-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 02 14

Aktyviojo rezervo kariai pradėjo kolektyvinių užduočių vykdymą

Vasario 14 d. Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys lankėsi Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligone (Klaipėdos raj.), kur stebėjo aktyviojo kariuomenės personalo rezervo karių pratybas. PB „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione (Dragūnų batalionas) per 300 karių tris savaites trunkančiuose kartotiniuose mokymuose atnaujina ankstesnės tarnybos metu įgytus karybos įgūdžius, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Lietuvos kariuomenė
Lietuvos kariuomenė / Edvino Urbono nuotr.

Šie mokymai yra nuolatinio Lietuvos kariuomenės karinio rengimo komponentas, kartu su nuolatinės privalomosios pradinės karinės tarnybos (NPPKT) kariais, užtikrinantis pasirengimą šalies gynybai.

„Nuoširdus ačiū, kad atsiliepė į šaukimą kiekvienam šiandien sutiktam rezervo kariui. Jie yra mūsų gynybos plano dalis ir Lietuvos kariuomenės šeimos nariai“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Dragūnų bataliono vadas plk. ltn. Donatas Žilys paklaustas apie rezervo karių rengimą, pastebėjo, kad tiek rezervo, tiek NPPKT karių rengimas yra tarp bataliono uždavinių: „Pirmiausia rezervo kariai pasižymi motyvacija, noru atnaujinti žinias ir supranta kam reikalingi rezervo karių mokymai, kuo jie svarbūs gynybos sistemai“.

Kariai brg. gen. Povilo Plechavičiaus poligone treniravosi kovinio šaudymo ir lauko taktikos pratybose, kurios yra sudedamoji rezervo karių mokymų dalis. Antrą savaitę vykstančiuose mokymuose atnaujinę individualius kario įgūdžius ir žinias kariai pradėjo vykdyti kolektyvines skyriaus lygmens užduotis. Mokymų metu rezervo kariai susipažįsta su naujausia Lietuvos kariuomenes ginkluote, karine technika, atnaujina taktikos žinias ir įgūdžius treniruodamiesi veikti individualiai ir padalinio sudėtyje.

J. eil. Julių Daraškevičių, vykdantį vyr. šaulio pareigas, Dragūnų bataliono kvietimas atnaujinti įgūdžius pasiekė gyvenant užsienyje, bet tai nesudarė kliūčių atlikti pareigos Tėvynei. Prisiminęs 2017-2018 metų tarnybą NPPKT, džiaugėsi, kad pasikeitė tiek požiūris, nes bendraujama kaip su atsakingu suaugusiu asmeniu, tiek krūvis, nes viskas lengviau nei tikėjosi, tad tikrai nėra ko bijoti ir vengti šių mokymų.

Lietuvos karo akademiją baigęs ir ilgą laiką Lietuvos kariuomenėje tarnavęs kpt. Marius Gricius, šiemet gavęs kvietimą į kartotinius mokymus, nedvejodamas atvyko į Dragūnų batalioną. Karininkas, lygindamas profesionaliosios tarnybos laikotarpį ir atkyviojo rezervo mokymus, labiausiai išsiskiria susirinkusiųjų motyvacija, gebėjimą greitai priimti sprendimus ir koreguoti savo veiksmus: „Laukiančius kvietimo raginu neabejoti, nes pats turiu šeimą, 3 vaikus, darbą ir čia praleistas laikas yra prasmingas, nes jei ateis laikas žinosiu ką daryti ir būsiu naudingas Tėvynei“.

J. eil. Deividas Jarockas, remonto organizavimo specialistas iš Elektrėnų, taip pat prieš 7 metus tarnavęs NPPKT kariu Dragūnų batalione, lygindamas šiuos tarnybos būdus, pažymėjo, kad tada pirmiausia reikėjo išmokti savarankiškumo, tinkamo laiko organizavimo, o šiandien į mokymus renkasi bazinius pagrindus turintys, žinias atnaujinti ir pareigą atlikti norintys brandūs ir motyvuoti Lietuvos piliečiai.

Aktyvusis kariuomenės personalo rezervas – karo prievolininkai, įgiję pagrindinį karinį parengtumą, kurių turimi kariniai įgūdžiai periodiškai atnaujinami mokymuose ir pratybose, dalis. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos karo prievolės įstatymu, išleidžiami į atsargą tikrosios karo tarnybos kariai skiriami į aktyvųjį rezervą. Aktyviojo rezervo kario atliekamos tarnybos aktyviajame rezerve trukmė – iki 10 metų nuo skyrimo į aktyvųjį rezervą. Kariai tarnybos aktyviajame rezerve laikotarpiu yra priskiriami kariniams vienetams, kuriuose numatomos jų pareigos. Pilnam kariuomenės operaciniam pajėgumui pasiekti kariniuose vienetuose turi būti reikiamas skaičius iš anksto parengtų ir priskirtų aktyviojo rezervo karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius