Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 30

A.Kubilius teigia Baltarusijos premjerui išsakęs „nuogąstavimus“ dėl AE netoli Lietuvos sienos

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius penktadienį sakė Vilniuje viešinčiam kolegai iš Baltarusijos Sergejui Sidorskiui išdėstęs nuogąstavimus ir pastabas dėl Minsko pasirinktos vietos naujai atominei elektrinei greta Lietuvos sienos.
15min.lt konferencijoje Ministras pirmininkas Andrius Kubilius
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo tarpu S.Sidorskis sakė garantuojantis, jog žadama statyti naujoji Baltarusijos AE bus saugi.

„Mes išsakėme savo tam tikrus nuogąstavimus ir pastabas dėl pasirinktos vietos. Bet manau, kad šias problemas galime spręsti plėtodami bendradarbiavimą, o ne tik ginčydamiesi labai karštai ir emocingai, kaip kartais susidaro vaizdas“, – žurnalistams po susitikimo su Baltarusijos premjeru sakė A.Kubilius.

Baltarusija atominę elektrinę ketina statyti šalia Lietuvos esančiame Michailiškių kaimelyje, Astravo rajone. Nuo šio kaimelio iki Lietuvos sienos yra apie 20 kilometrų, Vilnius nutolęs per 55 kilometrus.

A.Kubilius sakė, kad Lietuva ir Baltarusija energetikos srityje gali dar plėsti bendradarbiavimą, o Minskas galėtų pasinaudoti Lietuvos patirtimi kuriant reguliatorių rūpintis branduolinės energetikos saugumu.

Tuo tarpu S.Sidorskis sakė garantuojantis, jog žadama statyti naujoji Baltarusijos AE bus saugi.

„Manome, kad turime patirties, kuri būtų naudinga Baltarusijai, visų pirma įkuriant ir turint tokį reguliatorių, kuris atitiktų pasaulinius ir europinius standartus. Pagal daugelį tarptautinių organizacijų nuostatų, pagal TATENA nuostatas, sukurti tokį reguliatorių yra vos ne tokio pat sudėtingumo darbas kaip pastatyti ir atominę elektrinę“, – sakė A.Kubilius.

Ministras pirmininkas taip pat užsiminė, kad gali būti plėtojami bendri projektai apsirūpinimo dujomis srityje.

Pasak Lietuvos premjero, dvišalis Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimas ekonomikos srityje „nuosekliai stiprėja“ – A.Kubilius minėjo Lietuvos investicijas į medžio ir maisto perdirbimo pramonę, prekybos tinklų plėtrą. A.Kubiliaus teigimu, galimybių plėtoti bendradarbiavimą yra ir transporto srityje.

S.Sidorskis savo ruožtu teigė garantuojantis, kad Baltarusijos AE bus saugi.

„Neabejotinai. Juk mūsų šalis nuo Černobylio nukentėjo labiausiai. Daugiau kaip 60 proc. mūsų teritorijos nukentėjo nuo Černobylio tragedijos 1986 metais. (...) Todėl padarysime viską, kad jėgainė būtų ekologiškai saugi ir atitiktų visus saugumo reikalavimus. Bus statomas toks blokas, kuris maksimaliai apsaugotas ir atitiks geriausius pasaulio standartus“, – tikino S.Sidorskis.

Jis sakė įdėmiai išklausęs Lietuvos pusės pateiktas rekomendacijas dėl Baltarijos AE statybos.

„Pavedėme ekspertams, energetikos ir aplinkos apsaugos ministrams susitikinėti, bendrauti, dalintis būtinais dokumentais tam, kad viskas būtų aišku ir skaidru. Čia nėra paslapčių“, – sakė S.Sidorskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius