Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 17

Algalapius pamatę medikai vėl žada streikuoti

Gavę praėjusio mėnesio algalapius kai kurie medikai neaptiko Sveikatos apsaugos ministerijos žadėto atlyginimų padidėjimo. Pasak medikų atstovų, buvo ir tokių, kurie uždirbo mažiau. Ministras sako, kad tai normalu, o medikai ruošiasi streikuoti.
Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo
Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dėl atlyginimų didinimo dar pernai su medikais suderėjęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šiemet žadėjo, kad nuo gegužės atlyginimai bus didinami 20 proc. Vėliau patikslino, kad vidutiniškai 20 proc. ir ne visiems medikams, o tik mažiausiai uždirbantiems: pirminės sveikatos priežiūros gydytojams ir slaugytojams. Dar pridūrė, kad algos ne šiaip sau didės, didesnį atlyginimą medikams teks užsidirbti, tai yra nuo gegužės padidinti teikiamų paslaugų įkainiai, apmokami iš ligonių kasos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Gegužę su medikų profesinėmis sąjungomis ministras pasirašė dar vieną susitarimą dėl kolektyvinės sutarties, kurioje numatytos „algų grindys“. Pastovioji gydytojo atlyginimo dalis turi būti ne mažesnė nei 1 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių, slaugytojų – ne mažesnė nei 700 eurų, o universitetinio aukštojo išsilavinimo neturinčių slaugytojų – ne mažesnė nei 600 eurų.

Medikai jau tada abejojo, ar toks algų didėjimas įgyvendinamas. Balandį medikai prie Seimo surengė mitingą.

Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė sako, kad nuogąstavimai pasitvirtino atlikus medikų apklausą, kaip pasikeitė jų atlyginimai. Iš 1 tūkst. respondentų tik 30 proc. atsakė, kad atlyginimai pasikeitė. Tačiau tik daliai jų atlyginimas didėjo apie 20 proc., kitiems – nuo 5 iki 15 proc.

„Įstaigos, ypač mažosios, labai stengėsi tuos atlyginimus padidinti, tačiau, kaip ir anksčiau, kaip mes ir rodėm rizikas, tiesiog tai joms yra neįmanoma. Priklausomai nuo to, kiek pacientų yra prisirašiusių apylinkėse, per tą balo, sakykim, didinimą, vis tiek niekaip neišėjo padidinti 20 proc.“, – pasakojo Ž.Gudlevičienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Gudlevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Gudlevičienė

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad tokia padėtis normali.

„20 proc. visiem ir neturėjo didėti. 20 proc. yra padidintas darbo užmokesčio fondas, ir yra labai aiškiai sutarta su profesinėm sąjungom, kad prioritetas turi būti teikiamas tiems, kurie uždirba mažiausiai. Fondas yra padidintas, o kaip įstaigos, kuriai grupei ir kiek padidino, tai yra labai individualu. Pirmiausia įstaigos turėjo susižiūrėti, ar yra pasiektos grindys. Ir ten, kur jos pasiektos, jos didino jau virš tų grindų. Didėjo virš tos sumos ir 20, ir 10, ir 5 proc., priklausomai nuo to, kiek kas uždirba. Bet tai nereiškia, kad virš tų grindų jau visiem turi būti 20 proc. daugiau“, – kalbėjo A.Veryga.

Medikų sąjūdžio vadovė teigia, kad kai kuriems medikams vietoj algų padidinimo buvo panaikintos kvalifikacinės kategorijos ir sumažinti atlyginimų koeficientai.

„Žmonės dirba ilgą laiką, jie įgyja patirtį, kvalifikaciją, galbūt jie daugiau uždirbdavo, bet ėmė ir sumažino jiems ir koeficientus ir tas kategorijas“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

„Manau, kad teko kai kuriose įstaigose vadovams priedus mažinti tam, kad tie žmonės, kurie ten dirba nuolat, pasiektų „grindis“. Kaip sakiau, yra įvairiausių situacijų, tikrai nereikia dėl jų stebėtis. Bet, mūsų supratimu, tokios didelės diskriminacijos ir neturėtų būti“, – atkirto A.Veryga.

Sostinės Naujosios Vilnios poliklinikoje, pasak jos vadovo, medikų atlyginimai padidinti nuo 10 iki 17 proc. 86 proc. įstaigos biudžeto atitenka atlyginimams bei mokesčiams Sodrai ir tik 14 – medikamentams, komunalinėms paslaugoms, kitoms reikmėms. Esą, gydymo įstaiga jau ant kritinės ribos.

„Mes turim viską kitką beveik sustabdyti ir maksimaliai tiktai būtiniausiom reikmėm leisti, priedo – išlaikyt tą atlyginimų reikalavimą. Įkainiai yra tikrai nepakankami, ir tikrai darbų gydytojams vis daugėja. Pageidautina, kad tie įkainiai ir toliau kiltų, tada būtų galima 20 proc. didinti ir kitais metais“, – kalbėjo Naujosios Vilnios poliklinikos direktorius Ernestas Petrulis.

A.Veryga sako pats nežinantis, kokia padėtis bus kitų metų biudžete, todėl pažadų nedalija. Jis teigia, kad ministerija įsipareigojimus įvykdė: paslaugų įkainius padidino ir lėšas skyrė. Dabar, esą, profsąjungų reikalas stebėti, ar medikų algos siekia nustatytas „grindis“, ir kaip įstaigų vadovai algas didina toliau.

Medikų atstovai teigia, kad ministerija pažadų nevykdo ir žada rengti streikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius