-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 28

Algimantas Kliunka bylinėjasi su Generaline prokuratūra dėl tarnybinio patikrinimo

Buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka teisme įrodinėja, kad tarnybinis patikrinimas jo atžvilgiu buvo atliktas nesant teisinio pagrindo ir generalinio prokuroro sprendimas pritarti jo išvadai turi būti panaikintas.
Algimantas Kliunka
Algimantas Kliunka / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įgyvendino Europos Sąjungos (ES) „Dvynių“ programos projektą „Parama Azerbaidžano Respublikos generalinės prokuratūros Kovos su korupcija departamentui“. Jame dalyvavo ir penki Generalinės prokuratūros prokurorai, tarp jų ir A.Kliunka. Pareigūnai už darbą gavo ES išmokas. Tačiau vėliau buvo nuspręsta, kad prokurorai laiku nedeklaravo autorinių sutarčių su STT. Sutartys buvo sudarytos dar 2009-siais.

2010-ųjų gruodį buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, buvo konstatuota, kad interesai buvo deklaruoti per vėlai, tačiau A.Kliunkai nuobauda skirta nebuvo.

Pareiškėjas Vilniaus apygardos administraciniame teisme (VAAT) teigė, kad atliekant tarnybinį patikrinimą buvo pažeistos procedūros, jis pradėtas nesant teisinio pagrindo, o kitų projekte dalyvavusių prokurorų galimi nusižengimai nebuvo tirti.

Projekte dalyvavo penki prokurorai, o tarnybinis patikrinimas buvo atliktas tik dėl dviejų prokurorų – jo ir Rolando Tilindžio. Šis pareigūnas taip pat jau nedirba Generalinėje prokuratūroje. Kiti dalyvavę prokurorai viešuosius ir privačius interesus deklaravo, kai sužinojo apie A.Kliunkos ir R.Tilindžio atžvilgiu atliekamą tyrimą.

„Neturiu tikslo apskųsti kitus prokurorus, tačiau jei jie pažeidimų nepadarė, nepadariau ir aš“, – teismui pareiškė A.Kliunka.

Teismas savo sprendimą A.Kliunkos ir Generalinės prokuratūros ginče skelbs liepos 8 dieną.

Jo teigimu, sėkmingai pabaigus projektą, generalinis prokuroras šiemet išvyko į Azerbaidžaną. Generalinė prokuratūra atsisakė A.Kliunkai pateikti informaciją apie šios komandiruotės tikslus ir finansavimą.

Šiuo projektu ES siekia stiprinti Azerbaidžano prokuratūros kovos su korupcija padalinio pajėgumą ir projektą finansavo.

Pagal šį projektą vyko veiklą reglamentuojančių teisės aktų tobulinimas, žvalgybinės ir operatyvinės veiklos mokymai, baudžiamojo persekiojimo korupcijos bylose įgūdžių tobulinimas ir kt. STT prokurorai talkino kaip ekspertai ir laisvalaikiu studijavo kitų valstybių patirtį.

„Tai yra garbė, Lietuva pirmą kartą laimėjo tokį projektą ir jį priėmė Europos Sąjunga“, – sakė A.Kliunka, priminęs, kad jis dalyvavo kuriant antikorupcines rekomendacijas Ukrainai, taip pat dirbo su amerikiečiais, pateikė patirtį Latvijai.

Eksprokuroras teigė, kad kartu su R.Tilindžiu vykdė tarptautines funkcijas, o ne siekė pagerinti pajamas. Esą jokio dvigubo apmokėjimo nebuvo, ES išmokas gavo per keturis kartus – bendra suma siekia apie 11 tūkst. litų

Generalinei prokuratūrai teisme atstovavusi prokurorė Daiva Alechnavičienė teismui sakė, kad tarnybinis patikrinimas atliktas teisėtai, remiantis galiojančiais teisės aktais.

Tačiau ji pripažino, kad A.Kliunka nebuvo supažindintas su išvada pasirašytinai, jam nebuvo įteikta komisijos pasirašyta kopija.

„Šį faktą generalinė prokuratūra pripažino, tačiau prokuratūra mano, kad šis pažeidimas neturėjo įtakos šiai išvadai, kuri pareiškėjui iš esmės yra palanki“, – sakė D.Alechnavičienė.

Teismas savo sprendimą A.Kliunkos ir Generalinės prokuratūros ginče skelbs liepos 8 dieną.

A.Kliunka jau yra laimėjęs vieną bylą VAAT. Eksprokurorui palanki nutartis priimta konstatavus, kad padaryti procedūriniai pažeidimai.

Birželio 13 dieną VAAT patenkino A.Kliunkos skundą ir nurodė VTEK panaikinti savo nutarimo dalį, kuria pritarta Generalinės prokuratūros išvadai dėl A.Kliunkos padaryto pažeidimo.

Buvo konstatuota, kad VTEK A.Kliunkos veiksmus vertino jam jau nebedirbant valstybės tarnyboje.

A.Kliunka iš pareigų Generalinėje prokuratūroje pasitraukė šių metų sausio 6-ąją, kai, anot policijos, švęsdamas savo gimtadienį neblaivus buvo sulaikytas sostinės Pylimo gatvėje esančiame bare „Metro“, o kitą dieną darbe jam nustatytas lengvas girtumas.

Buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras kovo pradžioje tapo advokato padėjėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius