-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 06

„Aitvarų“ stovykla Afganistane: vieta, kur poilsio kambaryje braižomi operacijų planai

Didelė medinė lenta su keliomis dešimtimis nuotraukų yra vienas iš daugelio dalykų, atkreipiančių dėmesį atvykus į Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) stovyklą Kandaharo apylinkėse Afganistane.
Juozas Olekas Afganistane
Afganistane / Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr.

Ant jos užrašyta „Aitvaras 2018A“.

Tai yra pirmojo po beveik trejų metų pertraukos į Afganistaną balandį sugrįžusio Specialiųjų operacijų pajėgų vieneto pavadinimas.

Nuotraukose matyti kariai operacijų vietose ar leidžiantys laisvalaikį, tačiau SOP saugumo karininkas nufotografuoti lentos iš arčiau neleidžia – kaip ir šiuo metu Afganistane tarnaujančių Lietuvos „specukų“ veidų.

Tokie draudimai aiškinami saugumo sumetimais ir nebestebina SOP veikla bandančių domėtis žmonių, nes šios pajėgos visada būdavo mistifikuojamos. Tai mėgsta daryti ir patys viešumo vengiantys SOP kariai, savo tapatybę įprasminantys simboliais ir metaforomis.

„Aitvaro“ pavadinimas pasiskolintas iš lietuvių mitologijos – tai būtybė, neturinti vienos apibrėžtos formos.

Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./ Afganistane
Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./ Afganistane

Šiais metais Afganistane tarnauja jau antrasis SOP vienetas – iš maždaug 30 karių sudarytas „Aitvaras 2018B“.

Nuotraukose įamžinti kariai į Lietuvą parskrido rugpjūtį.

Ką veikia „specukai“?

Į per pastaruosius kelerius metus smarkiai ištuštėjusią Kandaharo oro bazę „aitvarai“ grįžo, kai NATO ėmė didinti pajėgas Afganistane.

Tačiau karių veikla pasikeitė – anksčiau patys vykdę kovines užduotis, dabar SOP kariai dalyvauja NATO misijoje „Tvirta parama“, skirtoje apmokyti Afganistano saugumo pajėgas.

„Specukai“ nuo balandžio treniruoja Kandaharo policijos specialiųjų operacijų dalinį, kur tarnauja apie 150 afganistaniečių.

Pareigūnus SOP kariai treniruoja jų pačių mokymo vietose ir nuolat vyksta už jų ribų bei kartu keliauja į užduotis visoje Kandaharo provincijoje.

SOP pataria afganistaniečiams užduočių metu, tačiau teigia dažniausiai paliekančios galimybę operacijas atlikti jiems patiems.

Vis dėlto tam tikrais atvejais Lietuvos kariams tenka įsijungti ir remti afganistaniečių operacijas, o tai gali apimti įvairias užduotis – asmenų sulaikymą, žvalgybą ar priešiškų pajėgų neutralizavimą.

„Atvykus po pertraukos į Afganistaną ir susitikus su tais pačiais specialiosios policijos pareigūnais jaučiamas mūsų ir kitų sąjungininkų indėlis stiprinant šias bei kitas nacionalines Afganistano saugumo pajėgas – Afganistano pareigūnai ir kariai vykdo vis daugiau ir vis sudėtingesnių operacijų savarankiškai, tačiau dar yra sričių ir pajėgumų, kuriuos jiems reikėtų sustiprinti“, – sako SOP vadas pulkininkas Modestas Petrauskas.

„Tam mes NATO sudėtyje ir esame čia, kad betarpiškai bendradarbiaudami įgalintume Afganistano saugumo pajėgas veikti savarankiškai, o kraštutiniu atveju ir patiems prisidėti prie jų tikslų bei užduočių įvykdymo“, – priduria jis.

Konkrečios „specukų“ užduotys yra įslaptintos.

„Aitvarams“ taip pat talkina Karinių oro pajėgų karys, valdantis bepiločius orlaivius. Dar du SOP kariai tarnauja Kabule ir užtikrina čia dislokuotos NATO misijos vadovybės ir kovinės paramos sąveiką su kariais Kandahare.

Alfredo Pliadžio nuotr./Raimundas Karoblis
Alfredo Pliadžio nuotr./Raimundas Karoblis

„Specukus“ aplankęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad nepaisant pasikeitusio misijos pobūdžio, „rizika kariams tikrai nėra išnykusi“.

„Nors tai nebėra tiesioginis dalyvavimas koviniuose veiksmuose, viskas vyksta per kitus metodus“, – tvirtina ministras.

Karius taip pat aplankė Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras, Seimo nariai Jonas Jarutis ir Audrys Šimas.

V.Vaikšnoras teigia, kad tinkamai parengti Kandaharo policiją dar prireiks laiko ir strateginės kantrybės.

„Labai svarbu, pirma, užmegzti kontaktą, kas nėra paprasta ir lengva. Čia labai svarbūs asmeniniai santykiai. Tai kitas pasaulis, ir turime tai suvokti, kad čia dalykai nors nevyksta greitai, bet vis dėlto vyksta“, – sako generolas.

Ko trūksta?

Vis dėlto NATO apmokomais Afganistano kariais ar policija iki galo dar neleidžia pasitikėti galimas jų lojalumas Talibanui.

Kandaharą sukrėtė prieš dvi savaites įvykdyta įtakingo vietos policijos generolo Abdulo Raziqo žmogžudystė, per šią ataką taip pat sužeistas JAV generolas.

Keliomis dienomis vėliau per Herato provincijoje surengtą ataką žuvo vienas ir sužeisti du NATO kariai iš Čekijos.

Šeštadienį NATO bazėje Kabule nušautas Jungtinių Valstijų kariuomenės majoras.

Po įvykių Kandahare ir Herate SOP karių vykdomas mokymas buvo laikinai sustabdytas. Pastarąsias dvi savaites jie atlieka rutininę tarnybą stovykloje – surengė medicinines ir šaudymo pratybas, rūpinosi technika.

Nors su Lietuvos SOP bendradarbiaujančiais Kandaharo specialiosios policijos pareigūnais incidentų nekilo ir kariai sako puoselėjantys nuoširdų kontaktą su vietos pareigūnais, tačiau vykstant vietinių apmokymams kartu su SOP instruktoriais į mokymo vietas tenka vykti daugiau „specukų“. Jie rūpinasi pačių instruktorių saugumu.

„Dėl Afganistano socialinės specifikos veikiame ypatingai sudėtingoje aplinkoje. Susiduriame su įvairaus išsilavinimo, įvairių etninių grupių, socialinių sluoksnių ir pažiūrų pareigūnais. Priešas sugeba subtiliai pasinaudoti šiais skirtumais ir kartais įsiskverbti į mums draugiškas pajėgas“, – teigia M.Petrauskas.

Pasak jo, dar efektyviau vykdyti užduotis „aitvarams“ padėtų geresnė žvalgybinė informacija.

Jie taip pat laukia, kaip baigsis lietuvių derybos su amerikiečių kompanija „Oshkosh Defense“ dėl šarvuotų visureigių įsigijimo. Šiuo metu SOP naudojasi iš JAV karių pasiskolintais visureigiais.

Ugnies paramai iš oro užtikrinti ir transportavimui „aitvarai“ naudoja JAV ir Afganistano sraigtasparnius. Lietuva svarsto įsigyti naujų sraigtasparnių kitame dešimtmetyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ceremonija Kabule
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ceremonija Kabule

„Didžiuojuosi būdamas lietuvis“

Šiuo metu Afganistane dislokuotas SOP vienetas tarnauja pustrečio mėnesio. Jiems Kandahare liko praleisti dar maždaug tiek pat laiko.

Daugeliui SOP karių tai yra ne pirma misija Afganistane – kai kurie jų čia yra tarnavę septynis ar aštuonis kartus. Dabartiniam vienetui vadovauja „žaliukas“ – karininkas iš Ypatingosios paskirties tarnybos.

Vienetą taip pat sudaro kariai SOP štabo, Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono, Kovinių narų tarnybos, Mokymo ir kovinės paramos centro.

„Aitvarai“ yra įsikūrę „Gabrieliaus stovykloje“. Analogiško pavadinimo stovykloje SOP tarnavo ir iki 2015 metų.

Jų naujos patalpos – gerokai mažesnės nei anksčiau, kai Afganistane būdavo dislokuojama ir iki 100 „aitvarų“. Vis dėlto lauke užtenka vietos karinei technikai, čia kariai įsirengė ir krepšinio aikštelę bei pirtį.

Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./ Afganistane
Ievos Budzeikaitės/KAM nuotr./ Afganistane

Stovykloje įrengtos nedidelės kareivinės, o kitame pastate įkurtas vieneto štabas, poilsio erdvė. Pastarojoje pastatytas kavos baras, stovi biliardo stalas, pakabinta smiginio lenta ir projektorius filmams žiūrėti.

Ant grindų matyti lipnia juosta išklijuotas neseniai planuotos operacijos vietovės maketas – pastatai, reljefas, vandens telkinys.

Šioje poilsio zonoje kabo ir medinė lenta su SOP karių nuotraukomis – pirmą kartą „specukai“ į Afganistaną atvyko 2002 metais.

Šalia taip pat pakabintos Afganistano, Jungtinių Valstijų vėliavos, bet didžiausia jų – Lietuvos trispalvė.

„Didžiuojuosi būdamas lietuvis“ – toks užrašas anglų kalba užrašytas šalia įėjimo į poilsio patalpas, o ant jų durų nupieštas SOP ženklas, vaizduojantis liepsnojantį kalaviją.

Pasak SOP vado, tarnaudami Afganistane „aitvarai“ mokosi ginti ir Lietuvą.

„Reikalui esant tie patys NATO sąjungininkai, ar jie būtų iš JAV, ar iš Lenkijos, ar kitų valstybių nedelsiant atvyks į pagalbą, kalbės ta pačia kalba ir veiks išvien, kaip ir operacijose čia, Afganistane“, – teigia pulkininkas.

Prieš publikuojant tekstas buvo patikrintas SOP vadovybės, siekiant, kad nebūtų atskleista informacija, galinti pakenkti misijai.

BNS žurnalisto kelionę į Afganistaną iš dalies parengė Krašto apsaugos ministerija. Pranešimo turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius