Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 04

Aktyvūs kėdainiečiai pranešė apie upelio taršą

Antri metai iš eilės „Nordic Sugar Kėdainiai“ gamyklai prasideda problemomis dėl taršos. Šįkart sausio 1-ąją aktyvūs kėdainiečiai aplinkosaugininkams pranešė apie balzganą vandenį, tekantį į Šerkšnio upelį, kuriame ekologinė ne­laimė įvyko ir 2020-ųjų sausio 22-ąją.
Antrus metus iš eilės „Nordic Sugar Kėdainiai“ gamykla turi aiškintis dėl vandens telkinių taršos.
Antrus metus iš eilės „Nordic Sugar Kėdainiai“ gamykla turi aiškintis dėl vandens telkinių taršos. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Pastebėjo pirmieji

„Kėdainių mugės“ duomenimis, pirmieji informaciją apie galimą ekologinę nelaimę socialiniame tinkle išplatino kėdainiečiai Ruslanas Linevas ir Mindaugas Nefas. Tarybos narė Karolina Štelmokaitė, pamačiusi jų žinią apie tikėtiną Šerkšnio upelio taršą, šią informaciją iškart perdavė pranešimų priėmimo centrui, tuo pat metu informavusi ir Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Jonavos skyriaus aplinkosaugininkus, kurie operatyviai reagavo į skambutį ir nuvyko į įvykio vietą.

„Kėdainių mugei“ su R.Linevu susisiekti nepavyko, tačiau M.Nefas patvirtino, kad balzganai putojantį Šerkšnio upelį užfiksavo sausio 1 dieną, o nuotraukomis iškart pasidalino socialiniame tinkle „Facebok“.

Taikys priemones

AAD prie Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjo Arūno Malinovskio teigimu, apie įvykį, kad Šerkšnio upelyje matosi putos, o tekantis vanduo nusidažęs balzgana spalva, pranešė pilietis.

Kartu su įmone organizuoti skubūs taršos stabdymo darbai – atvežtas ir pajungtas siurblys, kuris nuotekas pumpavo iš vieno rezervuaro į kitą, – teigė A.Malinovskis.

„Gavus pranešimą, buvo nedelsiant nuvykta į įvykio vietą ir pradėtas tyrimas. Kartu su įmone organizuoti skubūs taršos stabdymo darbai – atvežtas ir pajungtas siurblys, kuris nuotekas pumpavo iš vieno rezervuaro į kitą. Atvykęs traktorius užstūmė rezervuarų sujungimus. Nuotekų ištekėjimą į paviršinius vandens telkinius bendrovė sustabdė jau sausio 1 dieną“, – teigė A.Malinovskis.

AAD pareigūnai tęs įvykio tyrimą ir taikys visas teisės aktuose nustatytas poveikio priemones – bauda, žalos aplinkai atlyginimas, tiek bendrovės atsakingiems asmenims, tiek juridiniam asmeniui.

Lėmė aplaidumas

Pasak Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialisto, kėdainiečio Alfonso Čeidos, žinios apie ekologinę avariją iš pranešimų priėmimo centro jis sulaukė sausio 1-ąją, 13 val. 15 min.

Mindaugo Nefo nuotr./Sausio 1 dieną Šerkšnio upelio taršą pirmieji pastebėjo aktyvūs kėdainiečiai, užfiksavę drumzliną, putojantį vandenį.
Mindaugo Nefo nuotr./Sausio 1 dieną Šerkšnio upelio taršą pirmieji pastebėjo aktyvūs kėdainiečiai, užfiksavę drumzliną, putojantį vandenį.

„Atvykęs prie Šerkšnio upelio pamačiau balzganą vandenį. Fabriko teritorijoje pavyko surasti vietą, kurioje iš senų dumblo laikymo baseinų į Gentrinės upelį tekėjo runkelių plovimo metu susidariusios nuoplovos. Po to jos pateko į Šerkšnio upelį ir į Nevėžį. Nuoplovos baseine persipildė ir per viršų pradėjo tekėti į aplinką. Tą pačią dieną buvo paimti mėginiai laboratoriniams tyrimams“, – pasakojo A.Čeida.

Kodėl taip atsitiko? Pasak aplinkosaugininko, atsakymas aiškus – atsakingo asmens aplaidumas stebint objektą.

Skubiai likvidavo

„Nordic Sugar Kėdainiai“ gamyklos išplatintame pranešime rašoma, kad pirmąją Naujųjų metų dieną įmonės teritorijoje užfiksuotas įvykis, kurio metu nuslinko vieno iš teritorijoje esančių ir gamybos metu nenaudojamų vandens baseinų pylimo dalis.

Buvo imtasi skubių avarijos likvidavimo veiksmų, vandens išsiliejimas operatyviai sustabdytas. Apie incidentą informuoti AAD atstovai, kurie vykdydami savo funkcijas paėmė aplinkos mėginius bei kartu su gamyklos darbuotojais aiškinasi įvykio priežastis ir galimus padarinius.

Pranešė gyventojai

Pasak Eglės Adomavičienės, „Nordic Sugar Kėdainiai“ generalinės direktorės, fabriko darbuotojai, pagal įprastas procedūras, kasdien tikrina teritoriją. Tai buvo padaryta ir gruodžio 31 dieną, tačiau tądien jokių incidentų ar nukrypimų nepastebėta.

Aplinkosaugininkai pranešimo apie galimą taršą sulaukė iš gyventojų. Fabriko vadovybė yra dėkinga žmonėms už neabejingą požiūrį, – sakė E.Adomavičienė.

„Sausio 1-ąją administracija sulaukė darbuotojų pranešimo apie galimą avariją. Pradėjus detalią vietos apžiūrą, prie fabriko darbuotojų prisijungė ir aplinkosaugos specialistai. Buvo pastebėtas nuslinkęs pylimas. Kiek žinoma, aplinkosaugininkai pranešimo apie galimą taršą sulaukė iš gyventojų. Fabriko vadovybė yra dėkinga žmonėms už neabejingą požiūrį“, – sakė E.Adomavičienė.

Apgailestauja dėl įvykio

Šiuo metu vyksta tyrimas, dėl kokių priežasčių įvyko nelaimė. Gamyklos administracija aktyviai bendradarbiauja su aplinkosaugininkais. Kol kas dar nežinoma kokia žala padaryta gamtai.

„Apgailestaujame dėl nutikusio įvykio, kurio metu iš gamyboje nenaudojamo baseino galėjo ištekėti apie 110 kubinių metrų nešvaraus vandens, likusio po pirminio runkelių apiplovimo, reikalingo pašalinti dirvos likučius iki jiems patenkant į gamybos procesą. Vandens nutekėjimas sustabdytas per keletą valandų nuo incidento identifikavimo. Buvo sumažintas jo lygis baseine, sutvirtintas pylimas ir užtvertas vandens nutekėjimas į aplinka. Bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis bei dedame visas pastangas išsiaiškinti įvykio priežastis“, – teigia E.Adomavičienė, „Nordic Sugar Kėdainiai“ generalinė direktorė.

Mindaugo Nefo nuotr./Sausio 1 dieną Šerkšnio upelio taršą pirmieji pastebėjo aktyvūs kėdainiečiai, užfiksavę drumzliną, putojantį vandenį.
Mindaugo Nefo nuotr./Sausio 1 dieną Šerkšnio upelio taršą pirmieji pastebėjo aktyvūs kėdainiečiai, užfiksavę drumzliną, putojantį vandenį.

Gamybiniame procese, plaunant runkelius, cheminės medžiagos nenaudojamos. Paprastai sakant, vandeniu nuo žaliavos nuplaunamas dirvožemio likutis, kuris ir ištekėjo iš baseino.

Vykdė darbus

Pasak E.Adomavičienės, įvykis yra labai netikėtas dar ir dėl to, jog 2020-ais metais „Nordic Sugar Kėdainiai“ vykdė vandens sistemos pertvarkos ir atnaujinimo darbus kaip tik siekiant apsaugoti gamyklos infrastruktūrą ir aplinką nuo vandens pertekliaus rizikų. Investicijos į papildomus vandens talpinimo pajėgumus siekė beveik milijoną eurų. Taip pat praėjusiais metais buvo pasirašyti nauji susitarimai su UAB „Kėdainių vandenys“ dėl didesnių ir pakankamų nuotekų tvarkymo apimčių miesto nuotekų tinkluose.

„Laikydamiesi etikos kodekso standartų, siekiame aktyviai bendradarbiauti su visomis suinteresuotomis šalimis. Tikimės jau artimiausiu metu pasidalinti naujausia turima informacija ir su Kėdainių miesto bendruomenės atstovais”, – teigia E.Adomavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius