Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 21 /12:28

Algirdas Butkevičius: jei Darbo partija bus nuteista, koaliciją galime dėlioti iš naujo

Kandidatas į premjerus, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sako, kad teismui pripažinus Darbo partiją ir jos lyderius kaltais juodosios buhalterijos byloje, valdančiosios koalicijos dėlionė gali prasidėti nuo pradžių.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mūsų tikslas yra, kad mūsų partija turėtų pasitikėjimą visuomenėje. Jeigu taip atsitiktų ir teismas pripažintų ką nors kaltais, mes tikrai nesiruošiame, ir toliau užsispyrę dirbti menkinant savo partijos vardą Lietuvoje. Turiu pasakyti, kad mes nesame sumodeliavę kitų žingsnių, bet mes esame susitarę, kad, jeigu teismas įvyksta ir įrodo, kad jie yra kalti, bus grįžtama prie stalo ir tariamasi, kaip toliau elgtis ir ką daryti. Tam tikri scenarijai yra“, – lankydamasis Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje pareiškė A.Butkevičius.

Paprašytas patikslinti, ar tai reiškia, kad pasibaigus Darbo partijos bylai valdančioji koalicija būtų formuojama iš naujo, A.Butkevičius teigė, jog „galimi visi variantai“.

„Aš galvoju apie partijos ateitį ir dabartį. Tikrai neprisiimsiu atsakomybės, kad dėl kažko menkinčiau partijos prestižą“, – teigė jis.

A.Butkevičius trečiadienį lanko visas Seimo frakcijas. Seimas dėl jo skyrimo premjeru balsuos ketvirtadienį.

Rūpinasi turizmu

Viešėdamas Liberalų sąjūdžio frakcijoje A.Butkevičius pirmiausia sulaukė klausimų apie savo savijautą.

„Politikas turėtų sakyti, kad jaučiasi labai gerai“, – šyptelėjo A.Butkevičius ir pridūrė, kad jaučiasi normaliai. „Įtampa, jūs matot, vyrauja“, – pripažino kandidatas į ministrus pirmininkus.

A.Butkevičius teigė, kad, jo manymu, būsimos Vyriausybės prioritetai bus regionų vystymas sveikatingumo turizmo srityje, sveikatos reforma.

„Druskininkai yra išvystę šitą sritį. Birštonas irgi neblogai, bet Palanga čia labai smarkiai atsilieka. (...) Manau, jog pakanka kalbėti, kad vien premjeras turi važiuoti, bet ir merai turi važiuoti į Olandiją, Daniją ir pritraukti investicijas“, – dėstė A.Butkevičius.

Dėl sveikatos reformos ir galimo progresinių mokesčių įvedimo, A.Butkevičiaus nuomone, artimiausiu metu bus suburtos ir spręs ekspertų darbo grupės. Ekspertų darbo grupė, pasak kandidato į premjerus, reikalinga būtų ir sprendžiant Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ateitį.

„Povilo Urbšio išrinkimas į Seimą rodo, kad žmonės nori pokyčių teisingumo srityje“, – pareiškė A.Butkevičius.

Siūlo PVM lengvatas mėsai ir viešbučiams

Paklaustas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo ir PVM lengvatų (9 proc. tarifo) šviežiai ir atvėsintai mėsai ir viešbučiams įvedimo, A.Butkevičius sakė, kad tai nebūtų daroma didinant valstybės išlaidas. Kandidatas į premjero postą teigė, kad MMA didinimą ketinama kompensuoti mažinant socialines išmokas.

A.Butkevičius teigė, kad Lietuva turi stengtis eurą įsivesti drauge su Latvija, nes kitaip „galime likti Eueropos Sąjungoje kaip provincija“.

Liberalai savo ruožtu būsimo premjero prašė dirbtinai nemenkinti A.Kubiliaus Vyriausybės atliktų darbų. E.Masiulis teigė, kad, jei premjeru būdamas A.Butkevičius bus pozityvesnis, tai ir opozicija bus mažiau kritiška.

E.Masiulis: besiblaškantis žmogus

Po susitikimo E.Masiulis pažymėjo, kad liberalai nepalaikys A.Butkevičiaus kandidatūros į premjerus, nes jis paliko „besiblaškančio žmogaus įspūdį“. 

„Pretendentas į premjerus šiandien yra tapęs politinės situacijos įkaitu – iš vienos pusės jis turi labai aiškią prezidentės poziciją formuojant Vyriausybę ir tą nuolatinį raginimą laikytis toliau nuo Darbo partijos, iš kitos pusės – pagrindinis koalicijos partneris yra Darbo partija. Akivaizdu, kas A.Butkevičiui tenka daug laviruoti, o kai tiek laviruojama, tai pasigendama to aiškumo ir užtikrintumo“, – vertino E.Masiulis.

Anot jo, kyla labai daug klausimų dėl būsimos ministrų kabineto sudėties, ypač dėl galimybės finansų ministru tapti apie ekonominę krizę prisipažinusiam melavus Rimantui Šadžiui.

Be to, liberalams yra nepriimtini planai koreguoti mokestinę aplinką.

„Kodėl PVM bus mažinamas tik mėsai, o kodėl žuviai nėra?“ – klausė E.Masiulis.

Pasak jo, kol kas visiškai neaišku, iš kur būsimoji valdžia rastų lėšų padengti biudžeto nuostoliams, sukeltiems PVM lengvatų.

„Skaičiavimai rodo, kad tai galėtų sudaryti apie 200–300 mln. litų. A.Butkevičius aiškiai neatsakė, iš kur tos pinigus paims, jei deficito nedidins. Jeigu kalbame, kad mažins statybinės investicijų programos lėšas, tai kaip jis generuos ekonomiką? Nes pats kalbėjo apie sveikatingumo turizmą, pastatų statybą, tai investicijoms mažinti nėra galimybių“, – kalbėjo E.Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius