-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 26

Aiškėja „Pontem“ ir Santaros klinikų derybų detalės: bendrovė nori maitinti dukart brangiau

Praėjusią savaitę „Pontem“ ir Santaros klinikos sutarė susitikti ir aptarti susidariusią situaciją dėl pacientų maitinimo. Abi konflikto pusės prie bendro stalo dar neprisėdo, bet jau aiškėja, dėl ko bus deramasi. Pasirodo, bendrovė siūlo Santaros klinikoms nutraukti dabar galiojančią sutartį ir sudaryti naują valgiaraštį už 6 eurų be PVM kainą. Tai yra beveik trečdaliu brangiau, nei maitinama Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje. Sutapimas ar ne, bet „Pontem“ nori tokios pat kainos, kokią pasiūlė nauji potencialūs Santaros klinikų tiekėjai.
Pacientų maisto tikrinimas Lazdynų ligoninėje
Maistas ligoninėje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip teigiama bendrovės kreipimesi į Santaros klinikas, akivaizdu, kad abi šalys nėra patenkintos dabar esančiomis sąlygomis. Klinikos nepatenkintos valgiaraščiu, maisto pateikimu, o „Pontem“ atstovai anksčiau yra sakę, kad jų nebetenkina 2015-aisiais numatyta dienos maitinimui skirta suma. Šiuo metu ji yra 2,59 suaugusiems ir 3,80 euro vaikams.

Todėl Santaros klinikoms yra siūloma nutraukti šią sutartį su tokiomis sąlygomis: pasirašoma nauja sutartis su nauju laikinu valgiaraščiu, jame tiek suaugusiems, tiek vaikams maitinimui turi būti skirta 6 eurų be PVM suma dienai.

Kodėl siūloma sudaryti laikiną sutartį?

Luko Balandžio / 15min nuotr./Maistas ligoninėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Maistas ligoninėje

„Pontem“ nurodo tik iš viešos informacijos žinanti, kad Santaros klinikos neatmeta galimybės organizuoti ligonių maitinimą savarankiškai. Tad įmonė, esą atsižvelgdama į šį faktą, atitinkamai ir formuluoja derybinį pasiūlymą, kuris bus aptartas susitikimo metu.

„Tikimės, kad šis pakartotinis derybų etapas bus žymiai konstruktyvesnis ir šalims pavyks pasiekti optimalų rezultatą“, – 15min sako įmonės vadovas Donatas Grabauskas.

Sudarius tokią sutartį, bendrovė tvirtina atsisakysianti kai kurių pretenzijų. Esą nebereikalautų kompensuoti dalies investicijų į Santaros klinikų patalpas ir patirtų nuostolių už negautas pajamas per likusį sutarties galiojimo laikotarpį.

Kaip anksčiau buvo rašyta, „Pontem“ skaičiavimu, investicijos siekia per 1 mln. eurų.

Santaros klinikos atstovai kol kas detaliau apie susitikimą su įmone kalbėti nebuvo linkę. Anot Santaros klinikų direktoriaus pavaduotojos Aušros Bilotienės Motiejūnienės, yra numatytas susitikimo laikas – rugsėjo 30 d. – ir daugiau komentarų būtų po jo. „Pontem“ taip pat 15min patvirtino šią susitikimo datą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Maitinimo kainos skiriasi

Šiais metais maitinimą organizuojančių bendrovių teikti pasiūlymai įvairioms šalies ligoninėms rodo, kad pamaitinti pacientą galima ir už mažiau nei 6 eurus be PVM per dieną.

Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje pateiktose paraiškose pastebima, jog siūlomos kainos yra mažesnės nei tos, kurias išsikovoti dabar bando „Pontem“.

Štai, pavyzdžiui, šių metų kovo mėnesį K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės pacientams viena bendrovė maistą tiekti pasiūlė už 3,6 euro be PVM. Šių metų birželį kita įmonė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientus siūlė maitinti už 4,64 euro be PVM.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pacientų maitinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pacientų maitinimas

Dar kita kompanija Ukmergės ligoninei maistą birželį pasiūlė organizuoti už 4,10 euro be PVM. O Jurbarko ligoninėje sveikstantiems ketvirta bendrovė rugpjūčio mėnesį maistą tiekti pasiūlė už 3,35 euro be PVM.

Minėtos gydymo įstaigos maitinimą organizuoja viešųjų pirkimų būdu kviesdamos privačias įmones. Kiek kitokią sistemą naudoja Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) administracija. 2017 m. čia buvo įsteigtas Maitinimo skyrius, leidžiantis ligoninei maitinimo paslaugas teikti pačiai.

15min nuotr. / Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė
15min nuotr. / Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

Anot RVUL Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vedėjos Eglės Indriūnaitės, šiuo metu vieno ligonio maitinimas per parą su PVM vidutiniškai kainuoja 4,41 euro su PVM. Be PVM ši suma būtų apie 3,50 euro.

Alternatyva – už labai panašią kainą

Kaip jau rašė 15min, rugsėjo viduryje Santaros klinikų administracija teigė svarstysianti nutraukti sutartį su „Pontem“, jeigu bendrovė neištaisys visų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) rastų pažeidimų.

Anot tarnybos, netinkamos buvo indų plovyklos patalpos, reikėjo peržiūrėti įrangą ir inventorių, atsinaujinti. Taip pat pabrėžta, kad svarbu užtikrinti kenkėjų kontrolę.

Kilus grėsmei, kad „Pontem“ ligonių nebemaitins, Santaros klinikos rugsėjį surado alternatyvų ligonių maitintoją – bendrovę „Skonio era“.

Centrinės viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje rašoma, kad sutartis tarp šios įmonės ir Santaros klinikų jau yra pasirašyta – tai įvyko rugsėjo 4 dieną. Tiesa, sutartis – preliminari.

Tai lyg Santaros klinikų „planas B“. Jeigu bendradarbiavimas su „Pontem“ nutrūktų, su „Skonio era“ būtų pasirašoma rimta sutartis.

123rf.com nuotr./Sutartis
123rf.com nuotr./Sutartis

Pagal preliminarų susitarimą, ši bendrovė ligonius nusiteikusi maitinti pagal dvi kainas – 5,76 euro be PVM ir 6,18 euro be PVM. Tikėtina, kad pirmoji kaina yra dienos maitinimo suaugusiems, o antroji – vaikams.

Kitaip tariant, maitinimo suma dienai yra beveik tokia pati, kokios dabar prašo „Pontem“.

Pasak Santaros klinikų atstovės spaudai Gitanos Letukienės, ieškoti kitų tiekėjų buvo nuspręsta ruošiantis galimam sutarties nutraukimui su dabartiniais tiekėjais.

„Santaros klinikos, atsižvelgusios į Maisto ir veterinarijos tarnybos rekomendacijas ir ruošdamosi galimam sutarties nutraukimui su UAB „Pontem“, rugsėjo mėn. sudarė preliminarią maisto tiekimo sutartį su įmone „Skonio era“, kad būtų užtikrintas dietinio maisto tiekimas pacientams. Buvo apklausti trys rinkos dalyviai ir ši įmonė pasiūlė mažiausią kainą. Dalyvaudama apklausoje ir pateikusi savo pasiūlymą, įmonė sutiko su reikalavimu teikti maistą visiems Santaros klinikų padaliniams, tačiau plačiau komentuoti savo pasirengimą ir pajėgumus turėtų jie patys“, – sakė ji.

15min mėgino susisiekti su „Skonio eros“ vadovu Mindaugu Aldoniu, tačiau šis telefonu neatsiliepė.

Anksčiau, rugsėjo 10 d., portalui vz.lt jis yra sakęs, kad įmonė yra pasiruošusi perimti maitinimą.

M.Aldoniui ir jo šeimos nariams priklauso verslai Alytaus rajone – „Tarzanijos“ pramogų parkas bei šalia esantis viešbutis ir restoranas „Dzūkijos dvaras“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Tarzanijoje“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Tarzanijoje“

Santaros klinikos su „Pontem“ septynerių metų sutartį pasirašė 2015-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius