Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 29

Aižėja Šiaulių socialdemokratija: susipjovė Edvardas Žakaris ir Vytautas Juškus

Buvęs Šiaulių meras Vytautas Juškus praėjusią savaitę išstojo iš Socialdemokratų partijos, kurioje ilgus metus petys petin žengė kartu su a.a. Algirdu Bazausku. Jis teigia nebegalintis tverti Seimo nario ir Socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus pirmininko Edvardo Žakario despotijos. Paskui socialdemokratą senbuvį išėjo ir miesto tarybos narė Elena Mockuvienė. Dėl ko pykstasi partijos didieji?
Vytautas Juškus.
Vytautas Juškus

V.Juškus teigia, kad išėjimui iš partijos brendo ilgai. Didžiausią įtaką jam turėjo partijos skyriaus Šiauliuose pirmininko ir Seimo nario E.Žakario nepriimtini valdymo būdai ir savivalė.

Kaltinimai per didele įtaka

Vienas iš kaltinimų turi šviežią istoriją – socialdemokrato, administracijos direktoriaus Gedemino Vyšniausko interpeliacija. Nuo rugsėjo pradžios tarybos sprendimu jis buvo nušalintas nuo einamų pareigų.

E.Žakaris į partijos tarybą surinko jam visiškai lojalius asmenis. Kaip Seimo narys nori – taip visi balsuoja.

V.Juškus tvirtina, kad direktorius nebuvo kompetetingas, o partija jo atsakingame poste galėjo ir nelaikyti iki interpeliacijos, kuri pakenkė partijos reitingams.

Manoma, kad V.Juškaus balsas miesto taryboje galėjo nulemti direktoriaus likimą.

Kitas kaltinimas – vaikų darželio „Bangelė“ skandalas.

„Tiesiogine šio žodžio prasme, darželio buhalterė apsivogė – pasisavino 146 tūkst. litų. Mano apskaičiavimais, net 165 tūkstančius. Buhalterė – partijos narė. Darželio direktorė Danutė Ona Statulevičienė – taip pat partijos narė. Ji nuolat fotografuojasi šalia Seimo nario. Viskas lyg niekur nieko, o juk direktorė šioje istorijoje negali būti pašalinis žmogus“, – pasakoja V.Juškus

Vienas rimčiausių kaltinimų Seimo nariui iš V.Juškaus lūpų buvo E.Žakario kišimasis į savivaldos reikalus. Jo nuomone, E.Žakaris į partijos tarybą surinko jam visiškai lojalius asmenis. Kaip Seimo narys nori, taip visi balsuoja.

Prisišliejo prie „tvarkiečių“

V.Juškus sako, kad nestos į jokią partiją ir į merus antrą kartą nenori eiti. Kol kas jis prisišliejo prie „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos. Rinkosi šią frakciją pagal senas pažintis, o ne partijos lyderius Seime.

E.Žakaris į partiją atėjo gerokai vėliau už mane ir pradėjo ją skaldyti iš vidaus.

V.Juškus priminė, kad į politiką jis niekada gyvenime nesiveržė. KPSS nariu tapo gamyklos vadovybės prašomas. Vėliau tapo A.Brazausko bendražygiu.

„E.Žakaris į partiją atėjo gerokai vėliau už mane ir pradėjo ją skaldyti iš vidaus. Tai pastebėjo ir A.Brazauskas. E.Žakariui lengva valdyti partijos skyrių, kai apsistatė „darželietėmis“. Kone 18 ir 75 partijos tarybos narių yra iš vaikų darželių – jam aklai paklūstančios“, – teigė eksmeras.

V.Juškus teigia, kad jam nusibodo E.Žakario kišimasis į savivaldos reikalus: „Kai buvau meru, neprisileidau artyn nė vieno Seimo nario, kad miestas galėtų pats spręsti, ko jam reikia. Tikiuosi, kad mano išėjimas sukrės partiją iš vidaus ir labiau pradės reikštis jaunimas. Partijos skaldyti nereikia. Tegul E.Žakaris atsistatydina iš pirmininko pareigų.“

Galėjo išeiti gražiuoju?

Seimo narys E.Žakaris mano, kad V.Juškus norėjo triukšmingai išeiti, užuot draugiškai išsiskyręs. Socialdemokratų partijos skyriaus pirmininkas teigia, kad dėl V.Juškaus balsavimo galėjo būti nušalintas G.Vyšniauskas, nors partija tarėsi palaikyti saviškį per interpeliaciją.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvardas Žakaris
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edvardas Žakaris

Kaltinimus kišantis į savivaldą Seimo narys taip pat atrėmė: „Per ketverius metus partijoje svarstėme mokyklų tinklo pertvarką, palaikėme savivaldybėje pinigų skyrimą mokyklų langams. Taip pat buvo keliamas direktoriaus interpeliacijos klausimas. Ar tai kišimasis?“

E.Žakaris apskaičiavo, kad partijos taryboje yra vos penki „darželiečiais“ pavadinti nariai. Jis tvirtina, kad nė vienos profesijos atstovai taryboje nedominuoja.

Jis protingas žmogus, tačiau ne socialistinių, o liberalių pažiūrų. Jis ne už paprastą žmogų.

Taip pat partijos skyriaus pirmininkas teigia, kad V.Juškus buvo už mokyklų uždarymą ir sargų bei kitų darbuotojų atleidimą, kai partija tam priešinosi.

Taip pat V.Juškus esą skatino centralizuotą moksleivių maitinimą: „Jis protingas žmogus, tačiau ne socialistinių, o liberalių pažiūrų. Jis ne už paprastą žmogų.“

E.Žakario žiniomis, „Bangelės“ direktorei jokie kaltinimai ar įtarimai nėra pareikšti: „Vyksta ikiteisminis tyrimas. Manau, kad teisėsauga viską išsiaiškins. Tada ir vertinsime. Ar politikas turi teisę nuteisti be teismo?“

Seimo nario nuomone, V.Juškus kaip socialdemokratų senbuvis galėjo išeiti iš partijos ramiai, kaip tai padarė Seimo narys Valerijus Simulikas.

Partijos skyrius po nesėkmingai socialdemokratams susiklosčiusios administracijos direktoriaus interpeliacijos planavo svarstyti maištingojo V.Juškaus narystę. Tačiau jis posėdžio nelaukė ir išėjo pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius