Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 18 /18:43

Aktyvistai sureagavo į Seimo komiteto pareiškimą dėl Palestinos: sako, kad teiginiai neatitinka tikrovės

Visuomeninis judėjimas „Solidarūs su Palestina“ ir kiti aktyvistai apgailestauja, kad Seimo Užsienio reikalų komitetas išreiškė paramą Izraeliui, vėl tvyrant įtampai šioje Vidurio Rytų valstybėje. Savo ruožtu Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius tvirtina, kad Izraelį puola teroristai ir ragina palaikyti šalį.
Gazos Ruožas po Izraelio smūgių
Gazos Ruožas po Izraelio smūgių / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Aktyvistai sako apgailestaujantys, kad LR Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai 2021 m. gegužės 13 d. pareiškimu „Dėl teroristinės organizacijos „Hamas“ atakų prieš Izraelio valstybę“ išreiškė „paramą Izraelio vyriausybei, smurtaujančiai prieš civilius gyventojus, įskaitant ir savo piliečius“.

Pasak aktyvistų, kai kurie komiteto pateikti teiginiai neatitinka tiesos, be to, buvo nepaminėti kai kurie „esminiai faktai“.

VIDEO: Ginkluotas konfliktas tarp Izraelio ir Gazos Ruožo – byra gyvenamieji namai, miršta vaikai

„Pareiškime rašoma, jog „grėsmingai eskaluojama situacija“ susiklostė nuo 2021 m. gegužės 10 d., kai „Hamas“ paleido šimtus raketų iš Gazos Ruožo. Tai netiesa. Gili dabartinių įvykių pradžia yra 1948 m., kai Izraelis pradėjo vykdyti teroristines atakas prieš Palestinos žmones ir neteisėtai grobti jų žemes, o nuo 1967 m. vykdo karinę krašto okupaciją.

Pastarųjų dienų įvykius išprovokavo gegužės pradžioje Izraelio institucijų sprendimu mažiausiai šešioms Jeruzalės šeimoms gresiantis priverstinis iškeldinimas iš jų namų, dėl kurių Jeruzalėje prasidėjo protestai; juos Izraelio ginkluotosios pajėgos malšino neproporcingai naudodamos jėgą. Taip pat Izraelio ginkluotųjų pajėgų vykdyti smurtiniai reidai į Al Aksos mečetės teritoriją, kur kareiviai sužeidė dešimtis besimeldžiančių žmonių, apšaudė medicinos punktus ir neleido medikams padėti sužeistiesiems

Raketas iš Gazos „Hamas“ paleido po Izraeliui pateikto ultimatumo nedelsiant užbaigti jo vykdomą agresiją ir provokacijas prieš Šventąjį miestą bei jo žmones. Izraeliui ignoravus ultimatumą, pradėtos leisti raketos, daugumą kurių sulaikė Izraelio priešraketinis skydas“, – rašoma aktyvistų kreipimesi į URK.

Aktyvistai tikina, kad „Hamas“ yra Islamo pasipriešinimo judėjimas, susikūręs kaip atsakas į 1967 m. okupaciją. O „teroristine organizacija“ ją laiko tik Izraelis, JAV ir ES: „Tai reiškia, kad daugiau nei 150 pasaulio valstybių „Hamas“ nelaiko teroristine organizacija“.

VIDEO: Izraelis toliau bombarduoja Gazos Ruožą – žuvo daugiau nei 100 palestiniečių

„2018 m. gruodį Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja atmetė JAV siūlytą rezoliuciją dėl „Hamas“ pasmerkimo. Lietuva yra ne tik ES, bet ir JT narė. Tokie yra faktai, ir nors nuomonės apie „Hamas“, kaip ir bet kokio kito pasipriešinimo judėjimo ar politinės partijos veiksmus, gali skirtis, jos nepaneigia okupuotų žmonių teisės tai okupacijai priešintis“, – rašoma kreipimesi.

Aktyvistų teigimu, Komiteto konstatavimas, kad Izraelyje „demokratiškai gyvena įvairių tautybių žmonės“, yra melas.

„Yra gausybė dokumentuotų įrodymų, kad Izraelis sistemiškai diskriminuoja tiek savo piliečius, tiek okupuojamus žmones pagal jų tautinę ar religinę tapatybę, pirmenybę teikdamas tik vienai religijai ir tik vienai „rasei“.

Izraelyje veikianti žmogaus teisių organizacija „Adalah“ pateikė daugiau kaip 65 Izraelio įstatymų sąrašą, kuriais žmonės yra diskriminuojami dėl tautybės“, – tikina aktyvistai.

VIDEO: Izraelis smogė Gazos gyvenamiesiems namams ir bokštui, kuriame įsikūrusios žiniasklaidos priemonės

Pasirašiusieji kreipimąsi cituoja žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ organizacijos ataskaitą, kurioje tvirtinama, kad Izraelis vykdo apartheido politiką. Taip pat Izraelio žmogaus teisių organizacija „B’Tselem“ įvardija, kad šalis vykdo apartheidinę politiką.

„Komitetas konstatuoja, kad Izraelis „turi teisę“ gintis nuo „užpuolimo ir teroro, išimtinai nukreipto prieš civilius gyventojus“. Kyla klausimas, kodėl komitetas nekonstatuoja Izraelio okupacijoje gyvenančių žmonių teisės gintis nuo užpuolimo ir teroro, išimtinai nukreipto prieš civilius gyventojus, ir jam priešintis?

Tokią Palestinos žmonių teisę įtvirtina tarptautinės teisės normos ir susitarimai, tarp jų: 1949 m. Ženevos konvencijos I protokolas; 1982 m. JT GA rezoliucija 37/43. Be to, JT GA yra įvairiomis rezoliucijomis patvirtinusi tautų kovos teisėtumą šioms siekiant nepriklausomybės, teritorinio vientisumo, nacionalinės vienybės ir išsivadavimo iš kolonijinio bei užsienio valdymo, pavergties visomis turimomis priemonėmis, įskaitant ginkluotą kovą; žr. pvz. JT GA rezoliucijas Nr. 2649 (XXV), Nr. 2908 (XXVII), 32/14“, – rašo aktyvistai.

Aktyvistai piktinasi, kad URK „ragina tarptautinę bendruomenę“ daryti įtaką „Hamas“, kad ši nutrauktų „civilių Izraelio gyventojų žudynes“, tačiau neragina to daryti Izraeliui, kad „šis nutrauktų civilių Palestinos gyventojų žudynes, ypač Gazos Ruože“.

„Žmogaus teisės yra visų be išimties planetos žmonių teisės, ne tik vienos išskirtinės grupės teisės, ir kad teisė į gyvybę yra esminė žmogaus teisė; kad Lietuva, pati patyrusi karinės okupacijos tragediją ir išsilaisvinimo iš priespaudos kovą, neturėtų besąlygiškai ir gėdingai remti priespaudos niekur, įskaitant Palestiną“, – rašoma kreipimesi.

Aktyvistai kviečia URK „nustoti laisvos ir nepriklausomos Lietuvos gyventojų vardu reikšti pritarimą Izraelio vykdomam smurtui Palestinoje ir tokiai sistemingai jo politikai“.

S.Gurevičius: Izraelį puola teroristai

Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius rašo apie puolamą Izraelį.

„Šią savaitę Izraelis, o tai reiškia – vaikai, suaugę ir senoliai – mano, plačiąja prasme, šeima yra nuolat apšaudomi raketomis – ne dešimtimis, o šimtais, tiksliau, tūkstančiais sprogmenų. Šaudoma ne į kariškius, o tiesiog į gausiai apgyvendintas vietoves – tam, kad žala būtų didesnė – ne pastatai būtų griaunami, o žmonių gyvenimai, atimamos nekaltų žmonių gyvybės.

Rūtos Strakšaitės nuotr./Simonas Gurevičius
Rūtos Strakšaitės nuotr./Simonas Gurevičius

Tai daro ne „palestiniečių tauta“ ar kažkokia demokratinė valstybė – visa tai teroristinės organizacijos „Hamas“ smogikų darbas. Kenčia ne tik izraeliečiai, kenčia ir gyvieji teroristų skydai – vaikai, civilių šeimos, iš kurių namų paleidžiamos raketos. Tikiu, kad ateis diena, kuomet tų žmonių, šeimų durys, namai bus uždari teroristams ir jie sugebės išreikšti savo norus ir nuomones civilizuotai, o ne naikindami šalia gyvenančius“, – feisbuke rašo S.Gurevičius.

Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas kviečia palaikyti Izraelį ir pasakyti „ne“ terorizmui.

„Tiesiog įsivaizduokime, kad, neduok D-ve, į Vilnių, Kauną ar Palangą yra paleidžiamas tūkstantis raketų, savaitę žmonės turi praleisti slėptuvėse, ar tylėtume?

Tad nebūkime abejingi, kai tai vyksta netoliese, nes tik taip užkirsime kelią, kad tai niekada neatsitiktų Europoje, mūsų Namuose, Gimtinėje, Šalyje. Blogis nugali ne dėl savo stiprybės, o dėl gerų žmonių tylėjimo, ryžto ar valios stokos“, – rašo S.Gurevičius.

Paragino „Hamas“ nutraukti smurtą

Pastarosiomis dienomis Izraelio raketos Gazos Ruože pražudė mažiausiai 192 žmonės, tarp kurių – 58 vaikai, skelbia palestiniečių pareigūnai.

Iki antradienio Gazos Ruože žuvo iš viso 212 palestiniečių, tarp jų mažiausiai 61 vaikas, dar per 1,4 tūkst. žmonių buvo sužeisti. Tuo metu Izraelyje žuvo 10 žmonių, įskaitant vieną vaiką, ir šimtai buvo sužeisti, nurodo abiejų konflikto pusių pareigūnai.

URK pareiškime pažymima, kad komitetas yra „sukrėstas“ dėl pastarosiomis dienomis vykstančio „teritorijos tarp Izraelio Valstybės ir Gazos Ruožo apšaudymo raketomis“.

„Užsienio reikalų komitetas reiškia susirūpinimą dėl grėsmingai eskaluojamos situacijos, susiklosčiusios tarp izraeliečių ir palestiniečių, kai nuo 2021 m. gegužės 10 d. teroristinė organizacija „Hamas“, remiama Irano ajatolos režimo, paleido šimtus raketų iš Gazos Ruožo, esančio tik 70 kilometrų nuo Tel Avivo, į beveik visus Izraelio miestus; smerkia teroristinės organizacijos „Hamas“ raketų atakas, sąmoningai nukreiptas prieš civilius Izraelio gyventojus“, – teigiama pareiškime.

URK taip pat konstatuoja, kad Izraelio valstybė, kurioje „demokratiškai gyvena įvairių tautybių žmonės, turi teisę gintis nuo užpuolimo ir teroro, išimtinai nukreipto prieš civilius gyventojus“, taip pat ragina tarptautinę bendruomenę „panaudoti savo politinę įtaką, siekdamas priversti teroristinę organizaciją „Hamas“ nutraukti smurtą ir civilių Izraelio gyventojų žudynes“.

Komitetas taip pat kviečia Izraelio ir Palestinos derybininkus „taikiai spręsti konfliktą prie derybų stalo, remiantis abipuse pagarba ir gera valia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius