TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 23 /17:01

Algimantas Zaremba pats iš energetikos viceministro pareigų nesitrauks

Nors Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nurodė, kad Vilniaus tarybos narys, ne vienerius metus „Vilniaus energijoje“ dirbęs Algimantas Zaremba negalėjo būti skiriamas energetikos viceministru, jis pats trauktis iš posto neketina ir tokio VTEK sprendimo nekomentuoja.
Algimantas Zaremba
Algimantas Zaremba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Zaremba 15min.lt tvirtino dar nematęs jokio VTEK rašto, tad negalįs nieko komentuoti. Taip pat jis sakė šia tema kol kas nesikalbėjęs ir su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi.

„Prieš tris savaites buvo vienas sprendimas, dabar kitas, gal rytoj bus trečias. Kodėl aš turėčiau trauktis? – paklaustas, ar pats nesitrauks iš viceministro posto, pareiškė A.Zaremba. – Kiek žinau, ten nėra įpareigojimo, kad turėčiau trauktis.“

VTEK antradienį nusprendė kreiptis į energetikos ministrą J.Neverovičių ir atkreipti dėmesį į tai, kad A.Zarembos priėmimas į valstybinę tarnybą šiuo atveju nesuderinamas su įstatymo reikalavimais. Jei pažeidimas nebus ištaisytas, VTEK kreipsis į teismą.

A.Zaremba viceministru buvo paskirtas nepraėjus vieneriems metams po to, kai praėjusių metų kovą etikos sargai pripažino, jog jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus, nenusišalindamas nuo tuometinės jo darbovietės „Vilniaus energija“ klausimų, spręstų Vilniaus savivaldybės taryboje.

Ministerija neskuba

Prieš priimant poną Zarembą į darbą, mes, vadovaudamiesi Korupcijos prevencijos įstatymu, kreipėmės į atitinkamas institucijas, iš kurių gavome atsakymą, jog VTEK neigiamai charakterizuojančios informacijos apie A.Zarembą neturi, – sakė D.Rimašauskaitė.

VTEK išvada dėl energetikos viceministro A.Zarembos prieštarauja anksčiau komisijos skelbtai nuomonei, teigia Energetikos ministerija. Ji sako norinti išvengti situacijos, kai atleisti pareigūnai vėliau laimėję teismus grįžta į darbą ir jiems yra išmokamos šimtatūkstantinės kompensacijos.

„Energetikos ministerija gavo VTEK išvadas ir dabar mūsų teisininkai jas nagrinėja. Mes norime pasidaryti detalią teisinę analizę, kadangi dabar tai jau yra trečia pozicija, kurią išgirstame iš VTEK“, – BNS sakė energetikos ministro atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Anot jos, iki šiol VTEK nurodė, kad A.Zaremba gali būti energetikos viceministru.

„Prieš priimant poną Zarembą į darbą, mes, vadovaudamiesi Korupcijos prevencijos įstatymu, kreipėmės į atitinkamas institucijas, iš kurių gavome atsakymą, jog VTEK neigiamai charakterizuojančios informacijos apie A.Zarembą neturi. Po to ir gerbiamas Čaplinskas (VTEK sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas – BNS) taip pat kalbėjo apie tai, kad pagal visas VTEK tvarkas A.Zaremba gali būti priimtas į darbą, o trečiadienį gavome visiškai priešingą išvadą“, – sakė D.Rimašauskaitė.

„Žinodami karčią patirtį, kai žmonės teisiniu keliu grįžta į darbą, ir jiems yra išmokamos šimtatūkstantinės kompensacijos, mes norime būti tikri, kad viską teisiškai teisingai atliekame. Kai turėsime teisininkų išvadas, tada priimsime sprendimus“, – pridūrė ji.

VTEK: informacija buvo pateikta

VTEK narė Dalia Paulauskaitė teigia, kad prieš skiriant A.Zarembą į energetikos viceministro pareigas VTEK pateikė informaciją, kad jis yra pripažintas pažeidęs įstatymą.

Tokį atsakymą VTEK narė pateikė, paprašyta pakomentuoti Energetikos ministerijos teiginį, jog prieš priimant A.Zarembą į darbą buvo kreiptasi į „atitinkamas institucijas, iš kurių gavome atsakymą, jog VTEK neigiamai charakterizuojančios informacijos apie A.Zarembą neturi“.

„Aš jus patikinu, kad buvo toks kreipimasis ir buvo pateiktas nustatytos formos atsakymas. Buvo pateikta tokia informacija, kad 2012 metų kovo mėnesį Vilniaus savivaldybės etikos komisija yra pripažinusi poną A.Zarembą pažeidusiu įstatymą“, – BNS sakė D.Paulauskaitė.

„Kada skiria žmogų į kokias nors pareigas, Specialiųjų tyrimų tarnyba visada į mus kreipiasi klausdama, ar mūsų bazėje yra duomenų apie tai, ar žmogus yra pripažintas pažeidęs įstatymą ar ne. Tokį atsakymą mes esame pateikę. Aš manau, Energetikos ministerija turėjo galimybę su tuo susipažinti“, – sakė VTEK narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius