-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 17

Aivaras Abromavičius: padirbęs Ukrainoje supratau, kaip toli pažengė Lietuva

„Dabar, kai pradedu lyginti, skaidrumo, kovos su korupcija, įvairių technologijų ir investicijų patrauklumo atžvilgiu Lietuva yra labai toli pažengusi. Daugelis institucijų Lietuvoje yra labai geras pavyzdys mums Ukrainoje: konkurencijos taryba, registrų centras, valstybės rezervas, investicijų projektai,“ – sakė Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak A.Abromavičiaus, viešėjusio  „Žinių radijo“ laidoje „Globali, bet Lietuva“, įgyvendindami reformas Ukrainoje jie remiasi ir Lietuvos patirtimi: „Valstybinių įmonių pertvarką darome, kaip lietuviai daro, viešuosiuose pirkimuose bandome įdiegti gruzinišką variantą, decentralizacija – lenkiškas ir švediškas modelis, energijos efektyvumas – čia irgi šiek tiek iš lietuvių, šiek tiek iš vokiečių, šiek tiek iš švedų“.

Ukrainos ekonomikos ministras sako, kad Lietuvos investuotojams galėtų būti įdomios žemės ūkio srityje dirbančios ukrainietiškos valstybinės įmonės. Kaip laidai „Globali, bet Lietuva“ sakė A.Abromavičius, Ukraina yra ankstyvojoje vystymosi stadijoje, todėl negali būti efektyvi valstybinio turto valdytoja. Pasak ministro, valstybinės įmonės, kurių šiuo metu yra net 1827, valdomos neefektyviai, grobstomi dideli pinigai, todėl privatizaciją reikia kuo greičiau spartinti.

Tai, kad yra lietuvis, ministrui padeda ir darbe – ukrainiečiai apie lietuvius yra labai geros nuomonės. Geri specialistai, turintys aukštus etikos standartus kartais yra netgi labiau vertinami už vakarų europiečius: „Panašus mentalitetas, šiek tiek panaši istorija. Ir vietine kalba šnekam”, – sako A.Abromavičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aivaras Abromavičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aivaras Abromavičius

A.Abromavičius laidoje palietė ir emigracijos temą. Jo nuomone, emigracija Lietuvoje yra akivaizdi problema. Kita vertus, jis pats iš Lietuvos išvažiavo septyniolikos ir norėtų, kad jo vaikai taip pat mokytųsi užsienyje.

„Savo ateities su Lietuva iš tikrųjų nesiejau, – sako A.Abromavičius. – Man labai patinka gyventi kitose šalyse. Tai, kad gali laisvai judėti žmonės, kapitalas, darbo jėga ir yra visas Europos sąjungos grožis”.

A.Abromavičiaus nuomone, Lietuvoje reiktų grįžti prie gimstamumo skatinimo programų, ypač daug dėmesio skirti švietimui – kad ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai norėtų studijuoti lietuviškuose universitetuose. Tiesa, tam reiktų mažinti ksenofobiją.

A.Abromavičius sako, kad įgyvendindamas drastiškas reformas nebijo oponentų, siekiančių jį išstumti iš posto: „Kuo daugiau tokių yra, tuo labiau esam įsitikinę, kad darome teisingus dalykus. Net iš Prezidento partijos buvo deputatas, kuris į parlamentą įnešė peticiją apie mano atstatydinimą, bet jau praėjo mėnuo, jie surinko tik devyniolika balsų. Mes žinom, kaip reformuoti šalį, tik leiskit mums tai daryti“.

Laidoje „Globali, bet Lietuva“ Ukrainos ekonomikos ministras pasakojo, ką pavyko padaryti per pirmuosius darbo metus vyriausybėje, kokia investicijų apsauga Ukrainoje, kodėl daugiau nei pusės vyriausybės iniciatyvų nepalaiko Ukrainos parlamentas. A.Abromavičius kalbėjo ir apie įtemptą politinę situaciją Ukrainoje, Rusijos agresiją. Ministras laidoje palietė ir asmenines temas – papasakojo, kur lietuvių kalbos mokosi jo vaikai, kodėl jie su žmona gyvenimui pasirinko Ukrainą ir kokiose šalyse turėtų gyventi mišrios šeimos.

Laidoje dalyvavo ir Lietuvos Respublikos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis, kuris papasakojo apie lietuviško verslo interesus ir perspektyvas Ukrainoje, sparčiai augančią lietuvių bendruomenę ir didžiausią ambasadai tenkantį iššūkį – neregėtai išaugusį Ukrainos piliečių, norinčių gauti Lietuvos vizą, srautą.

Radijo laidą „Globali, bet Lietuva“ veda Ieva Davydenko ir Toma Pagojutė. Pokalbį su Ukrainos ekonomikos ministru Aivaru Abromavičiumi ir LR ambasadoriumi Ukrainoje Mariumi Janukoniu galite išgirsti čia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius