TIK ŽMONĖS Cinema: „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 06 /07:38

Aiškėja Vilniaus mero rinkimų laimėtojai: V.Benkunsko atotrūkis – svarus

Viena didžiausių intrigų Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose buvo tai, kas taps Vilniaus miesto meru. Suskaičiavus beveik visus balsus paaiškėjo, kad antrame ture susigrums Valdas Benkunskas ir Artūras Zuokas.
Artūras Zuokas ir Valdas Benkunskas
Artūras Zuokas ir Valdas Benkunskas / 15min nuotr.

Per naktį Vilniuje buvo suskaičiuoti beveik visi balsai – pirmadienio rytą Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje skelbiama, kad duomenys pateikiami iš 155 apylinkių, kai iš viso sostinėje yra 156.

Pirmoje vietoje užtikrintai įsitvirtino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Valdas Benkunskas, surinkęs 30,71 proc. balsų. Antras – Artūras Zuokas („Laisvė ir teisingumas“), surinkęs 21,43 proc. balsų.

„Bendros tendencijos lyg rodo, kad mes patenkame į antrą turą mero rinkimuose ir kol kas aš turiu daugiausiai šiai minutei sulaukęs vilniečių pasitikėjimo. Na, ir TS-LKD frakcija kol kas, atrodo, kad lyderiauja. Jeigu ta tendencija išsilaikys, matyt, jau galima kalbėti apie tai, kad antrame ture po dviejų savaičių būsime“, – žurnalistams sakė V.Benkunskas.

VIDEO: Valdo Benkunsko komentaras rinkimų vakaro pabaigoje: „Antram ture visa kova prasideda nuo nulio“

A.Zuokas irgi buvo tikras, kad pateks į antrą turą.

„Dėl antrojo turo, kaip rodo ir praktika – du kartus dalyvavau ir du kartus buvau antram ture. Tai tikrai neabejoju, kad antram ture būsiu. O pirmas turas tik pradžia. Vilniečiai nori pokyčių, o svarbiausia, kad vilniečiai, kurie palaikys mane, mano komandą, būtų aktyvūs antram ture. Jeigu reikės, kad tie pokyčiai būtų, tai ir velnią priversim platinti Vilniaus miesto gatves“, – šmaikštavo A.Zuokas.

Anot A.Zuoko, jo rinkėjai eina balsuoti jau trečią kartą, todėl jis ir yra antrame ture: „Jie taip pat yra aktyvūs ir nori pokyčių. Taip pat neabejoju, kad dalis tų rinkėjų, kurie šiandien turėjo rinktis tarp savo partijos kandidatų, parems mano kandidatūrą. Ir tikrai Vilniuje nebus meras konservatorius.“

VIDEO: Artūro Zuoko komentaras rinkimų vakaro pabaigoje: nemano, jog antrame ture kils sunkumų

Kandidatų buvo 16

Į Vilniaus miesto merus pretendavo 16 kandidatų: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) iškėlė dabartinio vicemero Valdo Benkunsko, socialdemokratai – Seimo narės Rasos Budbergytės kandidatūrą. Aidas Gedvilas, Seimo narys ir buvęs „darbietis“, išsikėlė pats, partijai „Jaunoji Lietuva“ atstovavo Ramojus Girinskas, Tautos ir teisingumo sąjungai – parlamentaras Petras Gražulis.

Stasio Jakeliūno kandidatūrą iškėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Ievos Kačinskaitės-Urbonienės – Darbo partija, Remigijaus Lapinsko – Lietuvos žaliųjų partija, pastarasis kandidatavo ir 2019 metais.

VIDEO: Valdas Benkunskas: „Tikimės, kad liksime dviese ir turėsime galimybę varžytis dėl Vilniaus ateities“

Seimo narys ir buvęs konservatorius Mykolas Majauskas išsikėlė pats, Liberalų sąjūdis siūlė Eglės Radvilės kandidatūrą, Laisvės partija – Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – Luką Savicką.

Nacionalinio susivienijimo kandidatas buvo Vytautas Sinica, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) – europarlamentaras Waldemaras Tomaszewskis, Lietuvos regionų partijos – buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, o partijos „Laisvė ir teisingumas“ – kelis kartus meru jau buvęs Artūras Zuokas.

Be į antrą turą patekusių kandidatų, trečias pagal surinktų balsų skaičių liko pats išsikėlęs M.Majauskas – 10,63 proc., jis aplenkė ganėtinai ilgai šioje vietoje buvusį W.Tomaszewskį, kuris, ryto duomenimis, surinko 8,56 proc. ir smuktelėjo į penktą vietą, užleisdamas į priekį dar ir T.V.Raskevičių su 9,88 proc. balsų.

Toliau seka V.Sinica, R.Budbergytė, L.Savickas, E.Radvilė, V.Tutkus, I.Kačinskaitė-Urbonienė, S.Jakeliūnas, P.Gražulis, A.Gedvilas, R.Lapinskas ir paskutinis – R.Girinskas. Visi jie surinko po kelis procentus vilniečių balsų.

Tarp sąrašų pirmauja konservatoriai

Vilniaus tarybos sudėtis irgi keisis.

Daugiausia tarybos mandatų gaus konservatoriai – pirmadienio ryto duomenimis, jie taryboje turės 19 vietų. A.Zuoko vedama partija „Laisvė ir teisingumas“ bei Laisvės partija – po 9.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 7.

Keturis mandatus turės socdemai, į Vilniaus miesto tarybą grįšiantys po ketverių metų pertraukos. Tris iškovojo Nacionalinis susivienijimas.

Ilgą laiką trapia persvara galėjo džiaugtis ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, tačiau galų gale liko be vietų taryboje.

Kaip ir Liberalų sąjūdis, Darbo partija, „valstiečiai“ ir kitos pretendavusios Vilnių valdyti politinės jėgos.

VIDEO: Artūras Zuokas laukia rinkimų rezultatų: „Ir velnią priversiu platinti Vilniaus gatves“

15min užsakymu 2023 m. sausio 27 d. – vasario 3 d. atlikta „Norstat“ internetinė apklausa rodė, kad į antrą turą Vilniuje patekti gali Seimo nariai, Laisvės partijos atstovas T.V.Raskevičius, be partijos neseniai likęs, iš TS-LKD pašalintas M.Majauskas, dabartinis vicemeras, konservatorius V.Benkunskas ir kelis kartus Vilniaus meru jau buvęs „Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovas A.Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius