportinius duomenis dažniausiai turi natūraliai – iš prigimties.

Aušra norėjo paaiškinti, kad žirgas savo sportinius duomenis dažniausiai turi natūraliai – iš prigimties. Raitelio darbas žirgą palaikyti geros formos – kasdien pajudėti, kad jis išliktų lankstus.

Asmeninio archyvo nuotr./Aušra Clarke ir Alejandro Valdivia
Asmeninio archyvo nuotr./Aušra Clarke ir Alejandro Valdivia

Būna dienų, kai žirgas treniruojasi, tačiau tomis dienomis jis niekada nesiekia aukšto rezultato. Būna, kad žirgas yra išbandomas, kokio aukščio kliūtį jis pajėgus įveikti, tačiau tą dieną jis jokiu būdu nesitreniruoja.

Raitelė pati dirba su savo žirgais – ne tik juos treniruoja, bet ir šeria, prižiūri. Ji neatskleidė, ar kada sieks dalyvauti olimpinėse varžybose, tačiau patvirtino, jog varžybos planuojamos kasmet.

Profesionalas kviečia medikus specialistus. Nemokšos duoda bizūno.

Paaiškino, kad olimpinėse konkūrų varžybose žirgai – su retomis išimtimis – dalyvauja vieną kartą gyvenime. Tai ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai be galo didelis krūvis gyvūnui.

Paprastos varžybos dažniausiai tokio krūvio neturi, todėl, pailsėjęs, žirgas toliau varžosi. Po olimpinių žaidynių prireikia ir metų, kad žirgas atsistatytų visiškai. Dažniausiai tokie žirgai lieka pramogai.

Kuo skiriasi Colie ir tikrų čempionų žirgų filosofija nuo tos, kurią dažnai praktikuoja vidutiniokai? Jei žirgas nešoka per kliūtį, profesionalas kviečia medikus specialistus. Nemokšos duoda bizūno. A.Valdivia iki šiol yra išugdęs keletą žirgų, kurie dalyvavo olimpinėse žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius