Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 17 /19:04

Smūgis P.Baršauskui – siūloma atimti iš jo mokslinį laipsnį ir kreipiamasi į prokurorus dėl galimo nusikaltimo

Petro Baršausko monografiją nagrinėjęs Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas antradienį paskelbtoje išvadoje teigia, kad Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius nesilaikydamas citavimo taisyklių pažeidė akademinės etikos reikalavimus.
Petro Baršausko spaudos konferencija
Petro Baršausko spaudos konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Paviešintoje išvadoje rašoma, kad kontrolierius nusprendė įpareigoti Vilniaus Gedimino technikos universitetą (VGTU) atšaukti sprendimą dėl aukštojo mokslo kvalifikacijos P.Baršauskui suteikimo.

O taip pat nuspręsta informuoti Generalinę prokuratūrą apie nustatytą P.Baršausko veiką, turinčią nusikalstamos veikos požymių. Taip nuspręsta padaryti atsižvelgiant į tai, kad tuo metu, kai P.Baršauskas parengė ir pateikė monografiją ir jos pagrindu parengtą santrauką pažeisdamas kitų autorių teises, buvo numatoma baudžiamoji atsakomybė už autorystės teisių pasisavinimą.

Sprendimas gali būti skundžiamas teismui.

VGTU rektorius A.Daniūnas: pas mus mokslo laipsniai iš nieko nėra buvę atimti

VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas BNS sakė, kad kol kas neaišku, kaip elgsis jo vadovaujama aukštoji mokykla, kurioje P.Baršauskas gavo habilituoto daktaro laipsnį.

„Atvirai pasakysiu, neturime praktikos, pas mus mokslo laipsniai iš nieko nėra buvę atimti. Neturime praktikos ir neturime sukurtos teisinės bazės. Juk jeigu žiūrėtume tuos laikus, kai vyko gynimas, tai apsigynus darbą Lietuvos mokslų taryba jį dar kartą peržiūrėdavo ir priimdavo teigiamą arba neigiamą sprendimą. Čia ne vien tik nuo universiteto priklausantis dalykas. Tai kaip tą reikalą išspręsti, matyt, kolizijų bus visokių“, – BNS sakė A. Daniūnas.

P. Baršauskas monografiją VGTU apsigynė 2002 metais. VGTU rektorius sako, kad tuomet monografijos buvo ginamos bendroje taryboje su Vilniaus universitetu (VU).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Baršauskas ir Alfonsas Daniūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Baršauskas ir Alfonsas Daniūnas

„Komisija ar taryba buvo VU ir VGTU bendra, tvirtino abu universitetai tą tarybą, tai čia, matyt, teks svarstyti abiem universitetams. Ir tada reikia žiūrėti, kokie tie etikos pažeidimai, ir kažkokį sprendimą turėsime priimti. Teisiškai čia nėra toks paprastas dalykas, ir jei ombudsmeno išvada nėra labai konkreti, tai tada mes ir turėsime svarstyti, ką daryti“, – dėstė A. Daniūnas.

Aptiko plagiato požymių

„Atsižvelgiant į tai, kad mokslo laipsnis lemia ir tęstinę galimybę naudotis juo iki šiol, konstatuotina, kad Petras Baršauskas pažeidė (...) įtvirtintus akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principus ir (...) akademinio sąžiningumo principą ta dalimi, kurioje nustatyta, kad akademinis sąžiningumo principas remiasi pagarba intelektinei nuosavybei, ir 3.9.1 papunktį ta dalimi, kurioje nustatyta, kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas“, – teigiama paskelbtoje išvadoje.

Joje taip pat rašoma, kad ištyrus P.Baršausko monografiją nustatyta, jog sutaptys su kitais leidiniais aptiktos santraukos dalyse, kuriose apžvelgiamas monografijos turinys, santraukos sutaptys su kitais leidiniais nėra išskirtos kabutėmis ar kitais skiriamaisiais ženklais, nuo likusios teksto dalies jos neskiriamos naudojant šriftą ir / ar kitus stiliaus ir formatavimo įrankius, santraukos sutaptys su kitais leidiniais pateikiamos kaip paties autoriaus mintys, išskyrus vieną nuorodą į 4-ą leidinį, lyginant su monografija, pažodinės sutaptys santraukoje aptinkamos retai.

Anot išvados, P.Baršauskas monografiją ir jos pagrindu parengtą santrauką parengė naudodamasis kitų autorių intelektiniais kūriniais ir pateikė kaip savo Habilitaciniam komitetui, pagal kurio išvadą jam buvo suteiktas habilituoto mokslų daktaro laipsnis neapibrėžtam laikui.

Petras Baršauskas pažeidė profesinės etikos (akademinio sąžiningumo) principą, kuriame nustatyta, kad mokslininkai ir kiti tyrėjai privalo laikytis mokslinės ir profesinės etikos normų.

„Tokiu būdu Petras Baršauskas pažeidė profesinės etikos (akademinio sąžiningumo) principą, kuriame nustatyta, kad mokslininkai ir kiti tyrėjai privalo laikytis mokslinės ir profesinės etikos normų“, – teigiama išvadoje.

Antradienį taip pat priimtas sprendimas be skundo autoriaus ir paties P.Baršausko, informuoti KTU steigėją, VGTU, VU, KTU, Švietimo ir mokslo ministeriją apie nustatytus P.Baršausko akademinės etikos pažeidimus.

V.Sadauskas anksčiau yra teigęs, kad P.Baršauskas tarnybai neteikia paaiškinimų ir griežtai reikalauja bendrauti raštu, o KTU atstovai tikino, kad buvo sulaukta kontrolieriaus grasinimų, jog jeigu P.Baršauskas neatvyks, jis jokių paaiškinimų nebepriims.

„Toks kategoriškas atsisakymas priimti paaiškinimus raštu akivaizdžiai pažeis Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos nuostatuose nurodytus principus ir nulems neteisingo, šališko sprendimo priėmimą“, – tuomet teigta KTU pranešime.

Skundą Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai pateikė buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Algirdas Avižienis. Jo teigimu, P.Baršausko monografijoje yra daugybė plagijavimo atvejų. P.Baršauskas jam metamus kaltinimus neigė ir tikino, kad jo darbe būta techninių klaidų.

P.Baršauskas praėjusią savaitę paskelbė, kad traukiasi iš pareigų, naujoji KTU taryba pranešė, kad šį prašymą tenkina.

Tarybos sprendimu, rektorius atleidžiamas nuo spalio 25 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius