Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 23 /2016 10 24

Algirdas Butkevičius apie koaliciją su „valstiečiais“: nesakome, kad mes nesikalbėsime

Socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmadienį žada paskelbti, kaip elgsis po pralaimėtų rinkimų. Premjeras teigia „esantis 70 proc. už tai“, kad partija liktų opozicijoje, tačiau žada kalbėtis ir su rinkimus laimėjusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš vidurnaktį po dalyvavimo priešrinkiminėse laidose į partijos būstinę sugrįžęs socialdemokratų pirmininkas A.Butkevičius susierzino išgirdęs, kad jo pavaduotojas Gediminas Kirkilas pareiškė, kad nereikia laukti po pusmečio įvyksiančio suvažiavimo – už nepavykusius rinkimus pirmininkas turėtų prisiimti atsakomybę dabar.

„Gal G.Kirkilas labai nori užimti vietą? Nes... Matot, ne G.Kirkilas priima sprendimus, noriu pasakyti. Jam reikėtų tikriausiai pačiam prisiminti, kada jis buvo partijos pirmininkas ir vedė partiją“, – žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jis pirmadienio spaudos konferencijoje žada paskelbti, koks jo sprendimas dėl likimo partijos pirmininku.

Rezultatų laukimas – kuklus

Sekmadienį galutinių Seimo rinkimų rezultatų socialdemokratai nusprendė laukti kukliai, savo būstinėje B.Radvilaitės gatvėje.

Prieš dvi savaites socialdemokratai kilnojo vyno taures restorane „Grey“, o pakilią jų nuotaiką tada sugadino jiems nepalankūs rinkimų rezultatai.

Pasibaigus antrajam rinkimų turui socialdemokratai jau susitaikė, kad yra pralaimėtojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija laukia Seimo rinkimų rezultatų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija laukia Seimo rinkimų rezultatų

Šį kartą saujelė socialdemokratų sėdėjo aplink viename iš kabinetų esantį stalą ir per televiziją stebėjo rinkimines laidas. Politikai vaišinosi sausainiais, kava, vandeniu.

A.Butkevičius: nesakome, kad nesikalbėsime dėl koalicijos

Socialdemokratų rinkimų štabo vadovo Algirdo Syso pasiteiravus, kas, jei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pakviestų socialdemokratus derėtis dėl valdžios, dar galėtų prisidėti, A.Sysas sakė: „Na, jei jie laimės 60 mandatų, jiems bereiks 11, o mes jau 13 turime.“

LRT televizijos specialioje rinkiminėje laidoje A.Butkevičius pasakė, kad jis „70 proc. už tai, kad partija liktų opozicijoje“ ir taip gerbtų Lietuvos rinkėjų sprendimą.

Vėliau, sugrįžęs į partijos būstinę, A.Butkevičius pakartojo šią mintį ir priminė, kad sprendimą priima ne jis – tam yra partijos prezidiumas ir valdyba.

Na, jei jie laimės 60 mandatų, jiems bereiks 11, o mes jau 13 turime.

„Vis dėlto visuomenės išsakytas žemas pasitikėjimas mūsų partija, didžiulis pasitikėjimas „valstiečių“ partija, tai mes neturime tvirtino mandato formuoti koaliciją. Bet nesakome, kad mes nesikalbėsime ir būsime kažkodėl užsispyrę“, – teigė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sekmadienio vakarą pareiškė, kad suformuos dvi derybininkų grupes: vieną – deryboms su konservatoriams, kitą – deryboms su socialdemokratais.

R.Karbauskis taip pat sakė, kad premjeras galėtų būti europarlamentaras Bronis Ropė. A.Butkevičiaus nuomone, dalis visuomenės būtų apgauta, jei premjeru netaptų Saulius Skvernelis, nes būtent šį kandidatą eidamas į rinkimus minėjo „valstiečių“ lyderis.

Skaudus A.Butkevičiaus pralaimėjimas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Po 22 valandos paaiškėjo, kad socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius skaudžiai pralaimėjo „valstiečiui“ Kęstučiui Smirnovui Vilkaviškio apygardoje.

Per praėjusius 2012-aisiais vykusius rinkimus A.Butkevičiui šioje apygardoje net nereikėjo kautis antrajame ture – surinkęs 69,24 proc. balsų jis nugalėjo jau pirmajame ture.

A.Butkevičius mano, jog pralaimėjo dėl to, kad per retai lankėsi apygardoje: „Pirmuosius trejus metus visiškai nesilankiau, mažai bendravau su rinkėjais Vilkaviškio rajono.“ Politikas pridūrė manęs, jog vilkaviškiečiams užteks pamatyti jo, kaip premjero, nuveiktus darbus.

A.Sysas: daugiau nebebūsiu rinkimų štabo vadovas

Pirmajame rinkimų ture socialdemokratai laimėjo 13 mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir 21 partijos atstovas pateko į antrąjį rinkimų turą vienmandatėse apygardose.

Reikia luktelti, bet kol kas rezultatai nedžiugina. Triuškinančiai laimi „valstiečiai“, reikia gerbti rinkėjų pasirinkimą.

A.Sysas sutiko, kad kalčiausias dėl pralaimėtų rinkimų yra jis ir šypsodamasis patikino daugiau nebebūsiantis rinkimų štabo vadovu.

„Ir pirmininkas, ir pavaduotojai trauksis savo laiku. Nes – kaip sakau, yra statutas, yra skyrių, poskyrių, grupių susirinkimai. Tam reikia laiko. Negalima šokti į trasą ir pasakyti: šitas kaltas ar kitas. Reikia įvertinti kiekvieno darbą, nes partija nėra vienas pirmininkas“, – tvirtino socialdemokratas.

„Gerbiu rinkėjų pasirinkimą. Reikia gerbti Lietuvos žmones – jie pasirenka valdžią“, – žurnalistams sakė A.Sysas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija laukia Seimo rinkimų rezultatų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija laukia Seimo rinkimų rezultatų

Jis teigė, kad dėl partijos vadovų atsakomybė už pralaimėtus rinkimus paaiškės kitų metų balandį arba gegužę įvyksiančiame partijos suvažiavime. Iki tol, pasak parlamentaro, partijos skyriai turės patys įvertinti savo darbą: kandidatų vienmandatėse, apskritai visos komandos.

„Kritiškai reikia viską įvertinti, reikia padaryti išvadas ir skyriuose ir tada eiti tolyn. – sakė A.Sysas – Keturių metų ciklas – nebūna taip, kad visą laiką būtum nugalėtojas. Partija yra buvusi ir pozicijoje, ir opozicijoje, todėl moka dirbti. Nereikia mūsų čia laidoti gyvų.“

Paklaustas, kodėl reikės tiek laukti socialdemokratų lyderių vadovų prisiėmimo, A.Sysas pabrėžė, kad niekas nuo atsakomybės nebėga ir mušdamasis į krūtinę kelis kartus pakartojo esantis kaltas.

Partijos lyderiai palaikymo nesulaukė

Iš pirmojo LSDP partijos priešrinkiminio dešimtuko antrą ratą vienmandatėse apygardose pasiekė vos keturi kandidatai, iš antrojo – taip pat vos keturi.

A.Sysas, kuris prieš rinkimus socialdemokratų sąraše buvo antras, Fabijoniškių apygardoje surinko 9,79 proc. balsų ir liko vos penktas. Finansų ministrė Rasa Budbergytė Verkių apygardoje surinko 14,37 proc. apygardos rinkėjų balsų ir liko trečia. Buvęs ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas, sąraše prieš rinkimus įrašytas šeštu numeriu, surinkęs 11,40 proc. balsų Justiniškių apygardoje liko penktas. Visos šios apygardos yra Vilniuje.

Nepasisekė ir kitiems aukštai sąraše buvusiems socialdemokratams.

Nepasisekė ir kitiems aukštai sąraše buvusiems socialdemokratams. Irena Šiaulienė Klaipėdoje esančioje Baltijos apygardoje liko ketvirta (7,15 proc. balsų), Auksė Kontrimienė Anykščių-Panevėžio apygardoje taip pat liko ketvirta (12,29 proc. balsų), Benediktas Juodka Gargždų apygardoje – penktas (5,92 proc. balsų).

Net socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius Vilkaviškio rinkimų apygardoje pirmą kartą nuo 2000-ųjų nebuvo išrinktas pirmame ture.

A.Butkevičius per pirmą turą Vilkaviškyje gavo 36,28 proc. rinkėjų balsų, o jo konkurentas „valstietis“ Kęstutis Smirnovas – 27,24 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius