Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13 /10:59

Algirdas Butkevičius: anksčiau nepritariau automobilių mokesčiui, nes gyventojų pajamos valdant konservatoriams buvo mažos

Vyriausybei siūlant įvesti automobilių mokestį ir taip gauti pajamų pensijoms kompensuoti, premjeras teigia, kad anksčiau šiam mokesčiui nepritarė, nes jis buvo siūlomas naktinės mokesčių reformos metu, kuri esą ir taip sumažino gyventojų pajamas.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / BFL/Butauto Barausko nuotr.

Prieš metus, jau būdamas premjeras, ir gerokai anksčiau, kai buvo opozicijoje, automobilių mokestį Algirdas Butkevičius vadino mažiau socialiai teisingu.

„Galiu pasakyti taip, kad buvo kalbama apie naktinę mokesčių reformą. Reforma buvo pagrįsta darbo pajamų mažinimu ir pensijų mažinimu – tas, kas dabar matoma, kad tai buvo klaidinga ir už tai dabar reikia sumokėti didžiules pinigų sumas. Ir dar buvo norima kalbėti apie transporto priemonių mokesčio įvedimą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

2012 metų vasario 18 dieną premjeras teigė, jog Vyriausybė nesvarsto automobilio mokesčio įvedimo, nes ir kitose šalyse šis mokestis „jau nebėra taip aktyviai svarstomas“.

„Įmonės, jei paanalizuosime, kaip jos sunkmečiu išgyveno, dėl to, kad konkurencinės sąlygos buvo ganėtinai sudėtingos dėl energetinių išteklių didžiulių kainų, tai buvo daugiausiai mažinamos darbo pajamos (...), dar buvo norima uždėti papildomus mokesčius kiekvienam asmeniui, tai savaime suprantama, kad visa mokestinė našta gula ant žmonių pečių“, – pridūrė A.Butkevičius.

Anot jo, apie mokestį nebūtų kalbama, jeigu nereikėtų kompensuoti pensijų.

„O jeigu nebūtų padarytos tuo metu konservatorių padarytos klaidos, niekas nežinojo tuo metu, kad Konstitucinis Teismas priims tokį sprendimą. Tai nebūtų netgi šiandien kalbama apie šituos įstatymus“, – tikino ministras pirmininkas.

Prieš metus, argumentuodamas, kodėl nereikia įvesti automobilių mokesčio, A.Butkevičius naktinės mokesčių reformos neminėjo, o savo poziciją grindė kitais argumentais. 2013 metų vasarį premjeras teigė, jog Vyriausybė nesvarsto automobilio mokesčio įvedimo, nes ir kitose šalyse šis mokestis „jau nebėra taip aktyviai svarstomas“.

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius ketvirtadienį pareiškė, kad socialdemokratų argumentacija dėl automobilių mokesčio yra neteisinga ir žeidžia pensininkus.

„Vyriausybė, sakydama, kad automobilių mokesčio įvedimas yra skirtas pensijų kompensavimui, supriešina pensininkus su likusia visuomenės dalimi, nes tie, kurie šį mokestį mokės, pirmiausia keiksnos būtent pensininkus dėl to, kad mokestis buvo įvestas“, – pranešime teigė A.Kubilius.

Anot jo, įvedus mokestį, patys pensininkai ir turės susimokėti už pensijų kompensavimą, nes dauguma jų turi automobilius.

Automobilių mokestį Vyriausybė siūlo įvesti, siekdama surinkti lėšų pensijų kompensavimui. Transporto priemonės turėtų būti apmokestinamos pagal variklio tūrį – pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, toks būdas pasirinktas dėl paprasto administravimo.

Iš automobilių mokesčio valdžia planuoja surinkti apie 200 mln. litų per metus. Valdantieji skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui 2014-2016 metais reikės apie 443 mln. litų.

Konstitucinis Teismas 2012-ųjų vasarį konstatavo, kad pensijų sumažinimas prieštarauja Konstitucijai ir jos turi būti kompensuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius