Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 31

Aiškinamasi ar buvo sprogimas atliekų deginimo gamykloje „Toksika“

Šeštadienio įvykis bendrovėje „Toksika“ iškėlė daug klausimų. Pirma, buvo ar nebuvo sprogimas „Toksikoje“. Antra, kodėl apie įvykį Ūkio ministerijos valdomoje atliekų deginimo gamykloje – šalies strateginiame objekte – nebuvo informuota visuomenė. Trečia, kodėl regiono aplinkosaugininkai, teigiantys, kad šeštadieninis įvykis pavojaus nesukėlė pavojaus aplinkai, tuo įsitikinti nuvyko į „Toksiką“ tik trečiadienį.
Toksika
Toksika

Kai kurie „Toksikos“ darbuotojai, saugantys savo darbo vietą, patyliukais kalba, kad dėl įvykio gali būti kaltos deginamos medicininės atliekos, kiti teigia, kad kaltas netinkamas įrenginys ir tokių įvykių čia vis daugės.

Bandomųjų deginimų metu dingo elektra

„Toksikoje“ šeštadienį įvykęs techninis gedimas, anot „Toksikos“ generalinio direktoriaus Arūno Dirvinsko, negali būti vadinamas sprogimu, nes įrenginyje niekas nesprogo.

Neva tuo metu buvo ruošiamas paleisti įrenginys, kuris po praėjusių metų žiemos bandymų buvo sustabdytas pusei metų. Anot A. Dirvinsko, buvo būtina iš naujo patikrinti visas įrenginio dalis, kaip jos veikia.

„Šeštadienį dalyje deginimo įrenginio elementų trumpam nutrūko elektros energijos tiekimas, todėl sumažėjo krosnies vėdinimas ir įrenginys buvo sustabdytas. Dėl šio sutrikimo apgadintos krosnies sklendės. Specialistai šiuo metu analizuoja šio sutrikimo priežastis ir galimus sprendimo būdus. Jokių padarinių aplinkosaugai nėra – išmetimų valymo sistema veikė stabiliai, normos nebuvo viršytos nei vykstant deginimui, nei aušinant krosnį. Apie gedimą ir įrenginio sustabdymą pagal nustatytą tvarką informuotas Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas. Jokių nuostolių aplinkai ar žmonėms nėra padaryta, o techninis sutrikimas bus pataisytas“.

Buvęs „Toksikos“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius yra kitos nuomonės – šeštadienio įvykis „Toksikoje“ jam neatrodo toks nereikšmingas, kaip dabartiniam generaliniam direktoriui.

“Šiandien Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai apsilankė „Toksikoje“, jiems buvo pateikta visa informacija. Visuomenė ir aplinkosaugininkai stebi „Toksikos“ darbą internetu „on-line“ režimu visą parą, o visuomenei kasdien interneto svetainėje pateikiami paros išmetimų duomenys ir jų atitikimas normoms. Atkreipiame dėmesį, kad jokių išmetimų viršijimų dėl techninio gedimo nebuvo. Sutrikimas įvyko ne dėl įrenginio, bet dėl sutrikusio elektros energijos tiekimo. Šiuo metu įrenginys sustabdytas, specialistai analizuoja gedimą ir jį taisys. „Toksika“ sulauks ekspertų išvadų ir pagal pateiktas išvadas imsis visų priemonių, kad tokių gedimų būtų išvengta“, – vakar raštu paaiškino „Toksikos“ generalinis direktorius.

Bandoma nuslėpti sprogimą

Buvęs „Toksikos“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius yra kitos nuomonės – šeštadienio įvykis „Toksikoje“ jam neatrodo toks nereikšmingas, kaip dabartiniam generaliniam direktoriui.

R. Peciulevičius visai nesistebi, kad „Toksikoje“ vyksta avarijos, nes jam seniai buvo aišku, kad atliekų deginimo įrenginys neatitinka pirkimo sąlygų ir aplinkosauginių reikalavimų bei yra netinkamas naudoti.

„Man pranešė, kad šeštadienį įvyko sprogimas, kurį „Toksikos“ vadovybė traktuoja kaip smulkų techninį nesklandumą ir apie jį nesistengė informuoti net Šiaulių aplinkosaugininkų. Kaip iš tikrųjų buvo – nežinau, tačiau tikiu, kad taip ir buvo, nes šioje įmonėje jau ne kartą įvyko incidentų bandant įrenginį. Prieš 2,5 metų buvo gaisras, kai atvira ugnimi degė pavojingos atliekos, ir „Toksika“ visa tai įvertino kaip įvykį, kuris nesukėlė pavojaus nei gamtai, nei žmogui. Todėl nenustebčiau, jei antrą kartą įvyko incidentas, kurį „Toksika“ bando nuslėpti. O juk tik pastačius naują įrenginį „Toksikoje“ buvo aišku, kad jis nekokybiškas. Bandymas už ausų pritempti, kad įrenginys saugus ir tinkamas naudoti, dabar pasireiškia vykstančiais incidentais“, – sakė R. Peciulevičius.

Jo teigimu, internete, kur „Toksika“ pateikia monotoringo duomenis gyventojams, buvo nurodyta, kad įrenginys neveikia, nors, kaip paaiškėjo, veikla buvo sustabdyta tik šeštadienį. O tai reiškia, kad „Toksika“ ne tik sprogimą slepia, bet ir tai, kad eksploatuoja įrenginį.

„Ir tai valstybinė įmonė, kuri išlaikoma iš mokesčių mokėtojų pinigų, todėl privalo informuoti visuomenę apie deginimo įrenginio veiklą ir taršą“, – teigė R. Peciulevičius.

Pasak jo, avarijos „Toksikoje“ – tiesioginiai padariniai nusikalstamo politikų ir valdininkų veikimo, kai rizikuojama aplinkos švarumu, žmonių sveikata ir gyvybėmis.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai sakė, kad vienintelis nusižengimas, kurį šiuo metu daro „Toksika“, yra tas, kad reguliariai neinformuoja gyventojų apie deginimo įrenginio monotoringą. 

„Galime tik paspėlioti, kaip šis sprogimas dar galėjo pasibaigti ir kiek aukų būtų buvę.

„Manau, kad visa tai, kas vyksta, pasekmė gudravimų, stengiantis paslėpti naujojo įrenginio trūkumus. Ne gamykla perstatoma, kai ji neatitinka gamtosauginių reikalavimų, o keičiami patys aplinkosauginiai reikalavimai. Tokių avarijų – dar tik pradžia“, – nuogąstavo R. Peciulevičius.

Gedimas – įprastas reiškinys?

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas pirmadienį vis dėlto gavo pranešimą, kad avariniu būdu sustabdė deginimo įrenginį dėl gedimo. Tačiau tik trečiadienį buvo pasiųsti specialistai išsiaiškinti įvykio priežasčių.

Pasak Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kontrolės organizavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Andriaus Bružo, jei ne žiniasklaidos dėmesys, patikrinimas nebūtų įvykęs, nes gamyklose įvykstantys gedimai – įprastas reiškinys.

„Šeštadienį „Toksikoje“ avariniu būdu buvo stabdomas įrenginys, nes sutriko energijos tiekimas. Tuo metu krosnyje kažkas įvyko, tai nustūmė sandarinimo žiedą ir atliekų padavimo bunkerį. Yra sudaryta komisija, kuri nustatys tikslesnes įvykio priežastis. Tirs ir draudimo komisijos atstovai. Mūsų interesas – kad nebūtų taršos aplinkai. Iš to, ką matėme, galime teigti, jog nėra pagrindo manyti, kad buvo padarytas poveikis aplinkai, nes patalpose nebuvo aprūkusios sienos, nebuvo smalkių. Iš esmės sutriko tik atliekų patiekimas, kai tuo tarpu pati krosnis buvo tinkamai sustabdyta avariniu būdu. Kadangi sulaukėme žiniasklaidos ažiotažo, nuvykome į „Toksiką“ pažiūrėti, tačiau tai, kad įmonė sustabdė įrenginį, nėra pagrindas ją tikrinti“, – aiškino A. Bružas.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai sakė, kad vienintelis nusižengimas, kurį šiuo metu daro „Toksika“, yra tas, kad reguliariai neinformuoja gyventojų apie deginimo įrenginio monotoringą. Kad įmonė „Toksika“ neteikia monotoringo duomenų, anot A. Bružo, yra žinoma ir tai bus atitinkamai įvertinta planinio patikrinimo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius