Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09 /2016 10 10

Algirdas Butkevičius: ar prisiimsiu atsakomybę, pasakysiu po antro turo

Rinkimų rezultatų su bendražygiais laukiantis premjeras Algirdas Butkevičius jau susitaikė su tuo, kad rinkimus daugiamandatėje apygardoje laimėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Į kalbas apie galimas koalicijas po rinkimų premjeras vidurnaktį dar leistis nenorėjo, sakydamas, kad apie tai kalbėti – per anksti. Po 1 valandos nakties į socialdemokratų štabą atvyko „darbiečių“ vadovai.
Algirdas Butkevičius
Lietuvos socialdemokratų partija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prie socialdemokratų štabo Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis žurnalistams sakė, kad atvyko tiesiog pasilabinti su koalicijos partneriais.

Naujausiais, 1 val. 20 min. duomenimis, Darbo partija peržengė 5 proc. ribą ir dabar turi 5 mandatus.

Demokratijos šventė, rinkimai. Ir mes negalime neaplankyti mūsų koalicijos partnerių.

Apie apsilankymo priežastis paklaustas V.Mazuronis šyptelėjo: „Demokratijos šventė, rinkimai. Ir mes negalime neaplankyti mūsų koalicijos partnerių.“

Paklaustas, ar ketina kalbėtis apie galimą bendradarbiavimą po rinkimų, „darbiečių“ lyderis tikino, kad su socialdemokratais visada kalbasi apie viską. Jis pripažino, kad tai – pirma partija, kurią jis šiąnakt lanko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis

„Matysim, dar iki ryto žinot kiek laiko yra“, – teigė jis, paklaustas, kiek dar partijų štabų yra pasiryžęs aplankyti pirmadienio naktį. Pabuvę pusvalandį, „darbiečiai“ išvyko.

A.Butkevičius vėliau pasakys, ar liks socialdemokratų pirmininku

„Tikėjomės truputį geresnių“, – vidurnaktį po dalyvavimo televizijų rinkiminėse laidose grįžęs į socialdemokratų rinkimų štabą žurnalistams rinkimų rezultatus komentavo A.Butkevičius.

Naujausiais duomenimis, daugiausiai mandatų daugiamandatėje apygardoje laimi „valstiečiai“, socialdemokratai – antri.

Paklaustas, ar po tokio rezultato jis gali likti partijos pirmininku, A.Butkevičius sakė: „Pasakysiu vėliau.“

A.Butkevičius žurnalistams teigė, kad tai lengva paaiškinti – esantieji valdžioje sulaukia mažiau rinkėjų palaikymo, nei tie, kurie opozicijoje ar naujai susikūrusi politinė jėga.

Paklaustas, ar po tokio rezultato jis gali likti partijos pirmininku, A.Butkevičius sakė: „Pasakysiu vėliau.“

„Tikrai aš visada prisiimsiu atsakomybę, nes niekada nesiekiau gyvenime užimti aukštas pareigas. Bet pasakysiu po antro turo“, – žurnalistams sakė premjeras.

VIDEO: Algirdas Butkevičius dvejoja, ar jis liks premjeru

Mano, kad laimės „valstiečiai“

Premjeras spėjo, kad „valstiečiai“ greičiausiai laimės daugiamandatėje apygardoje suskaičiavus visus balsus.

A.Butkevičius patikino, kad su „valstiečių“ lyderiais kol kas nebuvo pokalbių dėl galimo bendradarbiavimo po rinkimų.

A.Butkevičius patikino, kad su „valstiečių“ lyderiais kol kas nebuvo pokalbių dėl galimo bendradarbiavimo po rinkimų.

Paklaustas, ar tikisi, jog kas nors pirmadienio naktį atvažiuos į socialdemokratų rinkimų štabą, A.Butkevičius nusišypsojo ir pasakė: „Nežinau, nežinau. Po valandos galėsiu atsakyti.“

Dėl tokių rezultatų jis kaltino ir priešrinkiminius skandalus, kurie, A.Butkevičiaus įsitikinimu, buvo sukurti ir prasilenkė su tikrove.

Jei prieš 22 valandą premjeras dar nebuvo įsitikinęs, kad per šiuos rinkimus Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dirbo blogai, po poros valandų chaoso dėl rinkimų rezultatų, jis jau turėjo kitą nuomonę.

„Galvoju, kad turėjo būti atsakingiau pasiruošę, – sakė jis. – Nauja IT sistema turėjo būti patikrinta, kažkaip testuota ir turėjo įvertinti įvairias rizikas ir atsakingiau pasiruošti.“

Tačiau tiesiai paklaustas, ar komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas dar gali eiti pareigas, A.Butkevičius tikino, kad tai – sunku pasakyti.

Rezultatų laukia gerdami vyną prie partijos būstinės

Sekmadienio vakarą socialdemokratai rinkimų rezultatų laukia restorane „Grey“, esančiame vos už kampo nuo pagrindinės partijos būstinės B.Radvilaitės gatvėje.

Prieš 21 valandą į restoraną su žmona Janina atvyko partijos pirmininkas ir premjeras A.Butkevičius.

Kai laimėsim, tada derėsimės.

Pora pirmiausiai paspaudė rankas į restoraną susirinkusioms kelioms dešimtims partijos bendražygių.

Geria vyną ir nežiūri rinkiminių laidų

Prieš 22 valandą socialdemokratų štabe buvo ramu, tačiau po valandos socialdemokratai jau – kur kas triukšmingesni. Didžiosios dalies politikų nuotaika pakili.

Per didelius ekranus transliuojamos televizijų rinkiminės laidos, tačiau garsas išjungtas – partijos atstovams kol kas įdomiau pasišnekėti tarpusavyje, nei pasiklausyti politologų prognozių ar konkurentų lyderių.

Socialdemokratų štabe stalai nuo vaišių nelūžta, politikai kukliai vaišinasi sumuštiniais, nemažos dalies politikų rankose – vyno taurės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų partija

Gerai pažįstamų veidų štabe nėra daug, čia atvyko iš aktyvios politikos, bet ne iš partijos pasitraukęs Česlovas Juršėnas, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, rinkimų štabo vadovas, parlamentaras Algirdas Sysas, Arvydas Garbaravičius, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, europarlamentarai Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis.

Kai laimės, tai derėsis

„Kai laimėsim, tada derėsimės“, – į klausimą apie tai, su kuo formuotų valdančiąją koaliciją už premjerą atsakė greta stovėjęs A.Sysas.

A.Syso interviu Pauliui Gritėnui

Interviu 15min žurnalistui Pauliui Gritėnui dar iki VRK rezultatų paskelbimo A.Sysas teigė, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis kalba apie norą ketverius metus diriguoti opozicijai, o tai reiškia, kad valdančiosios koalicijos nebūtų galima sudaryti. „Tada visos dėlionės atsirems į kažkokias tai mažumos vyriausybes“, – kalbėjo jis.

Socialdemokratų siekis – laimėti 38 mandatus, tiek, kiek buvo laimėta prieš ketverius metus.

Anot A.Syso, pirmadienio naktį socialdemokratų atstovai pas „valstiečius“ esą tikrai nevyks, nes R.Karbauskis yra pasakęs, jog derėsis tik po antrojo rinkimų turo, kai paaiškės visi laimėtojai vienmandatėse.

A.Sysas neslėpė, kad socialdemokratų siekis – laimėti 38 mandatus, tiek, kiek buvo laimėta prieš ketverius metus.

Paklaustas, ar ryžtųsi dar kartą formuoti valdančiąją koaliciją su tais pačiais partneriais – „Tvarka ir teisingumu“ bei Darbo partija, A.Sysas pastebėjo, kad šioms partijoms pirma reikėtų peržengti 5 proc. ribą.

„Svarstytume visus variantus, jeigu reikėtų sudaryti Vyriausybę“, – pridūrė jis ir sakė, kad „ne“ negalima niekada sakyti, nes negalima spjaudyti į šulinį – paskui gali tekti gerti.

A.Butkevičius: būtų galima kalbėti su visais

A.Butkevičius žurnalistus patikino, kad šiuo metu apie tai kalbėti yra tiesiog per anksti ir sakė, kad išankstinių susitarimų dėl koalicijos nėra.

„Tų partijų, kurių programinės nuostatos bus panašios, arba bus sutarta, kokia gali būti Vyriausybės ar koalicijos programa, ir jeigu toms nuostatoms būtų pritarta, tai galima būtų kalbėti su visais“, – samprotavo socialdemokratų lyderis.

Per šiuos Seimo rinkimus buvo piktintasi ilgomis eilėmis balsuojant iš anksto, nutekėjusiais rinkėjų duomenimis, sistemos sutrikimais. Tačiau A.Butkevičius nemano, kad dėl to reikėtų kaltinti rinkimų komisiją, nes sklandumų būna visada.

Tų nesklandumų, aš manau, šį kartą yra mažiau, nei per praėjusius rinkimus.

„Tų nesklandumų, aš manau, šį kartą yra mažiau, nei per praėjusius rinkimus“, – pabrėžė jis.

Galutiniai rezultatai rodo, kad balsavo 49,9 proc. rinkėjų – mažiau nei per praėjusius rinkimus. Paklaustas, ari tikėjosi, kad balsuos daugiau, A.Butkevičius sakė to besitikintis kiekvieną kartą, o išankstinis balsavimas jį buvo nuteikęs labai optimistiškai. „Visada norisi daugiau, bet visada reikia, aišku, gerbti žmonių pasirinkimą ir valią“, – sakė jis.

„Mačiau gražaus jaunimo, ateinančio iš anksto balsuoti, tikėjausi, kad bus 54 procentai“, – žurnalistams teigė socialdemokratų lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius