Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 28 /13:41

Oficialu: nuo liepos gyvensime be karantino, bet ribojimų liks

Pirmadienį Vyriausybė apsisprendė, kokie ribojimai liks šalyje nuo liepos 1 dienos atšaukus karantiną. Galimybių pasas ir toliau bus naudojamas, o kaukių dėvėjimas uždarose patalpose liks tik rekomenduojamas, tiesa – ne visur, o tik ten, kur neteikiamos paslaugos. Premjerė Ingrida Šimonytė neatmeta, kad gali tekti sugrįžti prie karantino – Sveikatos apsaugos ministerija turės nustatyti rodiklius, kuriuos pasiekus karantino režimas sugrįžtų.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) praėjusią savaitę pritarė, kad nuo liepos 1 dienos būtų atšauktas ir palikti galioti valstybės lygio ekstremaliąją situaciją.

Pirmadienį Vyriausybė nusprendė, kad nuo liepos karantinas atšaukiamas, bet lieka galioti ekstremali situacija.

Pereinama iš šiuo metu paskelbto trečio – visiškos parengties – civilinės saugos sistemos parengties lygio į antrą – sustiprintą, lygį.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys posėdyje sakė, kad nors epidemiologinė situacija gerėja, neatmestinas koronaviruso plitimas, ypač turint omenyje delta mutacijos plitimą.

Ministras paaiškino, kad dabar galiojantys ribojimai perkelti į ekstremalią situaciją apibrėžiantį dokumentą, o pokyčiai liečia tik kaukių dėvėjimą.

Galimybių paso visos galimybės išlieka tokios pat, kokios buvo.

„Galimybių paso visos galimybės išlieka tokios pat, kokios buvo. Dėliojant operacijų vadovo sprendimus, ir faktą, kad ne viskas sukontroliuojama, galimos peržiūros ar patikslinimai“, – paklaustas, kur konkrečiai reikės galimybių paso, kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad tikslesni reikalavimai bus nustatyti operacijų vadovo sprendimais artimiausiu metu.

„Pagrindinė žinia yra – nieko šiandien nepainiokime, dauguma priemonių – beveik visos yra perkeltos iš karantino statuso į ekstremaliosios situacijos statusą, išskyrus kaukių aspektą“, – kalbėjo ministras.

Kaukės viduje – tik rekomenduojamos

Ministro teigimu, kaukės bus privalomos ten, kur kontaktuoja paslaugos teikėjai ir gavėjai, tai yra teikiamos kokios nors paslaugos.

Paklaustas apie viešąjį transportą, A.Dulkys paaiškino, kad tai – pavežėjimo paslauga, tai reiškia, kad kaukių autobusų ar troleibusų viduje reikės, kaip ir, pavyzdžiui, parduotuvėse ar prekybos centruose.

„Nuo šiol kaukės privalomos yra ten, kur yra kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo, tačiau Vyriausybė, svarstydama nutarimą taip pat įtraukė ir nuostatą, kad vis tik labai yra rekomenduojama ir uždarose erdvėse naudoti kaukes ten, kur yra vidinis įstaigų gyvenimas, ne tik, kur teikiamos paslaugos“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Neatmeta, kad karantinas grįš

Priimant šį dokumentą premjerė I.Šimonytė kalbėjo, kad sveikatos apsaugos ministras turės nustatyti sąlygas, kurioms susiklosčius būtų grįžtama prie karantino.

To, anot premjerės, atmesti negalime.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Naktinis Vilnius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Naktinis Vilnius

„Kad nebūtų taip, kaip buvo praėjusį rudenį, kada karantino sprendimai buvo priimti pernelyg vėlai. Mums reikia susidėlioti ir paskelbti tam tikrą kuždesį, kaip sako bankininkai, taip pat ir plačiajai visuomenei, kokių aplinkybių sutapimas būtų pagrindas Vyriausybei grįžti prie nutarimo, kuris vėl iš naujo nustatytų karantino režimą“, – posėdyje kalbėjo premjerė.

Jos teigimu, atvejų skaičius šiuo metu yra suvaldomas.

Kas rašoma dokumente?

Nutarimo projekte nustatytos Lietuvos sienos kirtimo sąlygos – išlieka būtinybė pateikti imunizavimą nuo COVID-19 ligos patvirtinančius dokumentus arba COVID-19 tyrimo atlikimo faktą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Nustatyta, kad galimybių pasas bus ir toliau naudojamas dideliuose renginiuose, kuriuose žiūrovai ir dalyviai renginį stebi ne tik iš sėdimų vietų (festivaliuose, masiniuose susibūrimuose, koncertuose), taip pat teikiant švietimo ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Nustatyta, kad kontaktiniu būdu teikiamos paslaugos (parduotuvių, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų, laisvalaikio ir pramogų vietų, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų ir lošimo automatų, bingo salonų) darbo veikla vykdoma, užtikrinant operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

„Teks padirbėti komandai ir pritaikyti daugelį operacijų vadovo sprendinių prie ekstremalios situacijos režimo“, – paaiškino ministras.

Jo teigimu, ribojimai bus nustatyti jo sprendimais ir kokie jie bus, jis dabar pasakyti negalėjo.

Kino teatrų ir kino klubų paslaugos teikiamos, profesionaliojo scenos meno įstaigų salės lankomos bei komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku organizuojami užtikrinant operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas ir laikantis šių reikalavimų:

  • užtikrinamas bilietų platinimas elektroniniu būdu ir (arba) žiūrovų ir (ar) dalyvių registravimas bei kontroliuojamas žiūrovų ir (ar) dalyvių patekimas į renginio vietą;
  • uždarose erdvėse organizuojamuose renginiuose žiūrovai ir (ar) dalyviai renginį stebi tik iš sėdimų vietų (išskyrus atvejus, kai organizuojamos gyvūnų parodos), užpildoma ne daugiau kaip 75 proc. visų sėdimų vietų.
  • atvirose erdvėse organizuojamuose renginiuose žiūrovai ir (ar) dalyviai renginį stebi tik iš sėdimų vietų (išskyrus atvejus, kai organizuojamos gyvūnų parodos).
  • uždarose ir atvirose erdvėse organizuojamuose renginiuose, kuriuose žiūrovai ir (ar) dalyviai renginį stebi ne tik iš sėdimų vietų, žiūrovų ir (ar) dalyvių skaičius neribojamas, tačiau juose gali dalyvauti tik asmenys, turintys galimybių pasą.

Galimybių pasas priklauso žmonėms, kurie atitinka bent vieną iš šių kriterijų: yra pasiskiepiję viena iš šių COVID-19 ligos vakcinų: praėjus vienai savaitei nuo „Comirnaty“ ar „Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą, praėjus 2 savaitėms nuo „Janssen“ vakcinos dozės suleidimo, praėjus 4 savaitėms, bet ne daugiau kaip 13 savaičių nuo pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo, po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą.

Taip pat – praėjus 2 savaitėms nuo „Comirnaty“, „Moderna“, „Janssen“ ar „Vaxzevria“ vakcinos vienos dozės suleidimo asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu.

Arba – asmuo persirgo COVID-19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas).

Taip pat – jei asmuo, kuriam atlikus COVID-19 tyrimą gautas neigiamas atsakymas, – ne anksčiau nei prieš 72 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus PGR tyrimą arba ne anksčiau nei prieš 48 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikus antigeno testą.

Galimybių pasas priklauso ir vaikams iki 16 metų.

Nustatyta, kad į žiūrovų ir ar dalyvių skaičių neįtraukiami atlikėjai, sportininkai, dalyvaujantys aukšto meistriškumo sporto varžybose, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistai, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriai, varžybų teisėjai, antidopingo pareigūnai, organizatoriai ir aptarnaujantis personalas, taip pat šiems asmenims nebūtina turėti galimybių pasą.

Nustatyta, kad valstybės ir savivaldybių institucijose ir įstaigose, kitose įstaigose viešosios ir administracinės paslaugos teikiamos užtikrinant operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Grupėje – iki 30 vaikų

Nustatyta, kad ikimokyklinis, priešmokyklinis, pradinis, pagrindinis, vidurinis ugdymas, profesinis mokymas ir aukštojo mokslo studijos, neformalusis suaugusiųjų švietimas bei švietimo pagalba vykdomi užtikrinant operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos sąlygas.

Tai galioja ir neformaliam vaikų švietimui.

Nuo liepos užsiėmimuose uždarose erdvėse vienu metu ir vaikų stovyklose vienoje grupėje galės dalyvauti ne daugiau kaip 30 vaikų, išskyrus atvejį, kai vaikų stovykloje dalyvauja tik vaikai ir darbuotojai, atitinkantys sąlygas galimybių pasui gauti.

Ribojimai sveikatos priežiūros įstaigose

Nustatyta, kad sveikatos priežiūros įstaigose, nepaisant pavaldumo, užtikrinamas pacientų ir lankytojų srautų valdymas, infrastruktūros ir materialiųjų bei žmogiškųjų išteklių pasitelkimas ir valdymas.

Stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos dėl COVID-19 ligos organizuojamos klasteriniu-teritoriniu principu ir laikantis sveikatos apsaugos ministro ir operacijų vadovo pagal kompetenciją nustatytų reikalavimų.

Paslaugų dėl COVID-19 teikimą organizuoja sveikatos apsaugos ministro nurodytos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose yra infekcinėmis ligomis sergantiems pacientams gydyti skirti padaliniai arba žmogiškieji ištekliai infekcinių ligų plitimo stabdymui organizuoti ir kurios organizuoja ir koordinuoja paslaugų dėl COVID-19 teikimą sveikatos apsaugos ministro nustatytoje veikimo teritorijoje.

Jei prireiktų didinti COVID-19 lovų skaičių, paslaugų teikimas gali būti stabdomas, išskyrus pagalbą ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų būtinosios medicinos pagalbos poreikis arba labai pablogėtų paciento būklė.

„VESK posėdyje buvo konstatuota, kad koronaviruso plitimo grėsmės rizika vis dar išlieka, ypač atsižvelgiant į Lietuvoje pradėjusią plisti koronaviruso atmainą delta, kartu nėra atmestina ir atsinaujinančios sergamumo liga bangos pasireiškimo galimybė“, – rašoma teikime.

Be to, anot dokumento, kyla iššūkių užtikrinti, kad vakcinacijos tempai nesulėtėtų ir būtų paskiepyta kuo didesnė visuomenės dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius