Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 14 /09:54

Algirdas Butkevičius: Linui Linkevičiui Lenkijoje nereikėjo atsiprašyti

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui nereikėjo vizito Lenkijoje metu atsiprašyti, nes tam nebuvo pagrindo ir ministras neturėjo įgaliojimų tai daryti.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

L.Linkevičius atsiprašymo žodžius dėl 2010 metų balsavimo Seime, kai buvo atmestas siūlymas vardus ir pavardes dokumentuose leisti rašyti lenkiškais, o ne vien lietuviškais rašmenimis, Lenkijos spaudai išsakė per praėjusią savaitę vykusį vizitą į kaimyninę šalį.

Premjeras interviu radijui pažymėjo, kad Lietuvos diplomatijos vadovas Lenkijoje „tikrai neatsiprašinėjo valstybės vardu“ ir galbūt išsakė savo asmeninę nuostatą. Pasak A.Butkevičiaus, jo vadovaujamo ministrų kabineto narys ir bendrapartietis L.Linkevičius vykdamas į Lenkiją „neturėjo pilnos informacijos“ apie 2010 metais vykusio balsavimo aplinkybes.

„Jeigu pasižiūrėti to svarstymo visą procedūrą, tai aš manau, pirma tai buvo labai neatsakingai ir ne laiku pateiktas įstatymo projektas ir įtrauktas į darbotvarkę. Vos ne kaip: jeigu reikia, mes galime pateikti ir jūs imkit svarstykit ir vos ne su išankstine turima nuostata, kad jis bus atmestas“, – tuometinę situaciją paaiškino premjeras, kuris per balsavimą Seime būdamas didžiausios opozicinės socialdemokratų frakcijos lyderis projekto dėl pavardžių neparėmė ir susilaikė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius

„Tai yra visiškai žemas politinis supratimas ir žemas tarptautinio lygio mąstymas, kada yra svarstomi klausimai, kurie yra nepaprastai aštrūs ir viduje ir išorėje. Tuo metu juk buvo aiškiai parašyta teisės departamento išvada, kad tai gali prieštarauti netgi Konstitucijai. Tai aš manau, šitos informacijos užsienio reikalų ministras tikriausiai ir pats neturėjo“, – dėstė A.Butkevičius.

Jis taip pat pažymėjo nesutinkantis su nuomonėmis, kad ryškėja susipriešinimas dėl užsienio politikos tarp valdančiųjų socialdemokratų ir prezidentės Dalios Grybauskaitės.

„Tikrai nesutinku. Kiek žinau, iki tos dienos užsienio reikalų ministro santykiai su Respublikos prezidente buvo labai geri, ir tikrai mes užsienio politikos klausimus deriname prieš bet kokį vizitą. Užsienio reikalų ministras arba viceministras visada dalyvauja su manimi kelionėje, nėra mūsų tikslas konfrontuoti. Aš asmeniškai, tokio nei noro, nei tikslo neturiu“, – sakė Vyriausybės vadovas.

D.Grybauskaitė trečiadienį  sukritikavo užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atsiprašymo žodžius Lenkijoje, sakydama, jog valstybės vardu pareiškimus gali daryti tik renkami, o ne skiriami pareigūnai.

2010 metų balandį Lietuvos Seimas atmetė konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybės parengtą įstatymo projektą, kuriuo siūlyta leisti asmens dokumentuose lotyniškos kilmės pavardes rašyti originaliai jų nelietuvinant. Projektą tuomet rėmė ir prezidentė D.Grybauskaitė.

A.Kubilius netrukus po balsavimo ir Smolensko tragedijos buvo išsakęs apgailestavimą dėl tokio sprendimo, pavadinęs tai klaida ir netinkamu atsisveikinimu su žuvusiu Lenkijos prezidentu.

A.Butkevičiaus Vyriausybė savo programoje dabar žada, kad „išspręs vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose bei gatvių ir vietovių pavadinimų rašymo klausimus, atsižvelgdami į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius