Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 12 23

Algirdas Butkevičius apie Darbo partijos bylą: įstatymus kai kuriems politikams buvo bandoma taikyti kitaip negu likusiems Lietuvos piliečiams

Premjeras Algirdas Butkevičius nepripažįsta, kad Darbo partija yra konkurentė jo socialdemokratams kovoje dėl to paties elektorato. „Darbiečius“ jis vadina komandos draugais, tačiau užsimena, kad kai kas „bando sau pritaikyti išimtis, ypač teisėtvarkos klausimais“.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieššventiniame interviu LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ Ministras Pirmininkas žurnalistui Edmundui Jakilaičiui teigė, kad jo Vyriausybė nedirba taip neproduktyviai, kaip sako kritikai. Paklaustas apie sprendimą dėl naujos atominės elektrinės, ne kartą žadėtą dar šiemet, A. Butkevičius nukelia jį kad ir dar metams.

– Prieš šventes puiki proga pakalbėti apie besibaigiančius metus kiek bendriau. Šiemet Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungos (ES) Tarybai ir panašu, kad susitvarkė visai neblogai. Kaip jūs manote?

Su ponu [Jose Manueliu] Barroso teko vakarieniauti – jis pripažino, kad kaip tokia maža šalis, turinti nedaug patirties, tikrai gerai susidorojome su keltais klausimais.

– Aš pasakyčiau – labai sėkmingai. Ir iš kai kurių Europos komisarų girdime teigiamus vertinimus, ir su ponu [Jose Manueliu] Barroso teko vakarieniauti – jis pripažino, kad kaip tokia maža šalis, turinti nedaug patirties, tikrai gerai susidorojome su keltais klausimais. Reikia pripažinti, kad 2013 m. Europos biudžeto pataisos sėkmingai priimtos, taip pat patvirtintas 2014 m. biudžetas. Ir, žinoma, labai svarbu – nauja finansinė perspektyva.

– Turbūt apkartino pirmininkavimą nelabai pavykęs Rytų partnerystės viršūnių susitikimas?

– Manau, kad tai ne Lietuvos problema. Tai visos ES problema, nes tikrai buvo dedamos didelės pastangos. Žinoma, būtų buvę labai smagu, kad Vilniuje, Lietuvai pirmininkaujant ES, būtų pasirašyta asociacijos sutartis su Ukraina. Tai būtų buvęs pasaulinis istorinis įvykis.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Algirdas Butkevičius
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Algirdas Butkevičius

– Kiti metai, ypač pirmas jų pusmetis, neabejotinai bus pažymėti rinkimų kovų, ypač dėl Prezidento posto. Bet ar bus intriga, kaip manote?

– Žinote, kiekvienas kandidatas bandys save reklamuoti kaip įmanoma stipriau. Žinoma, jeigu kalbėtume apie mūsų kandidatą Zigmą Bačytį – tai tikrai patyręs ir solidus politikas. Tikiuosi, iš jo pusės bus džentelmeniška kova, ką jis ir deklaruoja.

Manau, visuomenė yra pasiilgusi konkrečių idėjų, paties kandidato savęs matymas Prezidento poste, koks jo požiūris į Valstybės valdymą, ryšių palaikymas su Seimu, Vyriausybe. Taip pat svarbu žinoti, kokia bus užsienio politika. Manau, tai yra svarbiausios sritys, kuriose kandidatai į Prezidentus turi parodyti savo kompetenciją. Bet taip pat tikiu, kad bus tokių kandidatų, kurie savo kampanijos metu visas kritikos ietis nukreips į Vyriausybę. Taigi ir mūsų laukia nelengvas metas.

– Valdas Adamkus visai neseniai pareiškė, kad nusivylė jūsų sprendimu nekandidatuoti Prezidento rinkimuose. Suprantu, kad pasirinkote lengvesnį kelią?

Aš, pavyzdžiui, neįsivaizduoju savęs rinkimų kampanijoje ir tuo pačiu metu dirbančio ministru pirmininku. Turbūt reikėtų pasiimti bent jau mėnesį atostogų

– Ne, aš esu pasirinkęs labai sunkų kelią. Jeigu kalbėtume apie visus institucijų vadovus, manau, sunkiausias darbas yra Ministro Pirmininko. Aš, pavyzdžiui, neįsivaizduoju savęs rinkimų kampanijoje ir tuo pačiu metu dirbančio ministru pirmininku. Turbūt reikėtų pasiimti bent jau mėnesį atostogų. Visuomenė negali laukti, jai reikia tam tikrų sprendimų, o premjeras per dieną dirba nuo dešimties iki keturiolikos valandų. Todėl, manau, nesuderinčiau rinkimų kampanijos ir Ministro Pirmininko pareigų. Nė vienai veiklai negalėčiau skirti pakankamai laiko.

– Kalbant apie Z. Balčytį, jis nusiteikęs labai optimistiškai, sako, kad dabar atėjo jo era ir jis tikrai laimės. Jūs pats tikite, kad jis laimės?

– Tikrai palaikau jo norus, idėjas. Tai priklausys nuo jo paties: kaip jis pristatys save, kaip atskleis savo vertybes. Kova nebus lengva, bet jis, matau, yra pasiryžęs susitikti su labai daug žmonių, bendrauti su rinkėjais. Matote, prezidento rinkimai labai skiriasi nuo Seimo rinkimų, kuomet balsuojama už partijas. Jeigu mūsų kandidatas sugebės įtikinti rinkėjus, tinkamai pristatys savo vertybes, manau, tikrai turi šansų.

– Ar D. Grybauskaitė jau ne tokia stipri konkurentė kaip prieš penkerius metus?

– Aš manau, kad labai stipri konkurentė. Visuomenės nuomonė apie ją tikrai yra pozityvi, manau, tik su ja ir bus pagrindinė kova.

– Jūs pats aktyviai ketinate dalyvauti Z. Balčyčio kampanijoje?

– Rinkimų kampanijoje galiu dalyvauti tik po darbo. Žinoma, palaikymas bus visą laiką ir kiek tik rasiu laisvo laiko, būtinai jį skirsiu mūsų kandidatui ir tikrai jį palaikysiu.

– Viktoro Uspaskicho teismas, premjere, nesitęs iki begalybės. Sprendimas gali būti visai greitai. Sunkiai tikėtina, kad jis gali būti išteisintas pagal visus kaltinimus ir tikėtina, kad bus nuteistas laisvės atėmimo bausme. Ar jūs tikitės netikėtų veiksmų iš Darbo partijos po teismo nuosprendžio? Ši partija jau yra sugriovusi vieną socialdemokratų Vyriausybę.

Tikrai netikiu, kad po teismo, nesvarbu, koks bus sprendimas, Darbo partija griautų koaliciją. Vis dėlto tai yra didelė partija ir turi savo partijos vadovus išsirinkusi

– Tikrai netikiu, kad po teismo, nesvarbu, koks bus sprendimas, Darbo partija griautų koaliciją. Vis dėlto tai yra didelė partija ir turi savo partijos vadovus išsirinkusi. Manau, nauji vadovai mąsto apie kitus rinkimus. Nežiūrint visų teisminių procesų Darbo partija ruošiasi aktyviai dalyvauti Prezidento rinkimuose.

– Jūs kaip partija, besiorientuojanti į panašų rinkėją kaip ir Darbo partija, matote akivaizdų jūsų koalicijos partijos susilpnėjimą visuomenės akyse?

– Kartais visuomenės pasitikėjimą gali įgyti labai greitai, bet jį išlaikyti nėra lengva, nes visuomenė stebi visus procesus. Nenoriu nieko kritikuoti, bet, manau, tam tikrų klaidų buvo padaryta. Buvo bandoma kai kuriems politikams galiojančius įstatymus taikyti kitaip negu likusiems Lietuvos piliečiams. Manau, visuomenė tai labai skaudžiai priėmė. Tai galioja visoms partijoms, jeigu politikas bando sau pritaikyti išimtis, ypač teisėtvarkos klausimais.

Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas

– Darbo partijos silpnėjimas ilgalaikėje perspektyvoje atveria didžiausias galimybes ir plačiausią rinkėjų spektrą socialdemokratams, ar ne? Jūs tuo suinteresuoti: silpna darbo partija – jūsų interesas?

– Ne, aš tikrai nesu tuo suinteresuotas. Žiūriu į koaliciją kaip į komandinį darbą. Ir koalicinėje taryboje ne kartą esu pabrėžęs, kad bet kokie vidaus nesutarimai, kritika tarp koalicijos partnerių suteikia daugiau visuomenės paramos opozicijos sparnui. Jeigu mes kaip komanda būsime stabili ir įgyvendinsime Vyriausybės programą, rinkėjai kituose rinkimuose vėl už mus balsuos.

– Seime jau priimtas kitų metų biudžetas, tačiau nemažai daliai visuomenės, ypač pensininkams, jis atrodo kaip neišsipildžiusių lūkesčių ar nusivylimo biudžetas. Turbūt akivaizdu, kad iš jūsų valdžios pensininkai tikėjosi pensijų atkūrimo jau nuo kitų metų?

– Matote, bet ką norint atkurti pirmiausiai reikia turėti finansines galimybes. Konstitucinio Teismo sprendimas buvo priimtas metų eigoje ir jeigu dabar pradėtume jį įgyvendinti 100 proc., tai faktiškai mes po trijų metų turėtume didžiulius ekonominius sunkumus.

Mes aiškiai esame pensininkams pasakę, kad mes kompensuosime pensijas nuo ateinančių metų vidurio

Mes aiškiai esame pensininkams pasakę, kad mes kompensuosime pensijas nuo ateinančių metų vidurio. Gegužės mėnesį paruošime kompensavimo planą, nes šiandien, kas kalbama viešai kai kurių politikų, kad pensijas bus galima grąžinti nuo sausio vidurio, yra melas. Mes visas viršplanines kitų metų pajamas skirsime pensijų kompensavimui.

– Premjere, kalbant apie jūsų ir jūsų vyriausybės darbo stilių, nemažai ekspertų jūsų Vyriausybę vadina neveiklia, besiblaškančia dėl mokesčių politikos, atominės elektrinės, kitų klausimų. Kaip jūs pats tai vertinate?

– Aš tai vertinu kaip viešųjų ryšių akciją. 2012 m. per rinkimus vien Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto viešinimui buvo išleista per 6 mln. litų. O kartu su ekspertų samdymu, įvairių analizių ir panašiai iš viso išleista apie 39 mln. litų. Buvo kuriami tam tikri burbulai. Iš tiesų dialogas su regioniniais partneriais buvo visiškai nutrauktas.

Mes praėjusiame susitikime su Estijos ir Latvijos ministrais pirmininkais sutarėme toliau tartis dėl atominės elektrinės projekto. Per vienerius metus buvo labai daug padaryta: „Lietuvos energija“ išskirstyta taip, kad atsako ir už elektros energiją, ir už šilumą. Taip pat labai kryptingai einame šilumos mažinimo klausimu, nepaisant to, kad dujų kainos nemažėja. Naudojame struktūrinę paramą iš ES, pirmiausiai skiriame toms savivaldybėms, kur šilumos kaina santykinai yra aukščiausia ar didesnė už vidutinę. Manau, su elektros kainų didėjimo pažabojimu taip pat susitvarkėme. Manau, kad visi sprendimai yra priimami laiku. Pajamų surinkimas į biudžetą pagerėjo.

Visagino atominė elektrinė
Visagino atominė elektrinė

 – Kada jūs pasakysite dėl VAE?

– Manau, kitąmet tikrai bus atsakymas. Ateinantį vasarį numatytas Baltijos šalių ministrų pirmininkų tarybos susitikimas, žinoma, jei Latvija iki tol spės išsirinkti naują Vyriausybę. Turi būti pateikta visa informacija šiuo klausimu.

– Sakote, kad vasario mėnesį gali būti principinis atsakymas šiuo klausimu?

– Ne, manau, vasarį dar tikrai nebus. Dar tik prasidėjo pokalbiai energetikos ministerijų lygyje, bet ir tai kol kas sustojo, kol Latvija neturi Vyriausybės.

– Tai kiek laiko – pusę metų, metai?

– Mes užsibrėžėme, kad kitais metais bus atsakymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius