Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24 /10:46

Algirdas Butkevičius socialdemokratų pirmininko posto neteks kovo mėnesį

Socialdemokratų lyderiui, premjerui Algirdui Butkevičiui tenka pripažinti, kad partija šiuos rinkimus pralaimėjo. Jo teigimu, socialdemokratai dalyvaus derybose su Seimo rinkimų laimėtojais, tačiau A.Butkevičius norėtų, kad partija liktų opozicijoje. Pats jis neketina užimti jokių svarbių postų ir leidžia suprasti, kad jo politinė karjera jau baigta.
Algirdas Butkevičius
Spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Socialdemokratai antrajame ture iškovojo 4 mandatus, iš viso partija Seime turės 17 mandatų.

„Prisiimu atsakomybę ir sau, ir savo komandai. Nesugebėjome visuomenei parodyti ir įtikinti visuomenę, kokie atlikti darbai“, – pirmadienio spaudos konferencijoje sakė jis.

Socialdemokratų pirmininko rinkimai yra numatyti kitąmet gegužę. A.Butkevičius sakė, kad juos reikėtų paankstinti – surengti kovo mėnesį.

„Šiandien nėra visiškai tikslinga man atsistatydint – turiu užtikrinti stabilumą tiek partijoje, tiek Vyriausybėje. Siūlysiu, kad partijos suvažiavimui būtų siūlomas naujas partijos lyderis“, – pirmadienį teigė jis.

Tačiau A.Butkevičius pabrėžė, kad į socialdemokratų lyderius nebepretenduos. Jo įpėdinis, anot premjero, turėtų turėti ne tik palaikymą partijos viduje, bet ir apskritai visuomenėje. Prezidento rinkimuose 2019 m. A.Butkevičius dalyvauti neplanuoja. Paklaustas, kodėl, atsakė, kad dėl to, jog dabar pralaimėjo rinkimus.

A.Butkevičius, vardindamas jaunus politikus, kurie galėtų vadovauti Socialdemokratų partijai, minėjo Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių, Vilniaus vicemerą Gintautą Palucką, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovą Julių Pagojų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas, Algirdas Butkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas, Algirdas Butkevičius

Jis užsiminė apie tam tikras intrigas partijoje ir teigė negalintis leisti toliau vykti tai, kas yra dabar daroma: „Kai kurie iš mano pavaduotojų, suprasdami, kad vienmandatėje apygardoje nelaimės, jie dirbo tik bičiulių tarpe, kad juos reitinguotų. Visa tai esu pastebėjęs ir įvertinęs, tikrai negalėčiau leisti, kad žmonės partijos viduje įneštų tam tikrą nestabilumą.“

Socialdemokratai žada derėtis su „valstiečiais“ dėl valdžios, tačiau A.Butkevičius ne kartą pakartojo norintis, jog partija liktų opozicijoje.

VIDEO: A.Sysas: „Rinkimus laimėjo prezidentė, jinai ir pradeda formuoti Vyriausybę“

„Esu įsitikinęs, kad koaliciją sudarys „valstiečiai“ ir konservatoriai, – aiškino socialdemokratų rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas. – Jei juos šiandien prezidentė pasikvietė, tai pažymų klausimai iškils. Rinkimus laimėjo prezidentė, jinai ir pradeda formuoti Vyriausybę.“

K.Smirnovą pasveikino telefonu

A.Butkevičius palinkėjo „valstiečiams“ pateisinti žmonių lūkesčius. To paties jis teigė telefonu palinkėjęs jį vienmandatėje Vilkaviškio apygardoje aplenkusiam Kęstučiui Smirnovui. Socialdemokratų lyderis teigė dėl įtempto grafiko neturėjęs laiko dažnai lankytis Vilkaviškyje ir tai lėmė jo pralaimėjimą.

Mūsų partija, galiu drąsiai teigti – pralaimėjo. Nėra didžiulis tikslas apie tai labai daug plačiai kalbėti.

„Mūsų partija, galiu drąsiai teigti – pralaimėjo. Nėra didžiulis tikslas apie tai labai daug plačiai kalbėti“, – pripažino A.Butkevičius.

Jis teigė, kad šį kartą suveikė švytuoklės principas – žmonės balsavo prieš esančius valdžioje: „Kita svarbi priežastis, kad mes kaip partija nesugebėjome visuomenei pateikti išsamios informacijos, kokie yra padaryti darbai, ir supažindinti, kodėl buvo neįgyvendinti prioritetiniai tikslai, tokie kaip švietimo reforma, sveikatos apsaugos sistemoje irgi nepavyko pasiekti tai, kas buvo suplanuota.“

Vėliau A.Butkevičius ėmė vardinti, ką jo Vyriausybei pavyko pasiekti, tarp gerų darbų jis paminėjo ir priimtą naują Darbo kodeksą.

A.Butkevičiaus manymu, partija per ilgai šildėsi aukštų reitingų šviesoje, savo darbo neatliko Seimo nariai.

Skandalai, anot jo, buvo eskaluojami dirbtinai, o visuomenė nenorėjo girdėti pasiteisinimų.

„Manau, kai kuriems politikams bus gėda, kad buvo dirbtinai sukurti skandalai“, – pabrėžė jis.

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas linkėjo geriausios sėkmės rinkimus laimėjusiems „valstiečiams“.

„Mūsų esminė klaida, kad mes lozungą „Svarbiausia – žmogus“ pakeitėme į „Svarbiausia – valstybė“, – kalbėdamas apie prastą pasirodymą rinkimuose sakė jis.

VIDEO: Porinkiminė spaudos konferencija Valdovų rūmuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius