Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 23

Alfonsas Dailis Barakauskas apie tragediją Panevėžio rajone: dėl to, kas atsitiko, kaltas aukštas nusikalstamumo lygis Lietuvoje

Po visą Lietuvą pašiurpinusio nusikaltimo Panevėžio rajone vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas sieks, kad Bendrasis pagalbos centras (BPC) būtų perduotas Vidaus reikalų ministerijai, o ryšio operatoriai, neteikiantys centrui informacijos apie skambinančiojo buvimo vietą, būtų griežčiau baudžiami.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / TV3 nuotr.

„Dėl to, kas atsitiko, kaltas aukštas nusikalstamumo lygis Lietuvoje. Kalti yra tie žmogžudžiai, kurie nužudė mergaitę... Išgirsti ją išgirdo, tačiau metus visas pajėgas, neturint visos informacijos, labai sudėtinga buvo surasti, nežinant, kurioje vietoje yra“, – sakė ministras.

Baudų dydžio net nežino

Pirmadienį pas premjerą Algirdą Butkevičių vykusiame pasitarime aiškintasi, kodėl nebuvo išgelbėta savaitgalį Panevėžio rajone nužudyta nepilnametė, kuri pusvalandį prieš mirtį kalbėjosi su policija ir maldavo ją išgelbėti.

A.D.Barakauskas mano, kad po šio nusikaltimo iš posto turi trauktis BPC direktorius Artūras Kedavičius, nes jis niekam nesakė apie problemas, su kuriomis susiduria centras.

„Vienas iš pagrindinių dalykų – sugriežtinti teisinę atsakomybę ūkio subjektams, nevykdantiems įstatymų reikalavimų elektroninių ryšių srityje“, – sakė jis.

Į Lietuvos teisę yra perkelta ES direktyva, pagal kurią operatoriai privalo BPC nurodyti, kur yra pagalbos prašantis žmogus.

Anot ministro, dabar už skambinusiojo buvimo vietos neatskleidimą operatoriams gresia baudos, bet jos yra per mažos. Tiesa, kokio dydžio baudas įstatymas už tai numato, A.D.Barakauskas pasakyti negalėjo.

Premjeras A.Butkevičius sakė, kad bus aiškinamasi, kiek kartų operatoriai atsisakė pateikti informaciją apie į bėdą papuolusių žmonių buvimo vietą. Tais atvejais, kai telefone nėra SIM kortelės, žmogaus buvimo vieta nustatoma naudojantis IMEI kodu, tačiau šiuos duomenis BPC teikia tik „Tele 2“.

Į Lietuvos teisę yra perkelta ES direktyva, pagal kurią operatoriai privalo BPC nurodyti, kur yra pagalbos prašantis žmogus.

„Mes esame padarę viską, kad tie, kurie neatsakingai dirbo, ir tie, kurio šioje situacijoje tikrai yra kalti, arba jie patys prisiims, arba mes priversime, kad jie tą atsakomybę prisiimtų“, – tikino ministras.

Jis pabrėžė, kad Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) tam ir buvo įkurta, kad priverstų operatorius vykdyti įstatymus, tačiau apie asmeninę tarnybos vadovo atsakomybę kalbėti nenorėjo, nes jis nėra pavaldus ministrui.

A.Barakausko teigimu, po dviejų savaičių bus baigtas tarnybinis patikrinimas ir bus aišku, dėl kokių priežasčių paauglei nebuvo suteikta pagalba.

Įtariamuosius leido suimti

Savaitgalį dėl šio nusikaltimo buvo sulaikyti trys vyrai, kurie įtariami šeštadienio rytą Panevėžio rajone pagrobę, išžaginę ir mašinos bagažinėje sudeginę nepilnametę.

Panevėžio miesto apylinkės teismas pirmadienį leido trims mėnesiams suimti 22 metų Deividą Antanaitį ir 33 metų Julių Jokubaitį. Dėl kardomosios priemonės skyrimo trečiam sulaikytajam (Juliaus broliui, kuriam priklauso sudegintas automobilis VW) bus sprendžiama vėliau.

Pirmadienį paaiškėjo, kad įtariamieji nusikaltimą galėjo padaryti būdami apkvaišę nuo narkotikų.

Nepilnametė maldavo padėti

Panevėžio rajono ugniagesiai šeštadienio rytą buvo iškviesti į Velžio seniūniją, Keravos kaimą. Čia greta sodų bendrijos liepsnojo automobilis „VW Passat“.

Atskubėję ugniagesiai automobilį užgesino. Apžiūrinėdami sudegusią mašiną, apie 8.40 val., gelbėtojai atidarė bagažinę ir joje aptiko kraupų radinį – sudegusio žmogaus kūną.

Paaiškėjo, kad pagrobta 17-metė iš bagažinės kelis sykius skambino telefonu 112 į Bendrąjį pagalbos centrą, skundėsi esanti išžaginta ir baiminosi būti nuskandinta. Tačiau pareigūnai negalėjo nustatyti, kur ji yra, nes iš telefono, kuriuo skambino mergina, buvo išimta SIM kortelė. Jos nesėkmingai ieškojo keli policijos ekipažai.

Tą patį rytą pareigūnai sulaikė dėl šio nusikaltimo įtariamus panevėžiečius Julių J. (gim. 1980 m.) ir Deividą A. (gim. 1991 m.), o netrukus policijai įkliuvo ir Juliaus jaunesnis brolis A.J. (gim. 1992 m.).

Tyrėjų duomenimis, lemtingą naktį Julius ir Deividas pramogavo naktiniame klube, vėliau linksmybes pratęsė.
Teigiama, kad vyrai ne tik vartojo alkoholį, bet ir svaiginosi vartodami kvaišalus. Paryčiais jiedu esą išalko ir sėdo į Juliaus brolio automobilį VW, kad nuvažiuotų kebabų.

Pagal tyrimo medžiagą, septyniolikmetę auką vyrai pamatė tiesiog gatvėje. Dar aiškinamasi, ar moksleivė pati sutiko būti pavėžėta, ar į automobilį buvo įtempta jėga.

Manoma, kad nusikaltėliai nuvežė auką į nuošalesnę vietą ir išžagino. Po to nukentėjusioji buvo vežama bagažinėje. Merginos pokalbis su BPC darbuotoju nutrūko jai užsiminus, kad užuodžia dūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius